Tippek a nagy cukkínihez a kertben

Cukkini termesztése otthon

SzSz, AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A cukkini gyakorlatilag magától nő és a növények bőséges termést hoznak, mégis nem árt pár tippet megfogadni, ha bőséges és nagy termést szeretnénk elérni. Íme pár remek tipp, a gyönyörű, nagy cukkínikhez. 

Így lesz szép nagy az otthoni cukkini

Csoportosítás

Kertészetben a „domb” kifejezés nem magára az emelt dombra utal. Ehelyett egyszerűen növénycsoportokat jelent. Függetlenül attól, hogy palántákat vásárolunk, vagy közvetlenül a kertben ültetjük a cukkini magokat, két-három növényt egymáshoz közel kell csoportosítanunk. 

Ez azért fontos, mert a cukkini termesztésénél a növény virágait többször kell beporozni, hogy életképes gyümölcs jöjjön létre, és minden virág csak egy napig nyitott. Tehát, ha több növény növekszik egymás mellett, akkor sokkal több virág lehet kinyílva egy adott napon, ami nagyban növeli a beporzás esélyét.

Cukkini virágok beporzása

A cukkini virágok rövid élettartamának kezelése mellett egyidejűleg nyitott, férfi és női virágra is szükség lesz. Csak női virágok hoznak gyümölcsöt. A férfi virágok szigorúan beporzás céljából vannak ott.
Az új cukkini növények először sok hím virágot termelnek. Ez csalódást okozhat azonban többször is, amikor sok virág virágzik, de nem alakul ki gyümölcs. Legyél türelmes.

Amint a növények kissé érlelődnek, mindkét nemű virágot elkezdik kifejleszteni. A korai hímvirágoknak köszönhetően pedig a környéken már rengeteg beporzó rovarnak kell lennie. Abból fogod tudni, hogy nővirágai vannak a cukkínidnek, amikor apró gyümölcsöket látsz közvetlenül a virág alapja mögött.

Ha igazán elkötelezett vagy a cukkini betakarítás iránt, akkor a saját kezedbe veheted a beporzást. Távolítsd el a férfi virágokat, és ráporozhatod a virágport a női virágokra, ezzel biztosítva a beporzást. Sőt, a fiatal virágokat, akár ki is sütheted és megeheted, így kapva egy nagyon finom ropogtatni valót. 

Cukkini ültetése

A cukkini nem tolerálja a fagyot vagy a hideg hőmérsékletet. Tehát a korai ültetés egyáltalán nem jó ötlet. Ha a cukkini elkezd kifejlődni, és hideg éri a külsője sérülésekkel lesz tele. A cukkinit ilyenkor, tavasz végén érdemes elültetni, mikor már egyáltalán nincsen fagyveszélynek kitéve. 

Ha mégis a növény egy kicsit túl korán lett elültetve, használj sor takarót, hogy megvédd a növényeket az éjszakai fagyoktól. Ráadásul tartsd kéznél ezeket a sorvédőket ősszel, hogy meghosszabbíthasd a cukkini termését.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

savas eső

a környezetszennyezés egyik veszedelmes tényezője. Elsősorban a megfelelő... Tovább

A-vitamin-hiány

az A-vitaminnak (->vitaminok) a szervezetben betöltött sokrétű szerepe miatt az A.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet növény Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés