notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fehérbor készítése házilag, készíts te is fehérbort!

Hirdetés

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

 

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

Hirdetés

 

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

 

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

Hirdetés

 

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-07

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincsen nagy kertünk, de még akkor sem, hogyha egyáltalán nincs kertünk, ugyanis ezeket a törpe gyümölcsfákat bárhol nevelhetjük!

2019-06-08

Minden, amit egy kertésznek az ausztrál citrom termesztéséről tudnia kell

Nem olyan bonyolult az ausztrál citrom termesztése, azonban van néhány dolog, amivel tisztában kell lennie mindenkinek. Cikkünket mindenkinek csak ajánlani tudom!

2019-04-19

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Minden, amit tudni érdemes a kosárkertekről, cikkünkben elmondom, hogyan termeszthettek növényeket a kosárkertben, de az is kiderül, milyen növények alkalmasak erre!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-04-27

15 fa, amiket jobb, ha sosem ültetsz a kertben

Ennek a 15 fának semmi keresnivalója nincs egyetlen egy kertben sem. Mostani cikkemben elmondom, melyek azok a fák, amik tiltottnak tekinthetők!

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

2019-04-27

Szabadulj meg örökre a gyomoktól organikus megoldásokkal!

Sajnos a kerti gyomok nagyon sok gondot okoznak az emberek számára, viszont van megoldás! Mostani cikkemben 9 szuper módszert mutatok nektek a kerti gyomok ellen.

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
429 721
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 188 394
Közösség

bogáncsos gyapjú

a legeltetés közben különféle növények horgos magtermésével szennyeződött gyapjú... Tovább

20/2007. (III. 30.) FVM rendelet

az egyes állati eredetû melléktermékek ártalmatlanításának támogatásáról Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság gyümölcs