Teázó, diétázó sertések

Hirdetés

Teázó, diétázó sertések

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ősszel gyakrabban előforduló betegség a sertés- dizentéria. A bajt legjobb megelőzni, de ha már megtörtént, és idejében észleljük, meggyógyítható az állat. Hat-nyolc hetesnél fiatalabb malacokon igen ritkán észleljük, mert a föcstej megvédi őket. A kórokozó baktérium a legtöbb sertés vastagbelében megtalálható.
Teázó, diétázó sertések

Hat-nyolc hetesnél fiatalabb malacokon igen ritkán észleljük, mert a föcstej megvédi őket. A kórokozó baktérium a legtöbb sertés vastagbelében megtalálható, így a betegség kialakulásához bizonyos hajlamosító tényezők kellenek. Ilyen például a falkásítás, az átmenet nélküli takarmányváltoztatás, a rossz minőségű takarmány, a szennyezett etetővályú, a kevés ivóvíz, a zsúfoltság, az állomány keverése és a nem megfelelő tartási higiénia. Az egészséges állományokban általában akkor üti fel a fejét, amikor oda fertőzött állatokat viszünk be.

A sertések a kórokozókat szájon át veszik fel. A lappangási idő elég tág határok között mozog, általában 8–14 nap. Először étvágycsökkenést és bágyadtságot tapasztalunk, gyakori a mérsékelt hőemelkedés, a hasmenés, valamint a bélsár véres is lehet. Az állandósuló hasmenés miatt fokozott a szomjúságérzet, sok egyed kiszárad, legyengülve támolyog, nem ritka az elhullás sem, melynek aránya akár 30 százalékos is lehet. A betegek nagyobb része 1-2 hét után gyógyultnak látszik, de közben lefogyott, és bármikor újra megbetegedhet. Nagyobb létszámú állományokban a klinikai tünetek leggyakrabban 3-6 hetenként jelentkeznek újra. A gyógyultak többsége a közben kialakult viszonylagos immunitás ellenére akár élete vé géig is üríti a kórokozót, így ha az állományba új állatok kerülnek, azok megbetegedése csaknem biztosra vehető.
A betegség gyógyítható, ha akkor hívjuk az állatorvost, amikor még nem jellemző, általános tüneteket észlelünk: bágyadtságot, étvágycsökkenést, egy-két egyednél hasmenést. Az állatorvos megérkezéséig vegyük el a takarmányt, mert a szakembernek kell eldöntenie, hogy koplaltatni, diétáztatni kell-e az állatokat, vagy elégséges az adagok csökkentése a gyógykezelés mellett. Ivóvíz és kamillatea bőségesen legyen az állatok előtt!
Ne kísérletezzünk semmilyen gyógyszerrel, ugyanis a sikertelenséget legtöbbször a szakszerűtlen házi kezelések okozzák. Az állatorvos döntse el, hogy kell-e injekciós kezelés, és melyik szert kell alkalmazni ivóvízben vagy takarmányban. Az egész falkát gyógykezelni kell, nem elég csak a hasmenéses egyedeket. A legtöbb szernek várakozási ideje van, ezért vágás előtt bizonyos ideig tilos az alkalmazásuk.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
591 296
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 623 086
Közösség

keresztesvirágúak (Cruciferae)

a kétszikűek egyik családja, többnyire lágy szárúak, magjuk fehérjét nem tartalmaz,... Tovább

Mv 213

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva alapjának... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.8