Rengeteg a baj vele - A buxus növényvédelme

hirdetes

Rengeteg a baj vele - A buxus növényvédelme

Sajnos egyre kevésbé ajánljuk ezt a növényt a kertekbe, ez pedig nem véletlen. Mostani cikkemben összegyűjtöttem, milyen problémákkal kell szembenéznünk, ha buxust ültetünk a kertbe!

Rengeteg a baj vele - A buxus növényvédelme

A buxust levélaknázók, pajzstetvek, fonálférgek, hernyók és atkák kínozhatják. Ezek többségét neem olajjal vagy más, lehetőleg természetes rovarirtó szerekkel távol tarthatod növényeidről. A buxust a lisztharmat, a Pythiumos gyökérrothadás, az üszög és levélfoltok is megtámadhatják, egyes helyeken pedig elhalás, is fenyegetheti őket, ami egy gombás betegség.

A buxus elhalásának első jelei azok a világos és sötétbarna körkörös foltok, amelyek a növény levelein jelennek meg. Ezeknek a foltoknak jellegzetesen sötétbarna szélük van. A levelek a fertőzést követően hamarosan lepotyognak a növényekről, ezért sokan észre sem veszik, hogy buxusuk betegeskedik. Egy másik lehetséges tünet a buxus szárain megjelenő fekete vagy sötétbarna csíkok.

hirdetes

Mivel nem a gyökereket támadja meg, az elhalás valójában nem végez a buxusokkal, és a levelek idővel visszanőhetnek. Ettől függetlenül a palánták kétségtelenül elgyengülnek majd, és ilyenkor nagyobb veszélyt jelentenek rájuk más betegségek és kártevők. Általában ezek a másodlakos fertőzések azok, amik elpusztítják az „elhaló” buxusokat. Ez ellen sajnos nincs mit tenni. Ha otthonod környékén problémát jelent ez a betegség, akkor buxus helyett ültess csipkéslevelű magyalt (Ilex glabra), ami sokban hasonlít rá.

A buxus megóvása télen

Hogy a buxusok biztosan átvészeljék a telet, némi plusz védelmet is biztosíthatsz nekik a hideggel szemben. Ehhez bekötheted őket zsákvászonba (habár ilyenkor nem szépítik túlzottan a kertet), vagy dekoratív védőzsákokat is húzhatsz rájuk. Télire egy réteg talajtakarót is érdemes elteríteni körülöttük, ami szigetelőként hat, és megvédi gyökereiket a fagytól.

hirdetes

A talajtakaró továbbá a folyadék megőrzésében is segít, így ritkábban kell öntöznöd buxusaidat. Amennyiben a téli hideg szelek miatt mégis barnulni kezdenek buxusaid, ne távolítsd el róluk azonnal ezeket a részeket. A levágott ágakat új hajtásokkal próbálják majd meg pótolni, ezek pedig fokozottan érzékenyek a téli hidegre, és növényeid csak további károkat szenvednek majd miattuk. Várj tehát a metszéssel tavaszig, amikor az új hajtások biztonságban visszanőhetnek

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Kiskunfélegyházi Földhivatal

Földhivatal Hétfõ: 8.00-11.30 Szerda: 13.00-14.30 Csütörtök: 13.00-14.30 Péntek: 8.00-11.30 ... Tovább

báb

számos, teljes ->átalakulással fejlődő ->rovarfajra jellemző stádium, amelyben a ->lárva... Tovább

Tovább a lexikonra