Hogyan termesszünk sikeresen burgonyát - szuper módszer mostani cikkünkben, használj Te is hozzá növénytartót!

hirdetes

Szenzációs módszer – Termesszünk burgonyát növénytartóban!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Bőségesen termeszthetünk burgonyát növénytartóban

Burgonyatermesztés növénytartóban - Alakíts ki „zsákágyásokat”

Egy másik opció világos zsákokba ültetni burgonyáidat, majd ezeket szorosan egymás mellé helyezni, és körbekeríteni valamivel, ami hűvösen tartja őket – például néhány szalmabálával. Ez lényegében egyfajta emelt ágyásként működik majd, és jelentősen javíthatja burgonyáid termékenységét.

Burgonyatermesztés növénytartóban - Engedd szabadon kerti kreativitásodat

A talaj hőmérsékletét többféle módszerrel is szabályozhatod, és lényegében bármilyen nagyobb méretű tárolót felhasználhatsz a burgonyatermesztéshez. A legfontosabb szempont, hogy legyenek rajta vízelvezető lyukak, hogy legyen hol elfolynia a felesleges víznek nélkül, hogy a talajt is kimosná magával. Valójában kisebb alternatívákat is használhatsz, de ha nagyobb hozamot szeretnél, akkor akkorákat válassz, amikbe legalább 18 kg táptalaj fér el. Itt további ötleteket találsz!

hirdetes

Burgonyatermesztés növénytartóban - Gondoskodj a megfelelő talajról

A növénytartókkal kapcsolatban észben kell tartanod többek között azt is, hogy a talaj sokkal gyorsabban szárad ki bennük, mint a kerti ágyásokban. Ennek az az egyik következménye, hogy mivel sűrűbben is kell öntöznöd, a talaj hamarabb összetömörödik. Mindez azt jelenti, hogy nem használhatsz sima kerti talajt, ha burgonyákat szeretnél termeszteni növénytartóidban.

Sokkal jobb ötlet valamilyen haszonnövényeknek gyártott talajt, emelt ágyásokba készült talajt, vagy 50%-ban komposztot tartalmazó kerti talajt használni. Mivel a burgonyáknak sok talajra van szükségük, hogy számos gumót növeszthessenek, ezt a talajt kénytelen leszel vagy megvásárolni, vagy magadnak összeállítani. Ha a vásárlás mellett döntesz, erősen ajánlott olyan táptalajt venni, ami sok organikus komposztot tartalmaz.

hirdetes

A burgonyák nem kedvelik a vermikulitot, a perlitet vagy a tőzegmohát. Ha van némi levélkomposztod, vagy levélhumuszod, akkor érdemes felhasználni, mert a burgonya nagyon szereti. Végezetül, ha egy réteg talajtakarót (pl. levelekből) terítesz a talajra, azzal nem csak hűvösebb körülményeket biztosítasz a gyökerek számára, hanem javíthatod a talaj vízmegtartását is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


cérnatippan (Agrostis tenuis Sibth.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, évelő, laza bokrú aljfű (—>fűfélék).... Tovább

avasodás

a telítetlen ->zsírsavak és a ->neutrális zsírok oxidációja, amelynek folyamán mérgező... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség