Csészealj a barackfán

hirdetes

Csészealj a barackfán

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy olvasónk a Remény nevű lapos őszibarackról kérdez, és egyúttal szeretne bepillantani a lapos barackok világába. Az őszibarackoknál ugyanis létezik egy különleges forma: a pogácsa barack, amelyet újabban csészealj baracknak is neveznek.
Csészealj a barackfán

"Kínai lapos"

Az ősi génforrás Kínából ered, ezért Kínai laposnak nevezi a szakirodalom ezt a fajtakört, amely valóban olyan, mint a diszkosz. A Kertészeti Egyetem nemesítési tanszékén állította elő a Remény nevű pogácsa barackot Tamássy István és Pejovics Bogdán. A fajta a Kínai lapos és a Ford keresztezéséből született, s ma is ott szerepel a Nemzeti fajtajegyzéken.

Hivatalos fajtaleírásában olvashatjuk, hogy harang alakú virágai későn nyílnak. Öntermékeny, július végén, augusztus elején érik. Gyümölcsei elérik a tíz dekát, erősen lapítottak, fehér húsúak, magvaválóak. A gyümölcsök alapszíne zöldes-fehér, napsütötte oldalán pirossal fedett. Fája középerős növekedésű. A téli lehűlésre közepesen érzékeny.

Jellemzői


Gyümölcse a bibepontnál gyakran felreped, és ott a monília megtámadhatja. A házi kertek értékes fajtája lehet. Józsa Gyula, a híres gyümölcskertész azt javasolja, hogy virágzásig rézzel permetezzünk, ezáltal a gyümölcsszövetek erősebbek lesznek, így kevésbé lesz repedésre hajlamos. A monília elleni védekezésre folyamatosan nagy hangsúlyt kell fektetni. Ha szőlőlevéllel kibélelt ládába tesszük a beérett lapos barackot, a vásárlók nem tudnak ellenállni ennek a különlegességnek.
Tucatnyi új lapos barack jelent meg a külföldi fajtaleírásokban is. Sárga húsú lapos barack is van már, sőt nektarin változat is! Jelenleg az amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat kezeli a fajták hivatalos gyűjteményét, ahol több mint hétszáz őszibarackfajtát őriznek. Köztük vannak olyan történelmileg fontosak, mint a Shanghai és a J. H. Hale, amelyek rokonságban állnak az USA-ban ma termesztett fajták többségével. Tulajdonukban van például a Yumyeong nevű koreai, fehér húsú, csüngő barack. Aztán a francia eredetű, piros húsú Sanguine de Tardiff. De ott van az eredeti Kínai lapos, a Peento, és az új, saját nemesítésű barackfajta, a Galaxy is, amelynek átmérője eléri a nyolc centit és tizenöt dekás terméseket nevel. Gyümölcsének világos krémszínű a héja, enyhén piros bemosódással. Íze édes, húsa kemény és fehér színű. A Saturn nevű lapos barackkal együtt érik a Galaxy, melynek gyümölcsei nagyobbak és nehezebbek a Saturnnál.

hirdetes


Hat új lapos barackfajta előállításáról számoltak be az olasz kutatók. Ezek a Redhaven előtt érnek, a legkorábbi 42 nappal előzi meg az ismert fajtát. A sorozat fajtái mintegy ötvennapos értékesítési időszakot tesznek lehetővé.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

takarmányrépa (Béta vulgáris convar. crassa Alef.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó répa változata. Őse a Földközi-tenger... Tovább

gombaölő szerek (fungicidek)

azok a növényvédő szerek, amelyeket a kultúrnövényeket károsító gombák ellen használnak.... Tovább

Tovább a lexikonra