Két kézzel kapkodják a dohányt

Két kézzel kapkodják a dohányt

Hirdetés

Kánikula ide vagy oda, a keserves munkával megtermelt dohánytermést be kell takarítani a csaknem hatezer hektárnyi területről. Sok és hosszú ideig tartó munkát ad a dohány a kétkezi embereknek: július közepén kezdték és várhatólag október elején fogják befejezni a levelek szedését. Most a munka felénél tartanak.
Két kézzel kapkodják a dohányt

Az elsősorban az Észak-alföldi és Dél-alföldi régiókban termesztett növény számára nem igazán volt kedvező az időjárás ebben az évben. A palántanevelés időszakában nagyon szeszélyes idő uralkodott, amely kedvezőtlenül hatott a palánták mennyiségére és minőségére, majd az ültetés időszakára olyan szárazzá vált a talaj, amelyre régen volt példa.

Megkeserítette a gazdák életét az is, hogy a szárazság aszállyos szelekkel párosult. Mindez már veszélyeztette azt az 5800 hektár dohányterületet – 4053 hektár a Virginia és 1761 hektár a Burley fajtakör -, amely megélhetést biztosít e térségekben mintegy 25 ezer főnek – 70 százalékuk nő, 93 százaléka nem rendelkezik szakképzettséggel és több mint 50 százalékuk roma származású.


A termesztés későbbi időszakában sem fogadta a kegyeibe a gazdákat, hiszen a legfontosabb fejlődési szakaszban a dohány vízigényének csak a 40 százaléka érkezett természetes úton, csapadék formájában - sajnos sokszor nagyobb kárt okozva mint hasznot hajtva – a többit mesterségesen, öntözéssel kellett pótolni.
Az összes munkaóra igény mintegy 40%-t kitevő betakarítás – amelyet kézzel végeznek - az egyik legfontosabb munkafázis a termesztésben, hiszen a nem megfelelő érettségi állapotban és kellő gondossággal végzett munka súlyos anyagi veszteséggel jár. Bár az értékesítési ár és a támogatás aránya jelenleg 20-80 százalék, csak a fegyelmezett és minőségi munka hozhatja meg a várt eredményt, amelyhez minden forintra szükség van.
Bizonytalanná és kockázatossá teszi a termesztést az a tény is, hogy jelenleg nem ismertek még a 2009. évi támogatási összegek, ennek ellenére a gazdák és a szakemberek bizakodóak, talán minden nehézség ellenére sikerül a 1450 kg/ha terméseredményt felülmúlni, amely feltétele a támogatási összegek 100 százalékban történő lehívásának. Ha pedig a minőség is kedvező lesz, akkor a termelők megerősíthetik a pozícióikat a piacokon. Ez utóbbira rövidesen választ kaphatunk, hiszen szeptember első felében a feldolgozok megkezdik a dohányok felvásárlását.

Hirdetés


– Egyetlen levél megtermelt dohány sem kerül ebek harmincadjára, valamennyit felvásároljuk a termelőktől, akiknek idén a tavalyihoz képest 10 százalékkal, a szerződött mennyiségen felül beváltott termésért pedig 25 százalékkal nagyobb felvásárlási árat fizetünk – nyilatkozta a Szabolcs Online-nak Bittner Imre, a nyíregyházi dohányfeldolgozót tulajdonló ULT Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Már csak azért is, mert a termés jó része kiesett, s a betakarítás most taret a felénél, s igen kedvező időnek kell jönnie októberig, hogy befejezzék az aratást.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

fauna

egy adott területen élő állatok v. egy nagyobb állatrendszertani csoport fajainak az... Tovább

célcsoportos állami beruházás

egységes fejlesztési cél megvalósítását szolgáló állami beruházás, elsősorban... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.