notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fehérbor készítése házilag, készíts te is fehérbort!

hirdetes

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

 

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

hirdetes

 

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

 

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

hirdetes

 

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-03-26

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Érdemes tavasszal is gondolnunk a jövőre, éppen ezért most mindent elmondok nektek a tavaszi befőzésről, nézzük, milyen ételeket készíthetünk el a tavaszi befőzés alkalmával!

2020-03-25

Elfeledett csodagyümölcs – A jótékony meggy bemutatása

A meggy is a szupergyümölcsök közé tartozik, de sajnos már sokan elfeledkeztek jótékony hatásairól. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a meggyről, amit csak tudnotok kell!

2019-11-26

HIVATALOS – Mostantól börtönbüntetés jár az állatkínzóknak!

Az állatkínzókat is börtönbüntetéssel lehet súlytani mostantól kezdve. Nézzük, milyen büntetésben részesülhetnek az állatkínzók, végre börtönbe is mehetnek tettükért!

2020-03-11

A szilvafa metszése – Mikor és hogyan végezzük el?

A szilvafa metszése, hasznos tudnivalókat osztunk meg veletek a szilvafa metszéséről. Cikkünkből mindent megtudhatsz te is a szilvafa szakszerű metszéséről!

2020-03-04

Az almafa metszése – Szakértői tanácsok a bőséges termésért

Az almafa metszése hihetetlenül fontos, mivel a metszéssel tudjuk elérni, hogy az almafa bőségesen teremjen. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy elvégezzük az almafa metszését!

2020-03-10

A körtefa metszése - Mit, mikor, hogyan?

A körtefa metszése nagyon fontos művelet, éppen ezért most mindent elmondok nektek a körtefa metszéséről! A körtefa metszése szakszerűen, mit, mikor és hogyan csináljunk.

2019-12-12

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Az ENSZ élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint hamarosan el fog jönni az az idő, amikor már nem ehetünk húst, ezért át kell állnunk a rovarevésre!

2020-02-18

Bibliai méretű sáskajárás Afrikában: Milliók maradhatnak élelem nélkül

Elképesztő, mekkora károkat okozhat a most zajló sáskajárás Afrikában. Becslések szerint több millióan maradhatnak élelem nélkül, ha nem sikerül megfékezni a sáskajárást.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
761
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 506 607
Közösség

Hódmezõvásárhelyi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Hódmezõvásárhely Petõfi u. 6. 6800 Magyarország Tovább

Determinált növekedés

Ezek sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 130

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság gyümölcs