Gráf: érvényesül a magyar érdek az európai bortörvényben

Gráf: érvényesül a magyar érdek az európai bortörvényben

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az európai bortörvényben a magyar érdekeket maradéktalanul érvényesíteni tudtuk - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken Somlóvásárhelyen egy kétmilliárd forintos beruházással épülő pincészet és pezsgőüzem alapkőletételénél.
Gráf: érvényesül a magyar érdek az európai bortörvényben

Magyarországnak 2009 nyarától az európai bortörvény minden intézkedését be kell vezetnie, s ennek az egyik legfontosabb része az eredetvédelem megoldása és a termékleírások pontosítása - hangsúlyozta a miniszter.

Gráf József elmondta: a magyar termelők csak a minőséggel tudnak versenyezni, hiszen Magyarország összes szőlőterülete akkora, mint Franciaország egyetlen nagyobb borvidéke, 82 ezer hektáron évi 670 ezer tonnányi szőlő terem itt, amelyből mintegy három és félmillió hektoliter bor készül.


Ebből a mennyiségből kétmillió hektoliter fölött van a minőségi bor, de a tájborok is már meghaladják az egymillió hektolitert, s csupán néhány százezer hektoliternyire tehető az asztali bor mennyisége - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a minőségi fejlődésben nagy előrelépés történt az elmúlt évek során.
Rámutatott: a vezető borászatok mellett ma már a közepes nagyságrendű borászatokban is modern technológia van, s így a magyar bornak - hozzászámítva a kiváló magyar szakértelmet és a kedvező éghajlatot - kevés vetélytársa lesz a régióban.


Gráf József szerint a turizmus legjobb marketing a világon, hiszen a bor kimondottan bizalmi termék. A miniszter elismerően szólt arról, hogy a Somlón az új pincészet és pezsgőüzem mellett vinotékát, Szent Ilona Borházat és bortörténeti múzeumot, valamint egy apartmanfalut is létesít a beruházó tulajdonos, Kreinbacher József nagyvállalkozó.


Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta: a kétmilliárd forintos beruházási költségnek közel a felét uniós pályázaton sikerült elnyernie a vállalkozónak; az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 750 millió, a regionális operatív program pályázatán pedig 154 millió forint támogatáshoz jutott a Somló Kreinbacher Borászat.


Baráth Sándor, a borászat és pincészet igazgatója elmondta az MTI-nek elmondta, hogy a beruházás a 2010-es szüret kezdetére készül el, a jelenlegi 25 dolgozójuk mellett újabb 25 embernek tudnak majd munkát adni. A leendő pincészet és pezsgőüzem háromezer négyzetméter alapterületű lesz - mondta.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vízrendezés

olyan->vízgazdálkodási tevékenység, amely a víz kártételeinek megszüntetését,... Tovább

génkölcsönhatás

a gének jelleget meghatározó képessége mindig több gén együttes hatása révén... Tovább

Tovább a lexikonra