Hirdetés

Botulizmus

Kommunikációs Önálló Osztály
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A bakteriális emberi fertőződés általában az élelmiszer-higiéniai szabályok durva megsértése miatt következik be
A bakteriális emberi fertőződés általában az élelmiszer-higiéniai szabályok durva megsértése miatt következik be
2006. április utolsó hétvégéjén a híradásokban szerepelt, hogy egy ember elhalálozott, feltehetően egy spórás baktérium, a Clostridium botulinum által termelt méreg (toxin) következtében. Az esettel kapcsolatban további személyeket kórházban ápolnak. A híradásokban rosszul pácolt és füstölt sonkát tették felelőssé a tragédiáért. Az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Hatóság információi szerint házilag, magán célra készített, nem kereskedelmi forgalomból származó élelmiszer okozhatta a mérgezést. A feltételezetten fertőzött élelmiszer mintákat az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet vizsgálja.
 
A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék (toxin) elfogyasztása okoz. A baktérium által okozott kórképet már az 1800-as évek első felében leírták, sőt a betegséget - előfordulása tekintetében - kapcsolatba hozták a kolbászfogyasztással, annak ellenére, hogy a baktériumot ismerték volna. A betegség tünetei, a betegség bevezető szakaszában kevéssé jellemzőek (levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort), majd később specifikusabb tünetek is megjelennek úgymint: összetérő kancsalság, rekedtség, kettős látás, gégebénulás, később bénulásos tünetek.
Hirdetés
 
A Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin rendkívül mérgező, mikrogrammnyi mennyiségű toxin képes akár az ember halálát is okozni. A toxin nem csak emberre, de gerinces állatokra is veszélyes.
 
A baktériumok a talajban széles körben, de csak kis mennyiségben fordulnak elő. Ezen kívül megtalálhatók szennyezett vizekben is.
Hirdetés
 
Magyarországon az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai évtizedek óta végezek ellenőrzéseket az előállítás területén, illetve a kereskedelemben Clostridium botulinum, illetve toxinjának kimutatására vonatkozóan. A regionális laboratóriumokból az Országos Élelmiszer-vizsgáló Intézetbe - azonosítás céljából - szállított clostridium-nemzettségbe tartozó baktériumok közül, több mint 20 éve Clostridium botulinum baktériumot nem mutattunk ki.
 
A bakteriális emberi fertőződés általában az élelmiszer-higiéniai szabályok durva megsértése miatt, elsősorban földdel, talajjal történő szennyeződés miatt következik be, szinte kizárólag magánháztartásban.
   
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Escherichia coli (E. coli)

pálcika alakú, fakultatív anaerob (anaerob szervezetek), az Enterobacteria-ceae családba... Tovább

Jazzy (NX 17105 M)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja gyengénél erõsebben antociános. Kicsi... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.