komló (Humulus lupulus L.), lupulin, sör, sörgyártás, toboz

Kiszállító és termelő kereső

komló (Humulus lupulus L.)

hirdetes

a csalánfélék (Urticaceae) családhoz tartozó évelő kúszónövény; a sörgyártás és számos gyógyszer fontos alapanyaga. Gyökere több méterre lehatol, indái a támrendszeren 8-10 m magasra emelkednek. Virága kétlaki, a hím virág laza bogernyő, a nővirág kettős bogas füzér. Ezen alakul ki a tobozka, amely a pikkelyei hónaljában levő mirigyeiben aranysárga, pornemű alkaloidát, lupulint termel. A lupulin adja a sör jellegzetes ízét, tartósságát. Megporzás után a lupulintartalom csökken, ezért rendszerint csak nőkomlót telepítenek dugványról. Védett fekvésben, termékeny talajon érdemes csak termeszteni; ott 25 - 30 évig kitart. Ősszel v. kora tavaszon helyezik el a gyökeres dugványokat, 1 ha-ra 3600 tövet. A 6-7,5 m magas oszlopokat 12x2,5 m-es kötésben helyezik el; majd minden komlósor fölé két huzalt feszítenek. A tövektől a sodronyhálóig a hajtás felfuttatását műanyag fonalas vezeték segíti elő; ezt kapoccsal rögzítik. A vezetékeket később 150 cm magasan egymáshoz erősítik, így a felvezetés Y alakú lesz. A termőtőkéket télire takarni kell. Tavasszal a földet elszántják, majd géppel metszenek. A föld alatti szárrészekből lesz a 10-12 cm hosszú, legalább két rügypáras sima dugvány; belőle a dugványiskolában őszre gyökeres dugvány fejlődik. A komló talaját a teljes tenyészidő alatt gyommentesen kell tartani. Augusztus közepe táján a tobozkák színe zöldből aranyzöldre vált át, az összenyomott toboz percegő hangot ad, s kellemes lupulinillat érezhető. Ilyenkor a tobozt fejtőgéppel learatják, majd szárítják. A termés 0,6-1,6 t/ha között változik. 1001 sör főzéséhez 120-400 g komló szükséges.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Használd fel az almahéjat

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az alma a legismertebb gyümölcsök közé tartozik az egész világon, a héját viszont csak nagyon kevesen szeretik. Ez hatalmas hiba, mivel az almahéj az egyik legértékesebb, legjobb...

Neveljünk sövényt fagyalból

A legtökéletesebb sövénynövény - A fagyal ültetése, gondozása, metszése

Ennek a növénynek ott van a helye mindenkinek a kertjében, mostani cikkemben bemutatom nektek a fagyalt, ami tényleg a kertek egyik legtökéletesebb sövénynövénye, tartsatok velem,...

Tudj meg mindent az őszirózsáról

A hidegebb évszak üde színfoltja – Az őszirózsa

Sajnos nagyon csekély az ősszel virágzó növények száma, ennek (is) köszönhető az őszirózsa osztatlan sikere és népszerűsége. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek erről...

A fokföldi ibolya gondozása

Virágozzon egész évben a fokföldi ibolya – Tippek/trükkök szakértőktől

A fokföldi ibolya szinte minden egyes lakásban megtalálható, ez nem véletlen, mivel nagyon szép, virágai pedig egész évben díszítenek – de csak akkor, ha tudjuk, hogyan kell...

Nem ehető a halloween-i tök

Véletlenül se edd meg – Mérgező a halloweeni tök belseje!

Még a NÉBIH (ide kattintva olvashatő a közlemény) is felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. Ráadásul...

A tartósítás legjobb módja – Készítsünk húsbefőttet!

Furcsa, de szuper módszer – Így készül a húsbefőtt!

Sokan furcsán néznek rám, amiért azt mondom, hogy ez a módszer nagyon szuper, pedig tényleg az! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a húsbefőttről, tartsatok velem és...

Készítsünk naspolyasajtot

A legízletesebb téli csemege – Készítsünk naspolyasajtot!

Bevallom, sokáig én sem szerettem a naspolyát, ennek az okát meg sem tudom mondani. Szerencsére egyik ismerősöm addig-addig erősködött, hogy kóstoljam meg az ő naspolyáját,...

Igyunk gyógyteákat

Vedd fel a harcot a betegségekkel - Gyógyteák a téli hónapokra

Az őszi/téli időszakokban nagy szüksége van szervezetünknek a támogatásra, mivel nagyon sok veszély fenyegeti. Mostani cikkemben olyan gyógyteákat mutatok nektek, amik segítenek...

Banánhéj felhasználása a kertben

Banánhéj felhasználása a kertben

Szinte mindent fel tudunk használni, amit a háztartásban megtalálhatunk, még a különféle élelmiszereket is! A most következő cikkben szakértőnk azt mutatja meg nektek, hogyan...

Minden a viaszvirágról

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

Létezik egy virág, ami teljesen úgy néz ki, mintha porcelánból lenne, nekem hihetetlenül tetszik, remélem, hogy nektek is elnyeri a tetszéseteket! Nézzük, mit kell tudni a...

Használd fel te is a kókuszháncsot

Csodákra képes, mégsem ismeri senki – A kókuszháncs felhasználása

Hihetetlen, mennyire sokoldalú, mégsem ismeri szinte senki, mostani cikkemben elmondok nektek mindent a kókuszháncsról, valamint a kókuszháncs felhasználásáról, érdemes most is...

Használjuk fel a faleveleket!

Ne égesd el, ne dobd ki! - Használd fel az őszi faleveleket!

Nem kell kidobnunk a lehullott a faleveleket, sőt, nagy hibát követünk el, ha ezt tesszük, de akkor is, hogyha elégetjük! Mostani cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet felhasználni...