Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

hirdetes

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

hirdetes

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

hirdetes

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-09

Hallottál már a gyöngysor virágról? A bája tökéletesen mutat a kis teraszokon!

Egyedi megjelenése és könnyű gondozása miatt sokak kedvencévé a gyöngysorvirág. Ebben a cikkben megismerheted a termesztésének és gondozásának folyamatát!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-06-09

Hogyan termesszünk szójababot, és milyen előnyei vannak ennek a magas protein tartalmú hüvelyesnek

A szójabab termesztése egyre népszerűbbé válik, mivel sokan felismerik annak egészségügyi előnyeit és a fenntartható gazdálkodásban betöltött szerepét.

2023-06-02

Ez az 5 törpe gyümölcsfa tökéletes kis kertekbe

Gyümölcsfáról álmodozol, de kicsi a kerted? Nem baj, így is van lehetőséged gyümölcsöt termő fákat nevelned a törpe gyümölcsfák segítségével a kis kertedben!

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

2023-03-29

Kávézacc komposztálás- Így használd a kávézaccod tavaszi kertedben!

Jó ötlet a kávézacc műtrágyaként való használata? Hogyan segít vagy árt a kertben használt kávézacc? Mutatjuk hogyan használhatod a kávézaccot a kerben!

2023-04-27

Újabb két magyar termékünk vált hivatalosan is hungarikummá!

A Hungarikum legújabb termékei közül kettő a Pozsonyi kifli és a Höveji csipke. Bemutatjuk a legújabb két hivatalosan elfogadott hungarikumunkat a cikkben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antibiotikum hatóanyagú gombaölő szerek

avégett, hogy növényvédő szer maradékaként antibiotikumok a takarmányokba és... Tovább

Rex Állatvédelmi Iroda

Állatvédõ szervezet Nyilvános állatvédelmi irodánkban mûködõ számítógépes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs