A tokaji aszút, a Béres cseppet, a csabai kolbászt és a hízott libából előállított termékeket vették fel a Hungarikumok közé .

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Bővült a Hungarikumok gyűjteménye

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A tokaji aszút, a Béres cseppet, a csabai kolbászt és a hízott libából előállított termékeket vették fel a Hungarikumok közé kedden, a Hungarikumok Bizottságának ülésén.
A Hungarikumok gyűjteménye ezzel a bővítéssel jelenleg 20 tagúra nőtt.

A következőkben bemutatjuk az újonnan felvett négy Hungarikumot

A tokaji aszút, a Béres cseppet, a csabai kolbászt és a hízott libából előállított termékeket vették fel a Hungarikumok közé

 

 

 

 

 

 

Eddigi Hungarikumok
- Agrár-, és élelmiszergazdasági területről a pálinka és a törkölypálinka
- Természeti környezet kategóriából az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
- Turizmus és vendéglátás kategóriából a karcagi birkapörkölt
- Kulturális örökségek közül a táncház módszer, a tokaji történelmi borvidék, a matyó népművészet, a herendi porcelán, Hollókő ófalu és környezete, a mohácsi busójárás, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, Pécs ókeresztény temetője, a solymászat, a Fertő kultúrtáj és végül, de nem utolsó sorban Budapest, ezen belül pedig a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út.

 

Csabai kolbász


Az 1890-es évektől számíthatjuk megjelenését. Híressé válásához szükség volt az előnyös természeti adottságokhoz illetve az itt élő magyar parasztok szokásaihoz. Az 1950-es évektől kezdte meg a Csabai csípős elnevezésű termék előállítását először a Békés megyei Húsipari Vállalat orosházi telephelyén, később pedig Békéscsabán és Gyulán is. 1998-tól minden évben megrendezésre kerül a kolbászfesztivál, ezzel az eseménnyel őrzik a hagyományokat és ismertetik meg a csabai kolbászt az emberekkel.

hirdetes


Jellemzése:
A hivatalos eredetvédelem értelmében kizárólag a Békéscsaba és Gyula környékén előállított terméket lehet csabai kolbász márkanévvel illetni. Leginkább az különbözteti meg a többi kolbásztól, hogy több paprikát tesznek bele és speciálisan füstölik.


Mi kerül a csabai kolbászba?
Kizárólag sertéshúsból készülhet, olyan disznó húsából, melyet legalább 135 kg-ra hizlaltak fel. Az állat minden részéből kell hozzáadni, a szalonnát külön adagolva, csak sertésbélbe lehet tölteni. Fontos a sok paprika hozzáadása és az egyedi füstölés.

 


Hízott libából előállított termékek


Magyarországon a libatömés 400 éve jelent meg. A Léva-vidéki lúd a kitűnő minőségű húsáról és májáról nevezetes, a makói a májméretéről. A magyarok kulturális és gasztronómiai örökségnek tartották és tartják is a tömött libából származó májat. A hazai libatömési gyakorlat következtében egyre nagyobb kereslet lett világszerte a magyarországi libamájra, nem véletlenül, mivel aki evett már libamájat, felejthetetlen élményben részesült.

 


Tokaji aszú


Híressé a XVIII. századtól vált, XIV. Lajos a borok királya, a királyok bora névvel illette.
A tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor, aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor. Évszázados technológia alkalmazásával készül, alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése, és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.

hirdetes
Az aszúszemeket szemenként válogatják, ezzel kezdődik a szüret. 136,6 liter azonos évjáratú musttal vagy borral, 1-2 napig áztatják, majd az aszútésztát kipréselik és a mustot hordókba töltik, hogy erjedjen. Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy gönci hordóban. A jelenlegi előírás szerint a forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből legalább 2 évig fahordóban.

 

 

Béres csepp


Dr. Béres József alkotta meg 1972-ben ezt a humángyógyászati készítményt, mely nyomelemeket és ásványi anyagokat speciális összetételben tartalmaz, ezáltal erősíti az immunrendszert. 1976-ban sikerült csak a szabadalmaztatása, mert sokáig a hatóságok börtönnek fenyegették, ha terjeszti a készítményt. Forgalomba 1978-ban került a gyógyhatású készítmény, 2000-ben pedig hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították.

 

 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


foszfátészter-mérgezés

a szerves foszforsavészterek szájon át felvéve v. egyesek a bőrön át felszívódva erős... Tovább

koleszterin

a lipidekhez tartozó szteránvázas vegyület; az ember és a magasabb rendű állatok (gerincesek)... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem