notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Két kézzel kapkodják a dohányt

Hirdetés

Két kézzel kapkodják a dohányt

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kánikula ide vagy oda, a keserves munkával megtermelt dohánytermést be kell takarítani a csaknem hatezer hektárnyi területről. Sok és hosszú ideig tartó munkát ad a dohány a kétkezi embereknek: július közepén kezdték és várhatólag október elején fogják befejezni a levelek szedését. Most a munka felénél tartanak.
Két kézzel kapkodják a dohányt

Az elsősorban az Észak-alföldi és Dél-alföldi régiókban termesztett növény számára nem igazán volt kedvező az időjárás ebben az évben. A palántanevelés időszakában nagyon szeszélyes idő uralkodott, amely kedvezőtlenül hatott a palánták mennyiségére és minőségére, majd az ültetés időszakára olyan szárazzá vált a talaj, amelyre régen volt példa.

Megkeserítette a gazdák életét az is, hogy a szárazság aszállyos szelekkel párosult. Mindez már veszélyeztette azt az 5800 hektár dohányterületet – 4053 hektár a Virginia és 1761 hektár a Burley fajtakör -, amely megélhetést biztosít e térségekben mintegy 25 ezer főnek – 70 százalékuk nő, 93 százaléka nem rendelkezik szakképzettséggel és több mint 50 százalékuk roma származású.


A termesztés későbbi időszakában sem fogadta a kegyeibe a gazdákat, hiszen a legfontosabb fejlődési szakaszban a dohány vízigényének csak a 40 százaléka érkezett természetes úton, csapadék formájában - sajnos sokszor nagyobb kárt okozva mint hasznot hajtva – a többit mesterségesen, öntözéssel kellett pótolni.
Az összes munkaóra igény mintegy 40%-t kitevő betakarítás – amelyet kézzel végeznek - az egyik legfontosabb munkafázis a termesztésben, hiszen a nem megfelelő érettségi állapotban és kellő gondossággal végzett munka súlyos anyagi veszteséggel jár. Bár az értékesítési ár és a támogatás aránya jelenleg 20-80 százalék, csak a fegyelmezett és minőségi munka hozhatja meg a várt eredményt, amelyhez minden forintra szükség van.
Bizonytalanná és kockázatossá teszi a termesztést az a tény is, hogy jelenleg nem ismertek még a 2009. évi támogatási összegek, ennek ellenére a gazdák és a szakemberek bizakodóak, talán minden nehézség ellenére sikerül a 1450 kg/ha terméseredményt felülmúlni, amely feltétele a támogatási összegek 100 százalékban történő lehívásának. Ha pedig a minőség is kedvező lesz, akkor a termelők megerősíthetik a pozícióikat a piacokon. Ez utóbbira rövidesen választ kaphatunk, hiszen szeptember első felében a feldolgozok megkezdik a dohányok felvásárlását.

Hirdetés


– Egyetlen levél megtermelt dohány sem kerül ebek harmincadjára, valamennyit felvásároljuk a termelőktől, akiknek idén a tavalyihoz képest 10 százalékkal, a szerződött mennyiségen felül beváltott termésért pedig 25 százalékkal nagyobb felvásárlási árat fizetünk – nyilatkozta a Szabolcs Online-nak Bittner Imre, a nyíregyházi dohányfeldolgozót tulajdonló ULT Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Már csak azért is, mert a termés jó része kiesett, s a betakarítás most taret a felénél, s igen kedvező időnek kell jönnie októberig, hogy befejezzék az aratást.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

görcsök

akaratlan, erős izom-összehúzódások. Lehetnek rövid ideig tartóak, megszakításokkal... Tovább

foszforsavas trágyaerjesztés

célja a trágya szervesanyag- és N-veszteségének csökkentése az erjesztés folyamán, valamint... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 223

Átlagos értékelés: 4.8