Burgonyatermesztés házikertben

hirdetes

Tippek/trükkök a bőséges és hatékony burgonyatermesztéshez

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Minden a burgonyatermesztésről

A burgonyatermesztés titka - Biztosíts termékeny táptalajt

Végezetül ejtsünk néhány szót a talaj termékenységéről is. Ahogy azt már kitárgyaltuk, azért éri meg hosszabb szárakat növesztetni a burgonyákkal, mert az ezek mentén kialakuló gyökerek mélyebbről is képesek tápanyagot felvenni a talajból.

Azt organikus talajtakarót, komposztot és trágyát, amit előző évben az ágyásodra terítettél, az eső idővel lemossa majd a talaj mélyebb rétegeibe, ahol a hosszúszárú burgonyák képesek lesznek elérni őket. A probléma csak az, hogy burgonyád azokra a területekre összpontosítja majd gumótermelését, ahol a legtöbb tápanyagot találja.

Ha tehát a trágyát, komposztot és egyéb tápanyagokat a talaj felső néhány centijébe dolgozod bele, akkor a burgonya hosszú szára nem lesz valami hatékony, hiába ér le a mélyebb rétegekbe is. Ahelyett tehát, hogy felülről trágyáznád, táplálnád burgonyáidat, közvetlenül a talajba kell eljuttatnod a tápanyagokat, hogy egyenletesebben osztódhassanak el a gyökerek számára. Ezt kétféleképpen teheted meg.

hirdetes

Friss trágyával

Mielőtt ültetnél, beledolgozhatsz a talajba néhány komposztálatlan anyagot (pl. friss marhatrágyát) úgy 4-6 hónappal az ültetés előtt. Ez elegendő időt ad majd a tápanyagok számára, hogy szétterjedhessenek a talajban. Ez a módszer akkor a leghatékonyabb, ha kétévente forgatod burgonyaágyásaidat. Ha túl sokáig alkalmazod ezt a módszert egy helyen, akkor megnő a növénybetegségek veszélye, ugyanis a talaj csak egy bizonyos mennyiségű friss trágyát képes lebontani, mielőtt túltelítődne.

hirdetes

Komposzttal

Egy másik opció alaposan érlelt komposztot keverni a talajba, és ezt a komposztos talajkeveréket használni, amikor elülteted a gumókat. Amikor kiásod a burgonyagumók helyét, lapátold a talajt rögtön egy külön tárolóba. Amikor aztán elkezded betemetni a gumókat, akkor egy fele-fele arányú komposztos talajkeverékkel tedd azt sima talaj helyett. A maradék talajt arra használhatod, hogy felpúpozd az ágyásokat a gumók felett – ez a púp már nem kell, hogy komposztos talaj legyen. Mivel ez a módszer kevesebb komposztot használ, 4-5 évig is alkalmazhatod egy ágyásban, de ha biztosra szeretnél menni, forgasd 2-3 évente burgonyáidat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Zöldség