Nincs Húsvét barka nélkül – mi a barka, milyen fajtái vannak és mikor virágzik?

hirdetes

Nincs Húsvét barka nélkül – mi a barka, milyen fajtái vannak és mikor virágzik?

ZH
Mi a barka?

A barka fajtái

Magyarország viszonylag gazdag fűz fajokban, és az egyes fajok genetikai változékonysága pedig számtalan alakot és színt eredményez.

1.    Salix caprea – a kecskefűz

A leggyakrabban gyűjtött fajok közé tartozik a kecskefűz, amit másnéven ismerhetünk még leányfűznek vagy pálmafűznek is, azonban leggyakrabban erre a fajtára mondjuk, hogy barkafa. 
A barkafa magas cserje féle, ami sokszor egy kis fává növi ki magát. A vesszőkön megjelenő rügyek kezdetben szürkés szőrzettel borítottak, amik idővel ledobják bundájukat és fényes pirosas-barnás színűvé változnak. A termős példányokon gyakran teljesen zöld rügyek találhatóak. Virágzási ideje március és április között van, még a tavaszi lombfakadás előtt. A virágárusok polcain és a piacokon leginkább ezt a típusú kecskefűzt láthatjuk, amit porzós egyedekről vágnak, ugyanis ezek jól gyökeresednek. 

hirdetes


2.    Pendula – Weeping Sally

Angol nemesítésnek köszönhetjük a Pendulát, ami a növénypiacon szabadföldi dísznövényként van forgalmazva és csüngő ágrendszerrel rendelkeznek. A vesszőit önmagában nem értékesítik, azonban, ha kis kerttel rendelkezel, de szeretnél a tavaszi barkában gyönyörködni, akkor mindenképp kifizetődő lehet egy ilyen fajtát beszerezni.

3.    Silverglow


Szintén a kecskefűz nemesítése a silverglow névre hallgató ezüstösen csillogó, nagyméretű barkás fűzfavessző. Az ezüstös barka remekül mutat a szinte már fekete színű vesszőn. A virágkötők ezt a típusú barkát kedvelik leginkább.

hirdetes

mi a barka - a fűzfa virágzata

4.    Rekettyefűz - (Salix cinerea)

A második legnépszerűbb faj a hamvas rekettyefűz. Nagyon hasonlít a kecskefűzre, azonban ennek a típusnak a kétéves része is molyhos, amíg a kecskefűzé csupasz.  A két faj gyakran kereszteződik, így többnyire ezek hibridjével találkozhatunk. A rekettyefűz 4-7 métermagas bokorrá növekszik, aminek viszonylag vastag, egyenes hajtásai vannak. Egyidőben kezdik el értékesíteni a kecskefűzzel. Barkái rövidebbek, nincsenek úgy megnyúlva és inkább gömbölydedek.

+ Tudni tipp, hogy sokáig szép maradjon a barka az asztalon


Ha sokáig szeretnénk, hogy a barka asztalunkat díszítse, ne tegyük vízbe, ugyanis akkor kivirágozhat, leveleket hozhat, majd elnyílhat. Viszont, ha nem teszünk alá vizet, akkor kiszárad és évekig megőrzi külsejét.
 

Mi is a barka?


A füzfélék barkának nevezett szerve, botanikailag a füzérvirágzatot jelenti, de legtöbben barka faként ismerik. Vannak akik az egész növényt ennek nevezik, de vannak akik csak a szürke, bolyhos és gömbölyded virágzatú vesszőt tekintik barkának. Az angolok, németek és franciák magyarra fordítva a macska, illetve cica szavakat használják rá, amik igen találóak, ha a kis virágzat kinézetére gondolunk. Hazánk egyes területein cicamicának hívják a fűzvirágzatát. A barka leginkább akkor mutatós, amikor még az igazi virágzását nem kezdte meg, de a rügypikkely már megpattant rajta. A fűz életében tehát csak rövid ideig van jelen a barka, hiszen ha kivirágzik, azt már nem tekintjük barkának.

így virágzik a barka
 

A barka eredete

Keresztény népszokás szerint Virágvasárnap ünnepeljük, amikor Jézus földre terített pálmaágak között bevonult Jeruzsálembe. Egy teória szerint a pálmaágak a Makkabeus testvérekhez köthetőek, és politikai lázadásukat jelképezi és azért terítették Jézus elé bevonulásakor, mert egyfajta szabadságharcosként tekintettek rá. Mások viszont úgy tartják, hogy a népek pálmaágakat lengetve fogadták Jézust, a Megváltójukat. Magyar népiszokásokban ezeket a pálmákat a tavaszi lombfakadás előtt virágzó fűz vesszőivel helyettesítik, ugyanis Húsvét vasárnap előtti Virágvasárnap még nem borulnak virágba a fák lombjai. Így lett hát, hogy a barka szimbolizálja ezt a nemesnapot, és ugyan sokan elfeledték ennek a népihagyománynak az eredetét, de a barka a mai napig megjelenik a családi asztalon húsvétkor.

Számtalan népiszokás köthető még Virágvasárnaphoz, ilyen például a barkaszentelés, amely a népihiedelmek szerint megvédi a házat a vihartól és a tűztől, valamint elhárítja a rontásokat. Sokan a veteményesbe tűzik, mert a babona szerint növeli a termény mennyiséget. A barkaszentelés a római katolikusok szokása, ami úgy zajlik, hogy a virágvasárnapi szentmise előtt a pap megáldja a fűzvesszőket és a szentmise végeztével a hívek hazavihetik. Az új böjti időszakra készülve a következő év hamvazószerdáján pedig el kell égetniük, a megtisztulás nevében.

A következő oldalon bemutatom a barkák különböző fajtáit, amiket érdemes megismerned!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-03-31

Ilyet még nem hallottál! – Medvehagyma fesztivál Soponyban

Soponyban most egy teljes tavaszi nap erejéig mulathatunk a medvehagyma szezon nevében egy gasztro fesztivál keretein belül. Mutatom a részletes programot!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-03-24

Tavaszi kopogtató inspirációk

A virágok és a tavasz lelkünket is táplálják, így hoztam pár inspirációs ötletet ajtókopogtatókhoz, amivel tavaszi hangulatba öltöztetheted otthonodat.

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2019-04-15

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

A mézgásodás megjelenése sok esetben utalhat arra, hogy a fának szüksége van növényvédelmi beavatkozásra. Most nézzük, mik okozhatják a mézgásodást növényednél.

2020-03-10

Húsvéti tulipánszüret vár a Balatonnál!

Vár mindenkit a húsvéti tulipánszüret idén is! Mikortól és hol tudtok tulipánt szüretelni? Cikkünkből kiderül a nagy tulipánszüret minden információja.

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

További cikkek ebben a témában


Gombaölo Quadris Max

Strobilurin és folpet típusú hatóanyagok új kombinációja a biztosabb hatás... Tovább

Jászberényi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Jászberény Ady Endre u. 34. 5100 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Húsvét kert Ünnep virág