notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Holland cserediákok az apagyi tangazdaságban

Hirdetés

Holland cserediákok az apagyi tangazdaságban

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hetven holland középiskolás sajátíthatja el a dísznövény kertészet és a virágkötés fortélyait egy cserediák programban a nyíregyházi Lippai János Szakközépiskola és Szakiskola apagyi tanüzemében. Az intézmény vezetője elmondta: lépésről-lépésre bővült a kapcsolat a hollandiai Zvole város mezőgazdasági szakiskolájával.
Holland cserediákok az apagyi tangazdaságban

A tizenegyedik tanévet kezdték meg szeptemberben a holland partneriskolával, amelynek hetven diákja dolgozik egy hétig a középiskola kihelyezett tanüzemében - mondta Gajdos István, az oktatási intézmény igazgatója kedden az apagyi tangazdaságban megtartott sajtótájékoztatón.

Az intézmény vezetője elmondta: lépésről-lépésre bővült a kapcsolat a hollandiai Zvole város mezőgazdasági szakiskolájával. A kölcsönös tanári látogatásokat a cserediák-kapcsolat követte, az elmúlt tíz évben több száz gyereket küldhetett ki holland tanulmányútra az ötszáz gyereket oktató magyar középiskola.
Jelenleg három programban dolgoznak együtt a magyar és holland diákok. Az egyikben a Nyíregyházán található, a helyiek által csak Robinson-dombnak nevezett területet fogják parkosítani. A másikban a holland virágkötő lányok a szabolcsi megyeszékhely sétálóutcáján kötnek asztali díszeket és menyasszonyi csokrokat a képzés egy hete alatt. Ez egyben a diákjainknak is gyakorlat, hiszen így élőben leshetik el a virágkötés fortélyait – mondta a tájékoztatón intézmény vezetője. A harmadik programban az apagyi díszfaiskolában szaporítóanyag-előállítást, metszést, szemzést, dugványozást és egyéb mezőgazdasági munkákat végeznek a holland diákok.
A nyíregyházi középiskola idén eddig harminc diákját küldte ki hathetes szakmai gyakorlatra Hollandiába. A tanulókat magángazdálkodóknál helyezték el, ott tanítják és foglalkoztatják őket, így szerezhetnek a dísznövénykertészet és az állattenyésztés területén gyakorlati tapasztalatokat. A lippais diákok a gyakorlati idő leteltével tanúsítványt kapnak, melyet beleszámít az itthoni gyakorlati képzésbe.
Az évek óta tartó jó szakmai kapcsolat eredményeként a mezőgazdasági szakközépiskola sajtkádat kapott ajándékba a holland intézménytől. Az abban készülő sajtot, valamint a tanüzemben megtermelt tejet és szaporítóanyagot eladják, a bevételt pedig a tanüzem fejlesztésére fordítják.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
268 681
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 511 802
Közösség

Orpheus Egyesület

Állatvédõ szervezet Állatvédelmi megelõzõ (prevenciós) munka, azaz kiadványok,... Tovább

Rovarparazitológiai Laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Dr. Thuróczy Csaba Rov. par. laboratórium vezetõ Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 250

Átlagos értékelés: 5.0