notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fehérbor készítése házilag, készíts te is fehérbort!

Hirdetés

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

 

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

Hirdetés

 

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

 

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

Hirdetés

 

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-05

Pomelo, az óriásgyümölcs

A pomelót mindenkinek kellene fogyasztania, az egyik legegészségesebb gyümölcs az egész világon. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pomelóról!

2019-10-02

Ismét lehet pályázni az ingyenes napelemre – Fontos részletek!

Újabb napelemes pályázat segíti a mikro-, kis-, és középvállalkozások életét. Mostani cikkemben minden részletet megmutatok nektek az új napelemes pályázatról!

2019-11-27

A szőlő teleltetése, a szőlő téli védelme

A szőlőtőkéknek is szükségük van téli védelemre, éppen ezért hoztam el nektek ezt a remek írást, most mindent megtudhattok a szőlő teleltetéséről!

2019-11-22

Nemcsak a színe, az íze is más – A vaníliaízű kék banán!

A kék banán bemutatása. Hihetetlen, de valóban létezik, mostani cikkemben egy nagyon különleges banánfajtát mutatok be nektek, ismerjétek meg a kék banánt!

2019-11-11

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az almahéj a gyümölcs legértékesebb része, ezt azonban sokan nem tudják. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel az almahéjat, próbáljátok ki minél hamarabb!

2019-11-20

10+1 zöldség és gyümölcs, amit vétek meghámozni!

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket nem szükséges meghámozni. Mostani cikkemben a hámozás nélkül fogyasztható zöldségeket és gyümölcsöket mutatom be!

2019-10-08

Eszméletlen állatkínzás a világ legdrágább kávéjáért

A világ legdrágább kávéjáért kínozzák az állatokat nap, mint nap. Az emberek többsége nem is tudja, miből készül a világ legdrágább kávéja, pedig érdemes lenne kinyitnia mindenkinek a szemét!

2019-10-18

Kevés a termés, pofátlanul drága a dió – Nézzük az okokat!

Elképesztően drága lesz idén a dió, lassan ott fogunk tartani, hogy igazi luxuscikké fog válni a dióbél. Nézzük, miért ilyen drága a dió, a dióbél drágulása.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 216
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 565 337
Közösség

ásványi anyag

a takarmányokban az á.-ok sók és szerves kötésű vegyületekben találhatók. A különböző... Tovább

Füzesabonyi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Füzesabony Széchenyi u. 7. 3390 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 130

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság gyümölcs