Fehérbor készítése házilag, készíts te is fehérbort!

Hirdetés

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

 

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

Hirdetés

 

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

 

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

Hirdetés

 

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-04-12

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

A fatörzsek meszelését már régebben is ajánlották a szakkönyvek, mostanra sajnos erről sokan elfeledkeznek. Mostani cikkemben elmondom, mikor, hogyan és miért kell meszelni a fák törzsét!

2019-04-18

A ribizli tavaszi metszése, gondozása

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ribizli metszéséről, a ribizli gondozásáról. Most mindent megtudhattok a ribizli sikeres termesztéséről!

2019-03-22

Elképesztő számok – Következzenek a világ legdrágább virágai

A világ legkülönlegesebb, legritkább, egyben legdrágább virágait mutatom most be nektek, érdemes megismernetek mindet, csodálatosan szépek egytől-egyig!

2019-04-15

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

A mézgásodás megjelenése sok esetben utalhat arra, hogy a fának szüksége van növényvédelmi beavatkozásra. Most végigvesszük azokat a dolgokat, amik a mézgásodást okozhatják!

2019-04-15

Most kell megtenned ezeket a dolgokat, ha nem szeretnél kukacos cseresznyét!

Tavasszal kell védekeznünk a cseresznyelegyek kártétele ellen, mostani cikkemben elmondom, mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljük a cseresznyék kukacosodását!

2019-04-03

Paradicsomfajták – Bemutatjuk a legjobb paradicsomfajtákat, a te kertedben is ott a helyük!

A legjobb paradicsomfajtákat mutatjuk be most nektek! Cikkünkből kiderül, melyek azok a paradicsomfajták, amelyeknek helyük van a ti kertetekben is! Ismerkedjetek meg a paradicsomfajtákkal.

2019-04-11

12 rendkívül tápláló élelmiszer, amiket otthon is megtermelhetsz magadnak

Kertünkben rengeteg olyan élelmiszert termeszthetünk, amik rendkívül táplálók, mostani cikkemben 12 ilyen szuper növényt mutatok be nektek, termesszétek bátran mindegyiket!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
304 818
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 721 637
Közösség

ketózis

kérődzők anyagforgalmi betegsége: a szénhidrát- és zsíranyagcsere zavarai (fokozott és... Tovább

keresztezés (hibridizáció)

az eukarióta szervezetek körében az eltérő öröklődő tulajdonságokkal rendelkező egyedek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság gyümölcs