Változtatva kell megőrizni az európai közös agrárpolitika támogatatásainak összegét a 2013 utáni időszakra

KAP - Változtatva kell megőrizni 2013 után az európai közös agrárpolitikát

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Változtatva kell megőrizni az európai közös agrárpolitika támogatatásainak összegét a 2013 utáni időszakra - mondta kedden az MTI-nek Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az EU mezőgazdasági minisztereinek kétnapos, nem hivatalos találkozója után, amelyet a franciaországi Annecyban tartottak.
Változtatva kell megőrizni az európai közös agrárpolitika támogatatásainak összegét a 2013 utáni időszakra

Közös mezőgazdasági politika


A közös mezőgazdasági politikát (CAP) illetően az EU soros elnöki tisztét ellátó Franciaország megkezdte a 2013 utáni időszak előkészítését, a jelenleg évente 44 milliárd eurós mezőgazdasági támogatások igazságos újraelosztásának céljával. A britek és a skandinávok szkepticizmusával szemben Párizs az élelmiszerárak emelkedése miatt erős és modernizált CAP-ért küzd, amely az eddigieknél jobban közelít a piac realitásaihoz, vagyis a növekvő kereslet kielégítéséhez, de annak a gondolatnak a jegyében, hogy "Európa mezőgazdaságának működését nem lehet teljesen kiszolgáltatni a piac törvényeinek".
 

Gráf József


Gráf József szerint a francia elnökség szokatlan javaslata arra, hogy a 2009-es felülvizsgálat befejezése előtt már most kezdődjön el a 2013 utáni időszakról a konzultáció, valójában időszerű, mert még a költségvetési határok megállapítása előtt meg lehet vitatni a lényeges kérdéseket. Vagyis nem csak a költségvetés fogja egyoldalúan meghatározni, hogy mire telik a 2013 utáni agrárpolitikában.
 
Most is érezhető volt a két irányvonal a magyar miniszter szerint, amely a költségvetési vitában szokott összecsapni: az északi országok, amelyek jelentős befizetői a közös kasszának, kevesebb támogatásban gondolkodnak, míg a többiek, a tagországok döntő része a mostani közös agrárpolitika fenntartását sürgeti. - Ha a források nem emelkednek is, de nem is csökkenhetnek - hangoztatta Gráf.
 
- Ennek az a filozófiája, hogy létrejött egy társadalmi egyezség az állampolgárok és az agrártermelők között: a költségvetési támogatásért cserébe a termelők 19 különböző szabályt tartanak be, amelyek alapvetően az egészséges élelmiszerre, a környezet- és az állatvédelemre terjednek ki. Ez az az alku, amellyel a társadalom egésze jól jár - mutatott rá Gráf József.
 

CAP


Az összegek elosztása kapcsán a miniszter hangsúlyozta: az elmúlt évben az élelmiszerár-emelkedések illetve az élelmiszerhiány rávilágított arra, hogy a CAP-nak eredményesen válaszolnia kell az új kihívásokra a következő időszakban. Vagyis a jelenlegi rendszer nem minden elemének megtartását ítélik az EU-miniszterek szükségesnek a 2013 utáni időszakra, de a támogatások nagyságrendjét meg kívánják tartani. 
 
A támogatások kiegyenlítésének szükségességét több tagállam képviselője is szóvá tette Gráf szerint, hiszen csak 2013-ra fognak kiegyenlítődni a régi és a 2004-ben vagy utána csatlakozott tagországok közti mezőgazdasági támogatások.  
 
- Megjegyeztük, hogy ez nagyon hosszú és igazságtalan folyamat volt az új tagállamokkal szemben, és nem szeretnénk, ha még egyszer hasonló problémákkal kellene szembenéznünk - mondta Gráf.
 
Az új kihívások közül a víz mint érték és annak célszerű felhasználása a mezőgazdaságban fontos témaként szerepelt a tanácskozáson, valamint az a felvetés, hogy az egyforma verseny érdekében a harmadik világból jövő árukkal szemben is ugyanazokat a követelményeket kell felállítani, mint az unión belüli termékkel szemben. Ennek célja, hogy a kevésbé szigorúan szabályozott piacokról érkező, lényegesen olcsóbb termékek ne tehessék tönkre az uniós termelőket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Mecomorn 750 SL

Gyomirtó permetező szer kalászosok, szőlő, gyümölcs, len, római kamilla és rét-legelő... Tovább

infúzió

nagyobb mennyiségű folyadéknak a szervezetbe juttatása folyadék, elektrolitek és egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra