Buckingham-palota kerti séta - Fedezd fel a királyi család hátsó kertjét!

Járd be velünk a Buckingham-palota kertjét és fedezzük fel annak titkait!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bejárjuk a Buckingham-palota kiterjedt kertjeit, a titkos méhkasoktól a lenyűgöző rózsaágyakig! Nézd meg milyen pompás kert húzódik a Buckingham-palota körül, amiről keveset beszélnek, mégis elkápráztat mindenkit!

Buckingham-palota kertjei

Séta a Buckingham-palota kertjében

A brit királyi család híres a kertészkedés szeretetéről, így nem meglepő, hogy a Buckingham-palota kertjei a világ legjobbjai közé tartoznak.

A hatalmas, 42 hektáron elterülő londoni palotakertek egy része azon hatalmas királyi rezidenciák kertjeinek, amelyekről egy csapat elit kertész gondoskodik egész évben. A kert egész évben számos szerepet tölt be, mind a királyi család privát kertjeként, mind királyi rendezvények helyszíneként. Ezek közül a leghíresebb a néhai Queen's Garden Party volt, amelyen minden nyáron körülbelül 24 000 vendéget fogadtak a kertekben a világ minden tájáról.

Itt magunk is körbenézünk a Buckingham-palota kertjében, és felfedezzük a London szívében található hatalmas tér titkait.

Fedezzük fel a Buckingham-palota mesés kertjeit!


A kert városi környezete ellenére néhány olyan növénynek ad otthont, ami a határon és környékén az egyetlen fajtája Angliában, a ritka növény- és állatvilág pedig egyedülálló biodiverzitású élőhellyé teszi a kertet.

A határokat Viktória királynő uralkodása idejéből származó fák támasztják alá, és néhányat maguk a királynő és Albert herceg ültetett.


palotakert

A kertek egyik fő jellemzője a három és fél hektáros tó, vízeséssel és privát szigettel kiegészítve, amely biztonságos menedéket nyújt a kert falai között élő vadvilág számára.

A vadon élő állatok megóvása a királyi család sok tagjának szívéhez közel álló ügy, III. Károly király szoros kapcsolatot ápol a Word Wildlife Fund-al, és saját kertjét gondozza magánotthonában, a Highgrove House-ban.


A Buckingham-palota kertjei továbbra is aspiratív vadon élő kerti ötleteket kínálnak, mivel 2008-ban öt méhkaptárból álló gyűjtemény került az ingatlanba. A tóra és a rózsaágyakra néző méhkaptárak évente mintegy 160 üveg mézet termelnek a királyi konyhák ellátására.


A Buckingham-palota rózsakertjei

A rózsakert ötletek messze a leglenyűgözőbb ágyások közé tartoznak a királyi kollekcióban. A kertben 25 ágy található, mindegyikben 60 különböző fajtájú rózsabokorral.

Buckingham palotakert rózsái

A rózsaágyások feltűnő szépsége abból adódik, hogy nincs két szomszédos ágyás egyforma színű rózsákkal. Ezekről a bokrokról gyakran vágtak virágokat, hogy a néhai királynőnek szezonális alakban ajándékozzák meg minden hétfőn, amikor a palotában tartózkodott.

A mesés Buckingham-palota kertje

Az egykor tehenek és juhok legeltetésére tervezett kiterjedt füves rét, a Buckingham-palota kerti rétjei gazdagok vadvirágos kerti ötletekben, amelyek ösztönzik az őshonos növényvilág vad növekedését, és természetes élőhelyet biztosítanak a vadon élő állatok látogatásához.

A kertek délnyugati részén található rét több mint 320 különböző típusú vadvirágnak és fűnek ad otthont, így Anglia egyik legváltozatosabb rétje, és egy gyönyörű nyári házat kínál a magánszökések számára.

A virágokon kívül a Buckingham-palota kertje több mint 1000 fafajnak is otthont ad, köztük 98 platánnak, 85 különböző tölgyfajtának és 40 különböző eperfafajtának, így a kert az Eperfa Nemzeti Gyűjteményének hivatalos helye lett 2000-ben.

A palota kertjének fái szintén a kert legrégebbi kiegészítései, az első Buckingham-palota eperfát például I. Jakab ültette a kertekbe 1608-ban. További különleges fák közé tartoznak a Victoria és Albert nevű platánfák, amelyeket a házaspár uralkodása alatt ültetett el.

A királyi család minden generációja folyamatosan ültetett fákat a királyi család hosszú története során.

A Buckingham-palota kertje a fenntartható kerti ötletek ékes példája is.

Mivel a család egyre inkább elismeri és támogatja a fenntartható gyakorlatokat, mint például, hogy Károly király megtagadta a Buckingham-palota otthonát annak kivitelezhetetlen és fenntarthatatlan üzemeltetési költségei miatt, nem meglepő, hogy kertjeik is hasonló filozófiát követnek.

1991-ben a királynő kérésére fenntartható újrahasznosítási központot hoztak létre a kertekben. A létesítmény ma már a londoni királyi kertek által termelt zöldhulladék 99%-át újrahasznosítja.

Ennek a fenntartható megközelítésnek az eredménye, hogy a kertek ma már a vadon élő állatok menedékét is jelentik, és évente több mint 50 madárfajnak adnak otthont, amelyek közül 30 állandó lakos. Kisebb léptékben a kertek több mint 300 fajta bogárnak is otthont adnak, utalva az ezen az egyetlen helyen található hatalmas mennyiségű biológiai sokféleségre.

Buckingham-palota kertlátogatás mindenki számára nyitott!

A Buckingham-palota kertje általában minden év júliusa és októbere között nyílik meg, így a látogatók felfedezhetik a palota kertjeit, és túrákat tehetnek az ingatlan körül. Az időpontok a Palotában zajló eseményektől függően változhatnak, és foglalás szükséges.
 

Forrás: www.rct.uk

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bárányok ikresítése

fejőjuhászatokban a több tej nyerése végett alkalmazott módszer, amikor a jó... Tovább

Mezõkovácsházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mezõkovácsháza Hársfa u. 3. 5800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek