notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Juhfarkkal az Akadémián

Hirdetés

Juhfarkkal az Akadémián

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mikor belépek Bott Frigyes komáromi boltjába, a Bottékába, először nem értem, miért pont itt adott találkozót. Szép a kirakat, gusztusosak az ételek, ínycsiklandó illatúak a fűszerek, de egy borospince talán stílusosabb találkahely lenne. Aztán hamar világossá válik számomra, hogy borkóstoláshoz ez a legjobb hely.
Juhfarkkal az Akadémián

Gyógynövények kivonatával permetezi a szőlőt az öt éve lett bioborász: Bott Frigyes. Juhfarkát az Akadémia borává választották.

Mikor belépek Bott Frigyes komáromi boltjába, a Bottékába, először nem értem, miért pont itt adott találkozót. Szép a kirakat, gusztusosak az ételek, ínycsiklandó illatúak a fűszerek, de egy borospince talán stílusosabb találkahely lenne. Aztán hamar világossá válik számomra, hogy borkóstoláshoz ez a legjobb hely.
Az asztalon saját termésű bioalma meg dió, de nem csak dísznek.
– Ha valaki bort kóstol, nagyon fontos, hogy mellé jó ételeket is egyen, hiszen így teljesedik ki a bor íze – magyarázza Bott Frigyes, aki öt éve adta a fejét borászkodásra. – Addig is termeltünk borokat, de inkább csak saját fogyasztásra. Ezek azonban annyira jól sikerültek, hogy úgy döntöttünk, kipróbáljuk magunkat nagyban is – okolja meg választását Bott úr, aki öt hektár földet vett a muzslai hegyen. – Nem is találhattunk volna alkalmasabb területet. A hegy déli fekvésű, rengeteg napfényt kap, a talaj pedig löszös, magas mésztartamú – részletezi, s kitér arra is, hogy ha nem lennének határok, Muzsla is a neszmélyi borvidékhez tartozna.
– Egy igazán jó borász számára mindegy, hogy a határ melyik oldalán termel. Nem érzem a hátrányát annak, hogy a szlovák oldalon élek. Vannak nagyon jó szlovák borász barátaim, ugyanúgy, ahogy magyarok is. Itt nem számítanak a határok, csak a bor. És hogy az igazán minőségi legyen. Vannak törzsvásárlóink Pozsonyban, Budapesten és Komáromban. Most is egy magyarországi rendezvényen mutattuk be borainkat, aztán részt vettünk a Magyar Tudományos Akadémia hungaricum estjén, ugyanis juhfark borunkat tavaly az Akadémia borává választották. Szeretnénk, ha boraink megőriznék a táj igazi adottságait. Nem használunk adalék anyagokat, hagyjuk, hogy a természet alkosson, hiszen mi lenne ennél tökéletesebb? Ha permetezünk, akkor is csak gyógynövényekkel. Arra törekszünk, hogy a szőlő annyira megerősödjön, hogy védekezni tudjon a betegségek ellen. Ezért kíméljük. Ebből a szempontból a szőlő is olyan, mint az ember. Ha túl van hajszolva, sokkal könnyebben elkapja a betegségeket, szervezete legyengül. A szüret után pedig a mustot nem nyomjuk, csak tizenkét órán át ülepíteni hagyjuk, aztán a hordóban erjesztjük majd egy évig – meséli a borász.
Hogy a bor igazán élvezetes legyen, elmaradhatatlan mellőle a gasztronómia. Fontosnak tartják a kézműves termelést, ez igaz az ételekre is.
– A jó bor mellé jó étel is dukál. Ki kell használnunk a régió adta lehetőségeket. Ausztriában ez remekül működik. A termelők jól ismerik egymást, amit elő tudnak állítani maguk, azt nem máshonnan szerzik be. Mi is ezt szeretnénk. Ezért is a Bottéka, ahol helyi, kézműves élelmiszereket kínálunk a boraink mellé. Mi ugyan csak tökmagolajat készítünk, de minden mást, ami kapható, a környék termelőitől vásároljuk.
Megérkeznek a gyerekek is: a kislány 10, a fiú 7 éves. A bátyjuk otthon maradt, segít egy ismerősüknek „borászkodni”.
– Szeretnénk, ha a gyerekek már most megkedvelnék a szőlőtermesztést, a borkészítést. Mindig ott vannak, ha csinálunk valamit a szőlőben, ha szüretelünk, ha palackozunk. Szeressék a borkészítést, hogy mikor felnőttek lesznek, továbbvigyék a vállalkozást. Hiszen csak így van értelme csinálni. Szeretettel, odaadással.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
557 003
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 270 085
Közösség

zöldnövényliszt

nagy tápértékű, karotinban (->karotinoidok) gazdag takarmány, a zöldtakarmány... Tovább

vízkapacitás (VK)

a talaj mennyiséggel jellemezhető víztartó képessége. A maximális v. (VKmax) az a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 4.9