Miért sok a baj a buxussal? - A buxus növényvédelme

hirdetes

Rengeteg a baj vele - A buxus növényvédelme

AN

Sajnos egyre kevésbé ajánljuk ezt a növényt a kertekbe, ez pedig nem véletlen. Mostani cikkemben összegyűjtöttem, milyen problémákkal kell szembenéznünk, ha buxust ültetünk a kertbe!

A buxus növényvédelme

A buxus növényvédelme

A buxust levélaknázók, pajzstetvek, fonálférgek, hernyók és atkák kínozhatják. Ezek többségét nem olajjal vagy más, lehetőleg természetes rovarirtó szerekkel távol tarthatod növényeidről. A buxust a lisztharmat, a Pythiumos gyökérrothadás, az üszög és levélfoltok is megtámadhatják, egyes helyeken pedig elhalás, is fenyegetheti őket, ami egy gombás betegség.

A buxus növényvédelme- miből látható, hogy baj van?

A buxus elhalásának első jelei azok a világos és sötétbarna körkörös foltok, amelyek a növény levelein jelennek meg. Ezeknek a foltoknak jellegzetesen sötétbarna szélük van. A levelek a fertőzést követően hamarosan lepotyognak a növényekről, ezért sokan észre sem veszik, hogy buxusuk betegeskedik. Egy másik lehetséges tünet a buxus szárain megjelenő fekete vagy sötétbarna csíkok.

hirdetes

Mivel nem a gyökereket támadja meg, az elhalás valójában nem végez a buxusokkal, és a levelek idővel visszanőhetnek. Ettől függetlenül a palánták kétségtelenül elgyengülnek majd, és ilyenkor nagyobb veszélyt jelentenek rájuk más betegségek és kártevők. Általában ezek a másodlakos fertőzések azok, amik elpusztítják az „elhaló” buxusokat. Ez ellen sajnos nincs mit tenni. Ha otthonod környékén problémát jelent ez a betegség, akkor buxus helyett ültess csipkéslevelű magyalt (Ilex glabra), ami sokban hasonlít rá.

A buxus megóvása télen

Hogy a buxusok biztosan átvészeljék a telet, némi plusz védelmet is biztosíthatsz nekik a hideggel szemben. Ehhez bekötheted őket zsákvászonba (habár ilyenkor nem szépítik túlzottan a kertet), vagy dekoratív védőzsákokat is húzhatsz rájuk. Télire egy réteg talajtakarót is érdemes elteríteni körülöttük, ami szigetelőként hat, és megvédi gyökereiket a fagytól.

hirdetes

A talajtakaró továbbá a folyadék megőrzésében is segít, így ritkábban kell öntöznöd buxusaidat. Amennyiben a téli hideg szelek miatt mégis barnulni kezdenek buxusaid, ne távolítsd el róluk azonnal ezeket a részeket. A levágott ágakat új hajtásokkal próbálják majd meg pótolni, ezek pedig fokozottan érzékenyek a téli hidegre, és növényeid csak további károkat szenvednek majd miattuk. Várj tehát a metszéssel tavaszig, amikor az új hajtások biztonságban visszanőhetnek

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zaj

az állati és az emberi szervezetre kellemetlentül ható, ált. zavaró hang v. hangkeverék,... Tovább

fűfélék

a pázsitfüvek család tagjai. A termesztett fűfélék az ún. édesfüvek. Gyökérzetük bojtos.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem