notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Holland cserediákok az apagyi tangazdaságban

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Holland cserediákok az apagyi tangazdaságban

Hetven holland középiskolás sajátíthatja el a dísznövény kertészet és a virágkötés fortélyait egy cserediák programban a nyíregyházi Lippai János Szakközépiskola és Szakiskola apagyi tanüzemében. Az intézmény vezetője elmondta: lépésről-lépésre bővült a kapcsolat a hollandiai Zvole város mezőgazdasági szakiskolájával.
Holland cserediákok az apagyi tangazdaságban

A tizenegyedik tanévet kezdték meg szeptemberben a holland partneriskolával, amelynek hetven diákja dolgozik egy hétig a középiskola kihelyezett tanüzemében - mondta Gajdos István, az oktatási intézmény igazgatója kedden az apagyi tangazdaságban megtartott sajtótájékoztatón.

Az intézmény vezetője elmondta: lépésről-lépésre bővült a kapcsolat a hollandiai Zvole város mezőgazdasági szakiskolájával. A kölcsönös tanári látogatásokat a cserediák-kapcsolat követte, az elmúlt tíz évben több száz gyereket küldhetett ki holland tanulmányútra az ötszáz gyereket oktató magyar középiskola.
Jelenleg három programban dolgoznak együtt a magyar és holland diákok. Az egyikben a Nyíregyházán található, a helyiek által csak Robinson-dombnak nevezett területet fogják parkosítani. A másikban a holland virágkötő lányok a szabolcsi megyeszékhely sétálóutcáján kötnek asztali díszeket és menyasszonyi csokrokat a képzés egy hete alatt. Ez egyben a diákjainknak is gyakorlat, hiszen így élőben leshetik el a virágkötés fortélyait – mondta a tájékoztatón intézmény vezetője. A harmadik programban az apagyi díszfaiskolában szaporítóanyag-előállítást, metszést, szemzést, dugványozást és egyéb mezőgazdasági munkákat végeznek a holland diákok.
A nyíregyházi középiskola idén eddig harminc diákját küldte ki hathetes szakmai gyakorlatra Hollandiába. A tanulókat magángazdálkodóknál helyezték el, ott tanítják és foglalkoztatják őket, így szerezhetnek a dísznövénykertészet és az állattenyésztés területén gyakorlati tapasztalatokat. A lippais diákok a gyakorlati idő leteltével tanúsítványt kapnak, melyet beleszámít az itthoni gyakorlati képzésbe.
Az évek óta tartó jó szakmai kapcsolat eredményeként a mezőgazdasági szakközépiskola sajtkádat kapott ajándékba a holland intézménytől. Az abban készülő sajtot, valamint a tanüzemben megtermelt tejet és szaporítóanyagot eladják, a bevételt pedig a tanüzem fejlesztésére fordítják.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 429
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 383 887

immundiagnosztikai próbák

fontos szerepet töltenek be a fertőző betegségek megállapításában és a kórokozók... Tovább

viaszok

Legnagyobb részük nagy szénatomszámú,egyértékű alkoholok és nagy szénatomszémú... Tovább

Tovább a lexikonra