Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

hirdetes

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

hirdetes

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

hirdetes

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-04-28

10 kitartó virág, amik jól tűrik a napsütést is

Nem minden kertésznek adatik meg, hogy tökéletes viszonyokat biztosíthasson növényei számára. Nálad nincsen árnyék? Válaszd ezeket a napsütéstűrő virágokat!

2022-06-22

Étcsokoládés-cseresznyés zabsütemény recept – Az új kedvenc

Ezek az étcsokoládés-cseresznyés zabsütemények a tökéletes nyári finomságok, ráadásul elkészíteni is végtelenül egyszerű őket! Lássuk, hogy mi minden kell hozzá!

2022-06-22

A cseresznyék szüretelése és tárolása

A cseresznyék szüretelése egy aprólékos folyamat. A megfelelő szüretelési módszerrel biztosíthatod, hogy fáid egészségesek maradjanak és bőségesen teremjenek.

2022-06-02

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket otthon?

Ha nem szeretnéd, hogy a megvásárolt gyümölcseid egy pár napon belül megromoljanak, akkor próbáld ki ezeket a tárolási módokat és így több napig vagy hétig is elállnak!

2022-06-03

Komposztálj okosan! Mit szabad és mit tilos a komposztálóba tenni?

A legtöbb megmaradt ételt a kukába dobjuk, pedig helyette mehetne a komposztálóba is, ha tudnánk mik azok az ételek és anyagok, amelyeket szabad komposztálni és mik azok amiket tilos. Olvasd el a cikket és tudd meg te is!

2022-05-03

Így nevelj te is nyári fűszerkertet

Ha gyakran van szükséged a konyhában fűszerekre, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy mennyit spórolhatnál, ha saját magad termelnéd ezeket?

2022-05-03

Így nevelj te is nyári fűszerkertet

Ha gyakran van szükséged a konyhában fűszerekre, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy mennyit spórolhatnál, ha saját magad termelnéd ezeket?

További cikkek ebben a témában


ion

elektromos töltésű atom, atomcsoport v. molekula. A pozitív töltésű ionok, a kationok... Tovább

takarékos művelés (minimum tillage)

a —>talajművelés meneteinek lehető összevonása a talajtiprás, szerkezetrombolás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs