Szemléletváltás kellene - bionap Kishantoson

AgroLine
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A 450 hektáros öko-mintagazdaság központjában tartottak bionapot Kishantoson vasárnap, a szokásosnál is nagyobb érdeklődés mellett. Ángyán József professzor, vidékfejlesztési államtitkár szólt a szemléletváltásról egyértelműen tanúskodó kormányzati tervekről a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén.
Bionap négy régióban

A dán népfőiskolai csengőszóval és a beszélgetésre invitáló mécses láng meggyújtásával indította bionap programját Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyik ügyvezetője. Nem véletlenül, hiszen a kishantosi ökogazdaság gondolkodási és gazdálkodási modellül a dán népfőiskolai rendszer szolgált. Négy régióban tartottak e napon a Magyar Biokultúra Szövetséggel karöltve bionapot, ahol a témába vágó előadásokkal és a helyi ökogazdaságok bemutatásával hívták fel a figyelmet a sürgető problémák megoldására. A jó élelmiszer mindennél fontosabb, hangsúlyozta Ács Sándorné, de ennek előállítása elválaszthatatlan a mai magyar vidék jelenlegi állapotán is változtatni! Az értelmiség elszivárog, a családi gazdaságok felszámolódnak, a nagyüzemek, multicégek által kínált élelmiszerek kizárólagossága nyomán válnak még kiszolgáltatottabbakká az egyébként is számos hátránnyal küszködő falvak, kisvárosok. Nincs munkahely, a helyi közösségeknek aligha van kitörési esélye - vázolt igen sötét képet az agrárszakértő asszony.

Ángyán József a bionapon

A bionap délelőtti tanácskozásán részt vett Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár meglehetősen részletesen számolt be a kormányzati tervekről, s az elkövetkezendő hetek-hónapok törvényhozási sorrendjéről. Hangsúlyozta: olyan cselekvési tervet készített a Vidékfejlesztési Minisztérium a szakemberek közreműködésével, amely új elemeket tartalmazó agrár-, vidék- és környezetpolitikai összhangot kíván teremteni. A magyarság és a helyi közösségek érdekeit kívánják elsősorban szolgálni, s a szemléletváltás alapfilozófiája, hogy nem technológia - és tömegtermelés központú gazdálkodást preferálja.

Kiszámolták, hogy ma egy átlagos sárgarépa 847 kilométert utazik a termőhelytől az asztalig, a világban keresztül-kasul szállítják az élelmiszereket. Sok energiát emésztenek fel ezek az utak, ezzel szemben sok a helyben termelők már alig termel, s ha mégis, veszteségesen. Országon belül megpróbálják ezt „hurcolászást” számottevően lecsökkenteni - fogalmazott a szokott tréfás, szemléletes módján az államtitkár.

A legfontosabb kormányprogramok

A kormányprogram részeként kidolgozott 40-45 pontos csomagból a legfontosabbakat idézvén a földmoratóriumról is szó esett. A külföldiek földvásárlását nem akadályozhatjuk meg uniós tagként a moratórium feloldása után, bár még a januári EU-döntés hozhatja a meghosszabbítást is. A tervek szerint a magyar törvénymódosítás nyomán az állam kapna a termőföldre elővásárlási jogot, s a tulajdonába került földet adná 25-50 éves tartós bérletbe a helyben lakó igénylőnek. Szigorúan újradefiniálják a „helyben lakás” fogalmát, hogy ne legyen kijátszható. A tőkére szükség van, de a spekuláns tőkére nincs, jelentette ki az agrárprofesszor, s a kis, közepes, családi és egyéni gazdaságok megtámogatásának szándékát helyezte kilátásba. Az ilyen gazdálkodás során a vidéket nem elhagyó tulajdonos visszaforgatja a pénzt, s az önfoglalkoztatás révén a munkaerőgondok is csökkennek. A tervek között szerepel az úgynevezett demográfiai vagy népesedési földprogram, amelyben fiataloknak juttatnak földet, akik vállalják annak megművelését, a helyben lakást, s azt is, hogy gyermekeik születnek. Sürgősen módosítják az ökológiai gazdálkodási stratégiát, újragondolják a vízgazdálkodást, megszigorítják a másodlagos élelmiszer ellenőrzési szabályokat. A bionap kapcsán szomnorú statisztikaként említették az előadók, hogy míg Európában mindenütt nő azon földterületek nagysága, ahol ökológiai gazdálkodást folytatnak, addig nálunk az ellenkezője történt.

FMH/AgroLine

2010. június 29.

AgroLine
Hirdetés

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek... Tovább

Ajkai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Államizgatási szerv Cím: Ajka Eötvös u.10. 8400 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés