notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Botulizmus

Kommunikációs Önálló Osztály
A bakteriális emberi fertőződés általában az élelmiszer-higiéniai szabályok durva megsértése miatt következik be
A bakteriális emberi fertőződés általában az élelmiszer-higiéniai szabályok durva megsértése miatt következik be
2006. április utolsó hétvégéjén a híradásokban szerepelt, hogy egy ember elhalálozott, feltehetően egy spórás baktérium, a Clostridium botulinum által termelt méreg (toxin) következtében. Az esettel kapcsolatban további személyeket kórházban ápolnak. A híradásokban rosszul pácolt és füstölt sonkát tették felelőssé a tragédiáért. Az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Hatóság információi szerint házilag, magán célra készített, nem kereskedelmi forgalomból származó élelmiszer okozhatta a mérgezést. A feltételezetten fertőzött élelmiszer mintákat az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet vizsgálja.
 
A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék (toxin) elfogyasztása okoz. A baktérium által okozott kórképet már az 1800-as évek első felében leírták, sőt a betegséget - előfordulása tekintetében - kapcsolatba hozták a kolbászfogyasztással, annak ellenére, hogy a baktériumot ismerték volna. A betegség tünetei, a betegség bevezető szakaszában kevéssé jellemzőek (levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort), majd később specifikusabb tünetek is megjelennek úgymint: összetérő kancsalság, rekedtség, kettős látás, gégebénulás, később bénulásos tünetek.
hirdetes
 
A Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin rendkívül mérgező, mikrogrammnyi mennyiségű toxin képes akár az ember halálát is okozni. A toxin nem csak emberre, de gerinces állatokra is veszélyes.
 
A baktériumok a talajban széles körben, de csak kis mennyiségben fordulnak elő. Ezen kívül megtalálhatók szennyezett vizekben is.
hirdetes
 
Magyarországon az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai évtizedek óta végezek ellenőrzéseket az előállítás területén, illetve a kereskedelemben Clostridium botulinum, illetve toxinjának kimutatására vonatkozóan. A regionális laboratóriumokból az Országos Élelmiszer-vizsgáló Intézetbe - azonosítás céljából - szállított clostridium-nemzettségbe tartozó baktériumok közül, több mint 20 éve Clostridium botulinum baktériumot nem mutattunk ki.
 
A bakteriális emberi fertőződés általában az élelmiszer-higiéniai szabályok durva megsértése miatt, elsősorban földdel, talajjal történő szennyeződés miatt következik be, szinte kizárólag magánháztartásban.
   
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
261 356
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 578 815

Gombaölo Sfera 535 SC

Folyékony gombaölő permetezőszer őszi búza, tavaszi árpa, cukorrépa és napraforgó... Tovább

bőrizomtömlő

különböző férgek mozgásszerve. Külső rétege hámra és irhára tagolódik, alatta van a... Tovább

Tovább a lexikonra