Miért és hogyan készíts kalciumos levéltrágyát házilag

hirdetes

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy kert gondozásához különféle készítményeket használhatsz fel. Ott vannak például a gyakran emlegetett szerves trágyák, gombölő és növényvédő szerek, illetve az a számos házi készítmény, amiket olcsón és gazdaságosan elkészíthetsz magadnak. Ha van azonban valami, amiről viszonylag ritkán hallhatsz a kertészkedés kapcsán, akkor az a kalciumos levéltrágya, amelyet általában spray formájában szokás alkalmazni a növények levelein. De miért is hasznos ez a készítmény és miért érdemes saját magadnak elkészítened otthon? A következőkben pontosan erről lesz szó!

Kalciumos levéltrágya készítése

Miért érdemes kalciumos levéltrágyát használni?

A kalciumos levéltrágya-spray – nem meglepő módon – kalcium-utánpótlást biztosít a növények számára, megerősítve ezzel az elbarnuló gyökerek, a satnya növekedés, a gombás fertőzések, a gyenge szárak, a levélelhalás, és egy problémák elleni védelmüket. A kalciumos levéltrágya továbbá serkenti a növények sejtosztódását, ami különösen az olyan gyorsan növekvő haszonnövények számára fontos, mint az édesburgonya, a paradicsom vagy a kukorica. Érdemes észben tartani, hogy habár a savasabb talajokban kevesebb kalcium fordul elő, mint a lúgosabbakban, a talaj pH-értéke alapján nem lehet pontosan megállapítani, hogy egy növénynek szüksége van-e levéltrágyára.

Miért érdemes házi kalciumos levéltrágyát használni bolti helyett?

Habár a szaküzletekben és az interneten is hozzájuthatsz kalciumos levéltrágyákhoz, általában olcsóbb megoldás házilag elkészíteni ezeket az otthon megtalálható alapanyagokból. Ha növényeiden a fent említett tüneteket véled felfedezni, és a talajminta alapján több kalciumra lenne szükségük, akkor valószínűleg érdemes lenne elkészítened saját kalciumos levéltrágyádat.

hirdetes

Hogyan készíts kalciumos levéltrágyát házilag?

Minden növényeknek egy bizonyos arányú kalcium- és magnéziummennyiségre van szüksége – ha az egyikből többre, akkor a másikból kevesebbre. A növények kalciumhiányát mésszel vagy tojáshéjakkal kiegészített komposzttal is pótolhatod, egy másik megoldás viszont levéltrágya-sprayt készíteni nekik.

Kalciumos levéltrágya készítése tojáshéjakból

Főzz ki 20 tojást nagyjából 3,5-4 liter vízben, egy lefedett lábasban. Forrald fel őket teljesen, hogy már buborékozzon a víz, majd vedd le őket a tűzről és hagyd hűlni őket 24 óráig. Ez után szűrd le a vizet, hogy ne maradjanak benne tojáshéj-darabok, és tárold hűvös, sötét helyen, egy légmentesen zárható palackban. Egy másik lehetőség egy 3,5-4 literes befőttes üveget vízzel és tojáshéjakkal megtölteni, majd hagyni, hogy egy napig ázzanak benne.

hirdetes

Ennyi idő alatt a tojáshéjak szétbomlanak majd, és rengeteg kalciummal dúsítják a vizet. A kész lé így annyira sűrű lesz, hogy 1 bögrényit 1 liter vízben kell feloldanod, hogy sprayként használhasd. Ez a készítmény nitrogénben, magnéziumban, foszforban és kollagénben is gazdag lesz, amik mind rendkívül hasznosak a növények számára. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gomoly

bogas virágzatú növényekre (pl. cukorrépa, takarmányrépa) jellemző képlet. Az ún.... Tovább

vérvizsgálat

Történhet a vér fizikai állapotára (fiz.v.) sejtes összetétlére (sejttani v.)... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem