notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

komló (Humulus lupulus L.), lupulin, sör, sörgyártás, toboz

Kiszállító és termelő kereső

komló (Humulus lupulus L.)

hirdetes

a csalánfélék (Urticaceae) családhoz tartozó évelő kúszónövény; a sörgyártás és számos gyógyszer fontos alapanyaga. Gyökere több méterre lehatol, indái a támrendszeren 8-10 m magasra emelkednek. Virága kétlaki, a hím virág laza bogernyő, a nővirág kettős bogas füzér. Ezen alakul ki a tobozka, amely a pikkelyei hónaljában levő mirigyeiben aranysárga, pornemű alkaloidát, lupulint termel. A lupulin adja a sör jellegzetes ízét, tartósságát. Megporzás után a lupulintartalom csökken, ezért rendszerint csak nőkomlót telepítenek dugványról. Védett fekvésben, termékeny talajon érdemes csak termeszteni; ott 25 - 30 évig kitart. Ősszel v. kora tavaszon helyezik el a gyökeres dugványokat, 1 ha-ra 3600 tövet. A 6-7,5 m magas oszlopokat 12x2,5 m-es kötésben helyezik el; majd minden komlósor fölé két huzalt feszítenek. A tövektől a sodronyhálóig a hajtás felfuttatását műanyag fonalas vezeték segíti elő; ezt kapoccsal rögzítik. A vezetékeket később 150 cm magasan egymáshoz erősítik, így a felvezetés Y alakú lesz. A termőtőkéket télire takarni kell. Tavasszal a földet elszántják, majd géppel metszenek. A föld alatti szárrészekből lesz a 10-12 cm hosszú, legalább két rügypáras sima dugvány; belőle a dugványiskolában őszre gyökeres dugvány fejlődik. A komló talaját a teljes tenyészidő alatt gyommentesen kell tartani. Augusztus közepe táján a tobozkák színe zöldből aranyzöldre vált át, az összenyomott toboz percegő hangot ad, s kellemes lupulinillat érezhető. Ilyenkor a tobozt fejtőgéppel learatják, majd szárítják. A termés 0,6-1,6 t/ha között változik. 1001 sör főzéséhez 120-400 g komló szükséges.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Tudj meg mindent a Brahma tyúkokról

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok kétségtelenül a legnagyobb tyúkfajták közé tartoznak. Méretük azonban senkit se riasszon el, a Brahmákat ugyanis sokan kifejezetten jámbor és kedves...

Cserépben is termeszthető padlizsán

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

A padlizsánok (Solanum melongena) sok kert maradandó lakói, és sok helyen nem is az ágyásokban, hanem egy-egy cserépben vagy ládában kapnak helyet a többi zöldség között....

Minden a pekándió termesztéséről

Pekándió sikeres termesztése

A pekándió (Carya illinoinensis) egy méretes, lombhullató fa, amelynek ízletes termése számos receptben felhasználható. Azonban még ha nem is gasztronómiai célokból szeretnéd...

Méhtámadás elleni teendők

Mit tehetünk méhtámadás esetén? – Szakértőnk tippjei mindenkinek!

Óhatatlanul is találkozhatunk méhtámadássál, éppen ezért nem árt, ha elolvassátok cikkünket. Most elmondjuk nektek, mit kell tennetek, ha megtámadnak titeket a méhek, nézzük...

A pázsit gombásodásának kezelése

A pázsit gombásodása - Szakértői tanácsok a gombásodás kezelésére

„Csak az a szép, zöld gyep” – semmi sem díszíti szebben a portát, mint egy egészséges, zölden tündöklő gyeptakaró. Azonban mint minden más növény, úgy a fű...

A legjobb megoldások darázscsípés ellen

10 természetes, bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

Idén is nagyon sok darázzsal lehet találkozni szinte mindenhol, még a kertünkben is természetesen. A darázscsípés pedig kellemetlen, sokszor pedig nagyon veszélyes, éppen ezért...

Védekezz hatásosan a darazsak ellen

Így szabadulj meg hatékonyan a kertedet terrorizáló darazsaktól

Habár a darazsak ritka esetekben hasznosak lehetnek – mert elfogyasztják az elpusztult rovarokat és a legyeket is vadásszák – általában egyetlen kertben sem látjuk őket...

Érdemes megkóstolnotok ezeket a lekvárokat

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Én nagyon szeretem a lekvárt minden formában, és már volt szerencsém nagyon sok fajtát megkóstolni, de akkor is a hazai finomságok maradtak a kedvenceim, mint például az eper-, a...

A pálmaliliom bemutatása

Ismerd meg a pálmaliliomot, vagy más néven a jukkát!

A jukka néven is ismert pálmaliliomokat (Yucca) gyakran tévesztik össze a valóban hasonló sárkányfákkal (Dracaena), holott két teljesen különböző növényről van szó. A...

Az avokádó nevelése házilag

Így termeszthetsz te is avokádót házilag

Avokádót (Persea americana) termeszteni meglehetősen egyszerű feladat, ezért nem csak tapasztalt, hanem kezdő kertészek is belevághatnak. Az egyetlen fő kihívás az, hogy...

Mit kell tudni a kezdő kertészeknek

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Számos oka van annak, hogy miért olyan nagyszerű hobbi is a kertészkedés. Nem csupán a környezet iránti szeretetedet helyezheted vele gyakorlatba, hanem egy önellátóbb,...

Minden a retek tartósításáról

A retek tartósítása – Így fogyaszthatod még télen is a retket!

Sokan nem tudják, pedig könnyedén megtehetné mindenki, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a retek tartósításáról. Ezek után télen is ehetitek majd az isteni finom retket,...