Miért sok a baj a buxussal? - A buxus növényvédelme

Rengeteg a baj vele - A buxus növényvédelme

AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sajnos egyre kevésbé ajánljuk ezt a növényt a kertekbe, ez pedig nem véletlen. Mostani cikkemben összegyűjtöttem, milyen problémákkal kell szembenéznünk, ha buxust ültetünk a kertbe!

A buxus növényvédelme

A buxus növényvédelme

A buxust levélaknázók, pajzstetvek, fonálférgek, hernyók és atkák kínozhatják. Ezek többségét nem olajjal vagy más, lehetőleg természetes rovarirtó szerekkel távol tarthatod növényeidről. A buxust a lisztharmat, a Pythiumos gyökérrothadás, az üszög és levélfoltok is megtámadhatják, egyes helyeken pedig elhalás, is fenyegetheti őket, ami egy gombás betegség.

A buxus növényvédelme- miből látható, hogy baj van?

A buxus elhalásának első jelei azok a világos és sötétbarna körkörös foltok, amelyek a növény levelein jelennek meg. Ezeknek a foltoknak jellegzetesen sötétbarna szélük van. A levelek a fertőzést követően hamarosan lepotyognak a növényekről, ezért sokan észre sem veszik, hogy buxusuk betegeskedik. Egy másik lehetséges tünet a buxus szárain megjelenő fekete vagy sötétbarna csíkok.

Mivel nem a gyökereket támadja meg, az elhalás valójában nem végez a buxusokkal, és a levelek idővel visszanőhetnek. Ettől függetlenül a palánták kétségtelenül elgyengülnek majd, és ilyenkor nagyobb veszélyt jelentenek rájuk más betegségek és kártevők. Általában ezek a másodlakos fertőzések azok, amik elpusztítják az „elhaló” buxusokat. Ez ellen sajnos nincs mit tenni. Ha otthonod környékén problémát jelent ez a betegség, akkor buxus helyett ültess csipkéslevelű magyalt (Ilex glabra), ami sokban hasonlít rá.

A buxus megóvása télen

Hogy a buxusok biztosan átvészeljék a telet, némi plusz védelmet is biztosíthatsz nekik a hideggel szemben. Ehhez bekötheted őket zsákvászonba (habár ilyenkor nem szépítik túlzottan a kertet), vagy dekoratív védőzsákokat is húzhatsz rájuk. Télire egy réteg talajtakarót is érdemes elteríteni körülöttük, ami szigetelőként hat, és megvédi gyökereiket a fagytól.

A talajtakaró továbbá a folyadék megőrzésében is segít, így ritkábban kell öntöznöd buxusaidat. Amennyiben a téli hideg szelek miatt mégis barnulni kezdenek buxusaid, ne távolítsd el róluk azonnal ezeket a részeket. A levágott ágakat új hajtásokkal próbálják majd meg pótolni, ezek pedig fokozottan érzékenyek a téli hidegre, és növényeid csak további károkat szenvednek majd miattuk. Várj tehát a metszéssel tavaszig, amikor az új hajtások biztonságban visszanőhetnek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányértékelés

a takarmányok táplálóanyagtartalmának és az állatok táplálóanyag-szükségletének minél... Tovább

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem