notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fehérbor készítése házilag, készíts te is fehérbort!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hirdetés

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítés – Zúzás és bogyózás 

Célja a szőlőbogyó héjának felrepesztése és a húsrészek szétroncsolása, hogy a lé szabaddá váljon. Fontos, hogy ne maradjon ép bogyó, és a mag valamint a kocsány ne sérüljön. Cefrét csak zúzással készíthetünk fehér szőlőből, igaz bogyózás esetében minőségjavulással számolhatunk, de a bogyózott cefre nehezebben sajtolható. A művelethez zúzógépet kell használnunk, melyet alacsony kádra helyezünk. A gép alatt felgyülemlő cefrét el kell igazítanunk, puha fával nyomkodjuk meg a szőlőt.

 

Fehérbor készítés – A cefre kezelése

A cefrét a bor minőségének javítására valamint jobb mustnyeredék végett kezelni kell, mielőtt különválasztjuk a szilárd részektől. Legáltalánosabb módszere a kénessavas áztatás, melynek legfőbb célja a szőlőbogyó értékes anyagainak a föltárása és a mustba juttatása. A kénessav roncsolja a bogyó szilárd részeit, ezáltal erőteljesebb a héj- és a húsrészek feltárása. A héjból főleg illat-, aroma- és színanyagok, a bogyóhús rostos állományából zamatanyagok kerülnek a mustba.

Hirdetés

 

A cefreáztatás időtartama: mérsékelt illatú bort adó fajták: 1-2 óra; diszkrét aromájú fajták: 3-4 óra; illat- és aromadús fajták: 4-6 óra; muskotályfajták: 6-8 óra; túlérett szőlő: 8-12 óra.

 

A cefrét hidegen áztassuk. Alacsony (10-12 °C) hőfokon már kioldódnak az illat- és aromaanyagok, de az előnytelen színmélyülést okozó polifenolok még nem. A kénezést borkénnel végezzük. Ebből 100 kg cefréhez 0,5-1,5 dkg-ot adjunk áztatási időtől és a must savtartalmától függően. Ha rövid az áztatási idő és nagy a savtartalom, kisebb adaggal kénezzünk. A cefreáztatás további célja a cefre védelme a káros mikroorganizmusokkal szemben.

Hirdetés

 

Ha a kénezést elmulasztjuk, olyan fertőzési veszélynek tesszük ki a cefrét, melynek végső kimenetele lehet a bor megbetegedése. Penészes, rothadt szőlőcefrét ne kénezzünk és ne áztassunk! Ilyenkor a mustot kénezzük erősen. A pektinbontó enzimes kezelés különösen a nagy pektintartalmú fajtáknak előnyös, ezeknél nehéz a sajtolás és kevés a mustnyeredék is. Pektinbontó enzimek a bekeverés után általában 2-4 óra alatt fejtik ki kedvező hatásukat. A kimért enzimadagot pár liter musttal keverjük el, majd a cefrére locsoljuk, és alaposan bekeverjük. A következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-07

16 ok, amiért mindenkinek ananászt kéne ennie

Az ananász nemcsak finom, hanem hihetetlenül egészséges is, mostani cikkemben elmondom, miért lenne érdemes mindenkinek sokkal több ananászt fogyasztania!

2019-08-16

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a diófa szüreteléséről, olvassátok el remek írásomat és tudjatok mindent a diófa szüreteléséről!

2019-07-31

A magyar konyha elengedhetetlen alakja - A savanyított uborka titkai!

A savanyított uborka nélkülözhetetlen részét képezi a magyar konyhának, jó hír, hogy bárki képes otthon uborkát savanyítani, most azt is elmondom, hogyan!

2019-07-31

Gyerekkorunk nagy kedvence – A mirabella, vagyis a fosóka szilva!

Gyerekkorunk egyik legnagyobb kedvence volt a mirabella, vagy ahogyan mindenki ismeri, a fosóka szilva. Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a fosóka szilváról!

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-07-16

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

Őseink is ezt a módszert alkalmazták a leggyakrabban, nem véletlenül! A földalatti tartósítás, vagyis a vermelés egy nagyon olcsó, ugyanakkor praktikus megoldás, most mindent megtudhatsz róla te is!

2019-07-15

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Az őszibarackot mutatom most be nektek, olvassátok el cikkemet, és tudjatok meg mindent az őszibarackról. Az őszibarack a magyarok legkedveltebb gyümölcse, nem véletlenül.

2019-08-05

Morgan Freeman méhrezervátummá alakította 500 ezer négyzetméteres farmját

Morgan Freeman-ről igazán példát vehetne az összes ember, ő az, aki tényleg mindent képes megtenni, ha állatokról van szó, most 500 000 négyzetméteres farmját alakította át a méhek miatt.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
271 688
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 445 135
Közösség

9/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

feltételes reflex

az egyedi élet folyamán kialakult reflex, amely akkor jön létre, ha egy adott feltétlen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság gyümölcs