Fehérbor készítése házilag, készíts te is fehérbort!

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 


Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2019-12-12

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Az ENSZ élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint hamarosan el fog jönni az az idő, amikor már nem ehetünk húst, ezért át kell állnunk a rovarevésre!

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

2020-09-14

Ősszel érő bogyós finomságok - Melyik a kedvenc?

Ősszel díszítő bogyós növényeket mutatok most be nektek, amiket mindenképpen érdemes megismernetek! Nézzük, melyek a legérdekesebb őszi bogyósok.

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

2020-01-09

Vágjunk bele az önellátó életmódba – Előnyök/hátrányok szakértőktől!

Az önellátó életmód útja rögös és hosszú, éppen ezért szeretnénk nektek segítséget nyújtani mostani cikkünkkel, melyből minden kiderül az önellátó életmódról!

2020-02-18

Bibliai méretű sáskajárás Afrikában: Milliók maradhatnak élelem nélkül

Elképesztő, mekkora károkat okozhat a most zajló sáskajárás Afrikában. Becslések szerint több millióan maradhatnak élelem nélkül, ha nem sikerül megfékezni a sáskajárást.

További cikkek ebben a témában


Makói Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Makó Széchenyi tér 6. 6900 Magyarország Tovább

97/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs