A tokaji aszút, a Béres cseppet, a csabai kolbászt és a hízott libából előállított termékeket vették fel a Hungarikumok közé .

hirdetes

Bővült a Hungarikumok gyűjteménye

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A tokaji aszút, a Béres cseppet, a csabai kolbászt és a hízott libából előállított termékeket vették fel a Hungarikumok közé kedden, a Hungarikumok Bizottságának ülésén.
A Hungarikumok gyűjteménye ezzel a bővítéssel jelenleg 20 tagúra nőtt.

A következőkben bemutatjuk az újonnan felvett négy Hungarikumot

A tokaji aszút, a Béres cseppet, a csabai kolbászt és a hízott libából előállított termékeket vették fel a Hungarikumok közé

 

 

 

 

 

 

Eddigi Hungarikumok
- Agrár-, és élelmiszergazdasági területről a pálinka és a törkölypálinka
- Természeti környezet kategóriából az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
- Turizmus és vendéglátás kategóriából a karcagi birkapörkölt
- Kulturális örökségek közül a táncház módszer, a tokaji történelmi borvidék, a matyó népművészet, a herendi porcelán, Hollókő ófalu és környezete, a mohácsi busójárás, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, Pécs ókeresztény temetője, a solymászat, a Fertő kultúrtáj és végül, de nem utolsó sorban Budapest, ezen belül pedig a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út.

 

Csabai kolbász


Az 1890-es évektől számíthatjuk megjelenését. Híressé válásához szükség volt az előnyös természeti adottságokhoz illetve az itt élő magyar parasztok szokásaihoz. Az 1950-es évektől kezdte meg a Csabai csípős elnevezésű termék előállítását először a Békés megyei Húsipari Vállalat orosházi telephelyén, később pedig Békéscsabán és Gyulán is. 1998-tól minden évben megrendezésre kerül a kolbászfesztivál, ezzel az eseménnyel őrzik a hagyományokat és ismertetik meg a csabai kolbászt az emberekkel.

hirdetes


Jellemzése:
A hivatalos eredetvédelem értelmében kizárólag a Békéscsaba és Gyula környékén előállított terméket lehet csabai kolbász márkanévvel illetni. Leginkább az különbözteti meg a többi kolbásztól, hogy több paprikát tesznek bele és speciálisan füstölik.


Mi kerül a csabai kolbászba?
Kizárólag sertéshúsból készülhet, olyan disznó húsából, melyet legalább 135 kg-ra hizlaltak fel. Az állat minden részéből kell hozzáadni, a szalonnát külön adagolva, csak sertésbélbe lehet tölteni. Fontos a sok paprika hozzáadása és az egyedi füstölés.

 


Hízott libából előállított termékek


Magyarországon a libatömés 400 éve jelent meg. A Léva-vidéki lúd a kitűnő minőségű húsáról és májáról nevezetes, a makói a májméretéről. A magyarok kulturális és gasztronómiai örökségnek tartották és tartják is a tömött libából származó májat. A hazai libatömési gyakorlat következtében egyre nagyobb kereslet lett világszerte a magyarországi libamájra, nem véletlenül, mivel aki evett már libamájat, felejthetetlen élményben részesült.

 


Tokaji aszú


Híressé a XVIII. századtól vált, XIV. Lajos a borok királya, a királyok bora névvel illette.
A tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor, aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor. Évszázados technológia alkalmazásával készül, alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése, és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.

hirdetes
Az aszúszemeket szemenként válogatják, ezzel kezdődik a szüret. 136,6 liter azonos évjáratú musttal vagy borral, 1-2 napig áztatják, majd az aszútésztát kipréselik és a mustot hordókba töltik, hogy erjedjen. Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy gönci hordóban. A jelenlegi előírás szerint a forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből legalább 2 évig fahordóban.

 

 

Béres csepp


Dr. Béres József alkotta meg 1972-ben ezt a humángyógyászati készítményt, mely nyomelemeket és ásványi anyagokat speciális összetételben tartalmaz, ezáltal erősíti az immunrendszert. 1976-ban sikerült csak a szabadalmaztatása, mert sokáig a hatóságok börtönnek fenyegették, ha terjeszti a készítményt. Forgalomba 1978-ban került a gyógyhatású készítmény, 2000-ben pedig hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították.

 

 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-29

Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron?

Szóval milyen gyakran és hogyan kell öntözni a gyepet a nyári hónapokban? Ez egy igen kényes téma, mert ha valami nem jó, akkor nem lesz zöld a fű. Lássuk!

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

További cikkek ebben a témában


ellés rendellenességei (nehézellés)

okai a magzat v. az anyaállat részéről keresendők; lehet a magzat túlságosan nagy, esetleg... Tovább

bazidiospóra

a ->bazídiumos gombák osztott v. osztatlan —>hifavégein, a bazídiumon ->meiózissal... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem