Borfogyasztás és Borszerda

Borfogyasztás és Borszerda

Hirdetés

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) adatai szerint a gazdasági válság hatására 0,8 százalékkal, 243 milliárd hektoliterre csökkent a világ borfogyasztása 2008-ban az előző évhez képest. Ugyanakkor a Varga Pincészet értékelése szerint a magyar borászatban nincs válság.
Borfogyasztás és Borszerda

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) adatai szerint a gazdasági válság hatására 0,8 százalékkal, 243 milliárd hektoliterre csökkent a világ borfogyasztása 2008-ban az előző évhez képest. A visszaesés fő oka a cikk szerint, hogy a nagy európai bortermelő államokban Franciaországban, Németországban és Olaszországban csökkent a fogyasztás.

 

Nálunk nem csökkent a borfogyasztás

 

Itthon azonban nincs válság – állítja Varga Péter. Bár az év első két hónapjában csökkent az értékesítésük tavalyhoz képest, márciusban már meghaladták az egy évvel ezelőtti forgalmat. A pincészet közleménye szerint: az euró és a forint árfolyamának változása más piaci szegmensekkel ellentétben, a borászatokra jótékonyan hat.
Gondot jelent azonban a szakember szerint a gasztronómiai borszállítások 20-25 százalékos csökkenése az első negyedévben. Úgy véli az éttermek forgalma a válság, illetve különösen a válság hangulat hatására csökkent. Az emberek ugyanis manapság kevesebbet költenek az éttermekben. Az ágazat összteljesítményének a vendéglátóipar csak kis részét, 1-2 százalékát jelenti és az itt kiesett mennyiséget úgy tűnik cégek visszanyerhetik az élelmiszer-kiskereskedelemben - mondta a szakember.

Hirdetés

 

Borszerda április 29-én


Közben az éttermek is próbálkoznak borforgalmuk növelésével. Ezért szervezik április 29-én a Borszerdát, amelyhez a legnagyobb bornagykereskedő cégek is csatlakoztak. Borszerdán a csatlakozó éttermekben féláron adják a magyar bort és pezsgőt, a főételek mellé pedig egy pohár bort adnak ajándékba. Az akcióhoz már több mint 220 étterem és borszaküzlet csatlakozott.

Hirdetés


Az akcióban nemcsak éttermek és vendéglátóhelyek, hanem szaküzletek is részt vehetnek. A borszaküzletek csatlakozásának mindössze egyetlen feltétele van: akciós ajánlattal kell várniuk vásárlóikat április 29-én. Ezenkívül tárgyalás folyik taxi- és pótsofőrtársaságokkal, akik a vendégek kedvezményes fuvarozásában kapnak szerepet az akcióban részt vevő éttermektől, a Borszerda napján.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

hínárnövényzet

vízben élő, szabad szemmel látható, makroszkopikus növényzet, főleg virágos növényekből,... Tovább

ejtőcsöves ültető

félautomata rendszerű, többsoros, vontatott ültetőgép, amely az előcsíráztatott v. normál... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.