Teázó, diétázó sertések

Teázó, diétázó sertések

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ősszel gyakrabban előforduló betegség a sertés- dizentéria. A bajt legjobb megelőzni, de ha már megtörtént, és idejében észleljük, meggyógyítható az állat. Hat-nyolc hetesnél fiatalabb malacokon igen ritkán észleljük, mert a föcstej megvédi őket. A kórokozó baktérium a legtöbb sertés vastagbelében megtalálható.
Teázó, diétázó sertések

Hat-nyolc hetesnél fiatalabb malacokon igen ritkán észleljük, mert a föcstej megvédi őket. A kórokozó baktérium a legtöbb sertés vastagbelében megtalálható, így a betegség kialakulásához bizonyos hajlamosító tényezők kellenek. Ilyen például a falkásítás, az átmenet nélküli takarmányváltoztatás, a rossz minőségű takarmány, a szennyezett etetővályú, a kevés ivóvíz, a zsúfoltság, az állomány keverése és a nem megfelelő tartási higiénia. Az egészséges állományokban általában akkor üti fel a fejét, amikor oda fertőzött állatokat viszünk be.

A sertések a kórokozókat szájon át veszik fel. A lappangási idő elég tág határok között mozog, általában 8–14 nap. Először étvágycsökkenést és bágyadtságot tapasztalunk, gyakori a mérsékelt hőemelkedés, a hasmenés, valamint a bélsár véres is lehet. Az állandósuló hasmenés miatt fokozott a szomjúságérzet, sok egyed kiszárad, legyengülve támolyog, nem ritka az elhullás sem, melynek aránya akár 30 százalékos is lehet. A betegek nagyobb része 1-2 hét után gyógyultnak látszik, de közben lefogyott, és bármikor újra megbetegedhet. Nagyobb létszámú állományokban a klinikai tünetek leggyakrabban 3-6 hetenként jelentkeznek újra. A gyógyultak többsége a közben kialakult viszonylagos immunitás ellenére akár élete vé géig is üríti a kórokozót, így ha az állományba új állatok kerülnek, azok megbetegedése csaknem biztosra vehető.
A betegség gyógyítható, ha akkor hívjuk az állatorvost, amikor még nem jellemző, általános tüneteket észlelünk: bágyadtságot, étvágycsökkenést, egy-két egyednél hasmenést. Az állatorvos megérkezéséig vegyük el a takarmányt, mert a szakembernek kell eldöntenie, hogy koplaltatni, diétáztatni kell-e az állatokat, vagy elégséges az adagok csökkentése a gyógykezelés mellett. Ivóvíz és kamillatea bőségesen legyen az állatok előtt!
Ne kísérletezzünk semmilyen gyógyszerrel, ugyanis a sikertelenséget legtöbbször a szakszerűtlen házi kezelések okozzák. Az állatorvos döntse el, hogy kell-e injekciós kezelés, és melyik szert kell alkalmazni ivóvízben vagy takarmányban. Az egész falkát gyógykezelni kell, nem elég csak a hasmenéses egyedeket. A legtöbb szernek várakozási ideje van, ezért vágás előtt bizonyos ideig tilos az alkalmazásuk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

lupinózis (csillagfürtmérgezés, lupinosis)

régebben, többnyire lovakban ésjuhokbanelőf., ált. rosszulléttel, bő vizeléssel,... Tovább

előgyomrok betegségei

fontosabb kórképek: 1. Előgyomor egyszerű emésztési zavara: lényege az élőgyomrokban... Tovább

Tovább a lexikonra