notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fehérbor készítése házilag, készíts te is fehérbort!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

hirdetes

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

hirdetes

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

2019-11-26

HIVATALOS – Mostantól börtönbüntetés jár az állatkínzóknak!

Az állatkínzókat is börtönbüntetéssel lehet súlytani mostantól kezdve. Nézzük, milyen büntetésben részesülhetnek az állatkínzók, végre börtönbe is mehetnek tettükért!

2020-06-25

Nyári zöldmetszés – Mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák zöldmetszését

Zöldmetszés kisokos mindenkinek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a gyümölcsfák zöldmetszéséről, olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a zöldmetszésről!

2020-05-26

Termesszünk saját kertünkben isteni narancsot!

Saját kertünkben is termeszthetünk isteni finom narancsot, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a narancstermesztésről. Tartsatok velem és tudjatok meg mindent a narancstermesztésről!

2020-05-01

Itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT)

Eperlekvárt, eperszörpöt készítünk, cikkünkben megtalálhatjátok a legjobb eperlekvár-, és eperszörpreceptet, készítsétek el ti is ezeket az epres finomságokat!

2020-05-08

Hat szuper tanács a gyorsabb gyümölcstermesztéshez!

Hat nagyon szuper tanácsot hoztam nektek, amik segítenek abban, hogy gyorsabb legyen a gyümölcstermesztés. Fogadjátok meg szakértőnk remek tanácsait mindenképp!

2019-12-12

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Az ENSZ élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint hamarosan el fog jönni az az idő, amikor már nem ehetünk húst, ezért át kell állnunk a rovarevésre!

2020-01-09

Vágjunk bele az önellátó életmódba – Előnyök/hátrányok szakértőktől!

Az önellátó életmód útja rögös és hosszú, éppen ezért szeretnénk nektek segítséget nyújtani mostani cikkünkkel, melyből minden kiderül az önellátó életmódról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
145 086
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 462 545

genom

az élő szervezet genetikai információinak összessége, az adott fajra jellemző genkészlet. Az... Tovább

ionizáció

töltéssel rendelkező ionok keletkezése atomokból vagy molekulákból. Külső energia,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs