Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

hirdetes

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

hirdetes

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

hirdetes

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Te kidobod a banánhéjat? Pedig ez a legértékesebb kertészeti alapanyag!

Te is kidobod a banánhéjat? Tudtad, hogy ez a legértékesebb kertészeti alapanyag, főzéshez, és bőr tisztításához is tökéletes, ahogyan pattanások ellen is?

2022-09-09

Így készíthetsz házi gyomirtót- mindössze 3 konyhai alapanyagra lesz szükséged

A gyomoktól megszabadulni tőlük nem könnyű, de te sem szeretnéd mindenféle vegyszerekkel telepermetezni az otthonodat? Készíts házi gyomirtót egyszerűen!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-14

Áfonya védelme a téli károkkal szemben: Áfonya gondozása télen

A legtöbb évelő késő ősszel és télen alvóvá válik, hogy megvédje magát a hidegtől; az áfonya sem kivétel. Cikkünkben az áfonya téli gondozásáról olvashatsz!

2022-11-09

Nagymamám titkos receptje: házi csipkebogyólekvár recept

A csipkebogyó nemcsak nagyon finom, hanem telis-tele van értékes alapanyagokkal, készítsünk belőle mennyei csipkebogyó lekvárt nagymamám receptje szerint.

2022-11-11

Almalekvár recept, és néhány hasznos tanács a készítéshez

Készítsünk együtt mennyeien finom almalekvárt, amit imádni fog az egész család. Mutatjuk a legjobb almalekvár receptet, és a trükkjeit az almalekvárnak.

2022-09-09

Miért olyan jó az édesburgonya? Az édesburgonya 5 meglepő pozitív hatása

Manapság egyre nagyobb divat az édesburgonya, de vajon tényleg olyan jó, vagy csak drága? Miért jobb az édesburgonya, mint a sima krumpli? Hogyan használható?

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

További cikkek ebben a témában


fenyércirok (Sorgum halepense [L.] Pers.)

a pázsitfüvek családjába tartozó veszélyes gyomnövény (növényvédelmi karantén). Magas,... Tovább

ozmózis

hígabb oldat oldószerének féligáteresztő (szemipermeábilis) hártyán keresztül a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs