notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Teázó, diétázó sertések

Hirdetés

Teázó, diétázó sertések

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ősszel gyakrabban előforduló betegség a sertés- dizentéria. A bajt legjobb megelőzni, de ha már megtörtént, és idejében észleljük, meggyógyítható az állat. Hat-nyolc hetesnél fiatalabb malacokon igen ritkán észleljük, mert a föcstej megvédi őket. A kórokozó baktérium a legtöbb sertés vastagbelében megtalálható.
Teázó, diétázó sertések

Hat-nyolc hetesnél fiatalabb malacokon igen ritkán észleljük, mert a föcstej megvédi őket. A kórokozó baktérium a legtöbb sertés vastagbelében megtalálható, így a betegség kialakulásához bizonyos hajlamosító tényezők kellenek. Ilyen például a falkásítás, az átmenet nélküli takarmányváltoztatás, a rossz minőségű takarmány, a szennyezett etetővályú, a kevés ivóvíz, a zsúfoltság, az állomány keverése és a nem megfelelő tartási higiénia. Az egészséges állományokban általában akkor üti fel a fejét, amikor oda fertőzött állatokat viszünk be.

A sertések a kórokozókat szájon át veszik fel. A lappangási idő elég tág határok között mozog, általában 8–14 nap. Először étvágycsökkenést és bágyadtságot tapasztalunk, gyakori a mérsékelt hőemelkedés, a hasmenés, valamint a bélsár véres is lehet. Az állandósuló hasmenés miatt fokozott a szomjúságérzet, sok egyed kiszárad, legyengülve támolyog, nem ritka az elhullás sem, melynek aránya akár 30 százalékos is lehet. A betegek nagyobb része 1-2 hét után gyógyultnak látszik, de közben lefogyott, és bármikor újra megbetegedhet. Nagyobb létszámú állományokban a klinikai tünetek leggyakrabban 3-6 hetenként jelentkeznek újra. A gyógyultak többsége a közben kialakult viszonylagos immunitás ellenére akár élete vé géig is üríti a kórokozót, így ha az állományba új állatok kerülnek, azok megbetegedése csaknem biztosra vehető.
A betegség gyógyítható, ha akkor hívjuk az állatorvost, amikor még nem jellemző, általános tüneteket észlelünk: bágyadtságot, étvágycsökkenést, egy-két egyednél hasmenést. Az állatorvos megérkezéséig vegyük el a takarmányt, mert a szakembernek kell eldöntenie, hogy koplaltatni, diétáztatni kell-e az állatokat, vagy elégséges az adagok csökkentése a gyógykezelés mellett. Ivóvíz és kamillatea bőségesen legyen az állatok előtt!
Ne kísérletezzünk semmilyen gyógyszerrel, ugyanis a sikertelenséget legtöbbször a szakszerűtlen házi kezelések okozzák. Az állatorvos döntse el, hogy kell-e injekciós kezelés, és melyik szert kell alkalmazni ivóvízben vagy takarmányban. Az egész falkát gyógykezelni kell, nem elég csak a hasmenéses egyedeket. A legtöbb szernek várakozási ideje van, ezért vágás előtt bizonyos ideig tilos az alkalmazásuk.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
509 564
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 222 646
Közösség

előkísérlet

az új nemesítésű, elismerésre bejelentett fajtajelöltek előzetes vizsgálata. Ezeket a... Tovább

agrokémia

kém.-mg. tudományág, amely a fiz., a kém., esetenként a biol. módszereivel vizsgálja a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.8