Az Európai Bizottság és az FVM konferenciát rendezett a Foodapest kiállítással egy idóben és helyszinen

hirdetes

Konferencián jártunk - Borreform az Európai Unióban 2.

Flórea Réka
Az Európai Bizottság és az FVM konferenciát rendezett a Foodapest kiállítással egy idóben és helyszinen "Borreform az Európai Unióban" címmel. A borágazat képviselői 2006.november 23-án találkoztak a 8. Nemzetközi élelmiszer gépipari szakkiállításon, hogy megvitassák a borszektor közelgő reformjának részleteit. Mi is kinnjártunk, ottlétünkből született ez a tudósítás sorozat. Harcz Zoltán, az FVM Agrárpiaci Főosztályának vezetője ismertette előadásában a magyar álláspontot a Bizottság javaslataira.
Borreform az Európai Unióban 2., a magyar álláspont, Harsz Zoltán, Borkonferencia,

Konzultációs folyamat zajlik

2006. június 13-án az Országyűlésen lezajlott egy vita, amelyen 7 szakmai szervezet is jelen volt és elmondta véleményét. Ugynacsak ezen és augusztus 11-én pedig a Mezőgazdasági Bizottságnak 26 szakmai szervezetet hallgattak meg ebben a témában. Az országgyűlés honlapján az üléseken készült jegyzőkönyvek olvashatóak (www.parlament.hu).

Az álláspont

A magyar szakma egyetért a reform szükségességével. Egyetért azzal, hogy ennek keretjellegűnek kell lennie, érvényesülniük kell a helyi sajátosságoknak. Alapvetően a 2. számú opciót támogatja, de az egyes pontokról további egyeztetéseket vár.
A telepítési jogok rendszerét továbbra is fenn kell tartani, a támogatott kivágás pedig nem lehet a reform kulcseleme, a tagországoknak pciósan lehessen választani, hogy kíván e élni vele, mert a termelők nem szakmai szempontból döntenének, hanem gazdaságiból. 
A magyar álláspont szerint a piaci intézkedések teljes és azonnali megszüntetése hátrányt jelentene a piacon a feleslegek kezelésében, a melléktermékek ellenőrzött kivonásával viszont egyetért, tehát az eddigi támogatási rendszer fenntartásával, ezeknek az ellenőrzés melletti kivonásra kerülése mellett voksol. Előnye lenne, a gyenge minőségű bor piacra kerülésének megakadályozása.
A vidékfejlesztési támogatásokba való átkerüléssel nem ért egyet, mivel korlátozná az ágazat lehetőségeit.
A borászati eljárások területén történő reformokkal alapvetően egyetért, az itthoni vélemény is osztja azt, hogy szükség van rá a jobb piaci alkalmazkodás érdekében.
A cukor felhasználásánk tilalmát egyértelműen elutasítja a hazai szakmai vélemény, mivel a magyarországi adottságok mellett a hazai termelők évről évre rászorulnak a répacukor segítségével történő cukorfok javításra. Tovább nehezíti a problémát, hogy a mustfelhasználást is csökkentenék 2 %-ról 1 %-ra.
A bortermelés szempontjából fontos tényező a 10 C fok feletti napok száma a szőlő életében, ugyanis nem lehet bort termelni cukor nélkül, tehát nem megfelelő évjáratban, illetve egy esetleges azonnali szüretkor mindenképpen szükség van a cukorfok javítására. Sajnos hazánk éghajlati viszonyai közt a termelők gyakran kényszerülnek ezekhez az eszközökhöz.
A borkategóriák átalakítását és a promóció szükségességét a magyarországi szakvélemény fontosnak tartja.

hirdetes

A kritikus pontok Magyarország számára

hirdetes

1. A mustjavítás.
2. A szerkezeti átalakítást előtérbe kell helyezni a támogatott kivágással szemben.
3. A melléktermékek ellenőrzött kivonásának problémája.
4. Évente 10-15 hl bor támogatott lepárlásának fokozatos megszüntetése, mivel tény, hogy ennek jövője nem lehet az EU-ban.
5. Jelentős tagállami mozgásteret kell kieszközölni.

A taktika

A konzltációs időszak már zajlik. Nagyon fontos, hogy Magyarország kifelé egy egységes álláspontot közvetítsen, a hazai ügyeket el kell választani a reformoktól. Egy intenzív végső tárgyalási szakasz várható, így Magyarországnak még nem késő szövetségest keresni a többi tagállam között. Ezt megteheti például az északabbra fekvő országok között a cukortilalom ügyét illetően, úgy mint Ausztria, Németország, Csehország. Mindemellett pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország csak a szavazatok 2 %-ával rendelkezik.

Forrás: Agrároldal.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


fenotípus

az egyed látható, leírható, mérhető külső és belső tulajdonságainak összessége, külső... Tovább

ikerion

egyidejűleg pozitív és negatív töltésű csoportot tartalmazó molekula. Fontos ikerionok az... Tovább

Tovább a lexikonra