Hasznos tanácsok a burgonya tárolásához

hirdetes

Fontos tudnivalók a burgonya tárolásához – Így fogyaszthatod még télen is!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sokan nem tudják, hogy mit kezdjenek a burgonyával, miután felszedték a földből, éppen ezért született meg mostani cikkem. Mindent elmondok nektek a burgonya tárolásáról, tartsatok velem és tudjátok meg, mit kell tennetek azért, hogy még télen is fogyasztható legyen a burgonyátok! 

Burgonya tárolása szakszerűen

Zöldséges kertészként bizonyára neked is az a célod, hogy minél több élelmiszert termelj meg magadnak az egész évre. Ehhez persze értelemszerűen minél több olyan haszonnövényt kell ültetned, amelyek termései sokáig felhasználhatók maradnak mindenféle tartósítás nélkül. A leveles zöldségek például nem ilyenek – ezeket minél előbb el kell fogyasztani, különben megromlanak.

Vannak azonban olyan termések, amelyek könnyedén átvészelik a téli hónapokat úgy, hogy még le sem kell fagyasztanod őket. Megannyi étel egyik alapvető hozzávalója, a burgonya is ezek közé tartozik – sem kiszárítást, sem fagyasztást nem igényel, és hosszú hónapokig képes megőrizni tápértékét is. Ha már megtermesztetted burgonyáidat, és szeretnéd hosszútávon is tárolni őket, akkor a következő útmutató neked szól!

hirdetes

Burgonya tárolása - Ellenőrizd burgonyáidat

Az első feladatod a burgonyák hosszútávú tárolásában ellenőrizni őket, hogy nem-e sérültek meg. A sérült, illetve csírázó szemek nem alkalmasak a téli tárolásra. Ha nem betegek, akkor ültesd inkább el őket házon belül (a fenti linken több módszert is olvashatsz erre). Egy másik opció minél előbb felhasználni őket, különben hamar megromlanak majd. A láthatóan fertőzött, penészes rothadó szemeket persze már semmire nem lehet felhasználni, de amik még menthetők, azokat be is főzheted, ha kivágod belőlük a rossz részeket.

hirdetes

Burgonya tárolása - Tartsd őket egy hűvös, sötét helyen

A burgonyák hosszútávú tárolására egy hűvös, sötét helyet érdemes választani – egy pince vagy hűvös kamra például ideális erre a célra. Fontos továbbá, hogy száraz, tehát ne párás helyre kerüljenek. A burgonyák ideális tárolási hőmérséklete 8-10°C között van – ha ennél melegebb, vagy párásabb helyre kerülnek, akkor hamarabb kezdenek majd el kicsírázni vagy megromlani.

Mind a hőmérsékletre, mind a páratartalomra és a fényviszonyokra is ideális megoldás fűrészporban tartani burgonyaszemeidet. Ez egyrészt szigeteli majd őket, másrészt magába szívja az extra folyadékot is a levegőből. A homok és a tőzegmoha is alkalmas erre. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Vámosi-féle szellőztetéses szénakészítési eljárás

a 40—50% víztartalmú, fonnyasztott zöldtakarmányok szálas, bálázott és szecskázott... Tovább

baromfipestis

tyúkfélék Paramyxovirus okozta járványos betegsége. A kórokozó a gyomorban és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség