A burgonya felszedése - Mikor és hogyan végezzük el a burgonya felszedését

hirdetes

Kertészkedők örök kérdése – Mikor szedjük fel a burgonyát?

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV

Rengeteg kérdés érkezett szerkesztőségünkbe azzal kapcsolatban, hogy mikor kell felszedni a burgonyát. Éppen ezért írtam nektek most egy cikket, amiben mindent elmondok részletesen a burgonya felszedéséről, tartsatok velem! 

A burgonya felszedése

A burgonya felszedése – Folyamatos gondozás

Nem szabad siettetni semmit, mindennek meg van a maga ideje. Nincs ez másképpen a burgonya esetében sem, sokaktól hallottam azt, hogy már nyár közepén felszedik, de ez még nagyon korai. Mi szoktunk szemezgetni a burgonyából, ha szükségünk van pár szemre, akkor szedünk fel egy keveset, majd feltöltjük a töveket. A nyár folyamán nem a betakarításé a főszerep, sokkal inkább a folyamatos gondozásé! Rendszeresen kell öntöznünk a burgonyát, a földet sűrűn fel kell lazítanunk a tövek körül és fontos, hogy végezzük el a gazolást is. 

A burgonya felszedése – Jelek, amikre figyeljünk

A növények jeleznek felénk, bármennyire meglepő, a burgonya is! Nyár végén a burgonya levelei elkezdenek sárgulni, ez egy egyértelmű jel, de még mindig várnunk kell. A burgonyát csak és kizárólag teljesen beérett állapotban érdemes felszedni, ugyanis ekkor a legmagasabb a gumó keményítőtartalma. 

hirdetes

A burgonya felszedése – Hibák, amire ügyeljünk

Ha korábban végezzük el a burgonya felszedését, akkor nagy hibát követünk el, ugyanis az éretlen gumók még sokkal sérülékenyebbek, könnyebben fonnyadnak és gyorsabban fertőződnek, egyáltalán nem alkalmasak a tárolásra. 

hirdetes

A burgonya felszedése – Mikor szedjük fel a burgonyát?

Akkor szedhetjük fel a burgonyát, ha a növény szára és levélzete már teljesen elszáradt és a szár könnyedén kihúzható a talajból. Ekkor a burgonya gumói leválnak a szárról, a héjuk pedig nem hámlik le még erős nyomásra se, tehát nem foszlósak, hanem parásak, nem válnak el a gumó húsától. A tárolásra szánt burgonya felszedésének ideje fajtától függően augusztus közepétől egészen októbet közepéig tart. 

A burgonya felszedése – Hogyan végezzük el a burgonya felszedését? 

Fogjunk egy vasvillát, vagy kapát, ásót. A szerszámot szúrjuk a földbe, majd forgassuk ki a burgonyákat. Vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a gumókat. Ha mégis sérülne 1-2 darab, akkor azokat ne tegyük a tárolásra szánt darabok közé, mivel a tárolás során ezek a legfőbb gócai lehetnek a rothadási folyamatoknak. Meg is vagyunk, ezután nincs más dolgunk, mint gondoskodni a burgonya tárolásáról – erről a következő oldalon fogok nektek beszélni! 

Mennyire találtad hasznosnak a burgonya felszedéséről szóló írásunkat?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szőr

Az emlősök köztakarójának szaruanyagból álló képződménye; összessége a szőrzet. A sz.... Tovább

79/2008. (VI. 24.) FVM rendelet

A zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek nemzeti szabályozásáról... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség