Fehérbor készítése házilag, készíts te is fehérbort!

Hirdetés

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

 

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

Hirdetés

 

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

 

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

Hirdetés

 

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-11-29

30 százalékkal nő idén a karácsonyfák ára…

Jelentős áremelkedésre lehet számítani az előző évekhez képest, becslések szerint akár 30 százalékkal is drágulhat a karácsonyfák ára idén! Most elmondunk minden részletet.

2018-11-26

Minden a citromfa teleltetéséről

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2018-10-09

Fügelekvár készítése

Fügelekvár készítése, most megmutatjuk a legjobb receptet, készítsetek ti is ízletes fügelekvárt! Nekünk azonnal a kedvencük lett a fögelekvár, nem tudok betelni vele, szerintem ti is imádni fogjátok!

2018-10-08

Szőlőlekvár készítése

A szőlőlekvár nemcsak egészséges, hanem még finom is, mindenkinek merem ajánlani! Mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek könnyedén szőlőből lekvárt, imádni fogjátok!

2018-09-29

Naspolyasajt készítése - Recept

A naspolyasajt egy igazi különlegesség, érdemes mindenkinek elkészítenie idén, én nagyon megszerettem. A cikkben megtalálhatjátok a naspolyasajt receptjét, vágjatok bele, és lepjétek meg ismerőseiteket!

2018-09-05

Óraátállítás 2018-tól

Óraátállítás változása, eltörölhetik teljes mértékben az óraátállítást. 2018-tól vége lehet az óraátállításnak, az Európai Unió lassan végleg dönt az óraátállítás kérdésében, ezután gondolhatja újra minden tagállam az óraátállítást. Nézzük, hogyan alakul az időszámítás az óraátállítás eltörlése után!

2018-08-19

Az egres bemutatása, termesztése

Az egres az egyik legegészségesebb gyümölcsönk, már nagyon régen jelen van szinte minden kertben. Mostani cikkünkben bemutatjuk az egrest, most megtudhatsz mindent az egres termesztéséről, az egres neveléséről, az egres jótékony hatásairól!

2018-09-20

Tippek egy bőséges télikert felépítéséhez

Télen is megtermelhetjük azokat a dolgokat, amikre szükségünk van, ez a cikk éppen ezért íródott. Most 11 olyan tanáccsal látunk el titeket, amik segítenek abban, hogy bőséges télikertet építsetek fel!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gazdaság gyümölcs

domolykók (Leuciscus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó halak; folyóvizeinkben csupán horgászati... Tovább

gépjavítás

az a technológiai tevékenység, amellyel a hibás gép újból üzemképessé tehető.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.