Nincs Húsvét barka nélkül – mi a barka, milyen fajtái vannak és mikor virágzik?

hirdetes

Nincs Húsvét barka nélkül – mi a barka, milyen fajtái vannak és mikor virágzik?

ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha Húsvétról beszélünk, behunyt szemünk előtt látjuk a festett tojások, a friss fonott kalács, a sonka és torma mellett a húsvéti asztal díszét a barkát. A barka a fűzfa fürtös virágzata, amik leginkább szürkés szőrcsomókhoz hasonlítanak, amik ellepik a vesszőt. Tudj meg többet cikkünkből a barka eredetéről és hogy miért is fontos szimbóluma a Húsvétnak!

Mi a barka?

Mi is a barka?


A füzfélék barkának nevezett szerve, botanikailag a füzérvirágzatot jelenti, de legtöbben barka faként ismerik. Vannak akik az egész növényt ennek nevezik, de vannak akik csak a szürke, bolyhos és gömbölyded virágzatú vesszőt tekintik barkának. Az angolok, németek és franciák magyarra fordítva a macska, illetve cica szavakat használják rá, amik igen találóak, ha a kis virágzat kinézetére gondolunk. Hazánk egyes területein cicamicának hívják a fűzvirágzatát. A barka leginkább akkor mutatós, amikor még az igazi virágzását nem kezdte meg, de a rügypikkely már megpattant rajta. A fűz életében tehát csak rövid ideig van jelen a barka, hiszen ha kivirágzik, azt már nem tekintjük barkának.

így virágzik a barka
 

A barka eredete

Keresztény népszokás szerint Virágvasárnap ünnepeljük, amikor Jézus földre terített pálmaágak között bevonult Jeruzsálembe. Egy teória szerint a pálmaágak a Makkabeus testvérekhez köthetőek, és politikai lázadásukat jelképezi és azért terítették Jézus elé bevonulásakor, mert egyfajta szabadságharcosként tekintettek rá. Mások viszont úgy tartják, hogy a népek pálmaágakat lengetve fogadták Jézust, a Megváltójukat. Magyar népiszokásokban ezeket a pálmákat a tavaszi lombfakadás előtt virágzó fűz vesszőivel helyettesítik, ugyanis Húsvét vasárnap előtti Virágvasárnap még nem borulnak virágba a fák lombjai. Így lett hát, hogy a barka szimbolizálja ezt a nemesnapot, és ugyan sokan elfeledték ennek a népihagyománynak az eredetét, de a barka a mai napig megjelenik a családi asztalon húsvétkor.

Számtalan népiszokás köthető még Virágvasárnaphoz, ilyen például a barkaszentelés, amely a népihiedelmek szerint megvédi a házat a vihartól és a tűztől, valamint elhárítja a rontásokat. Sokan a veteményesbe tűzik, mert a babona szerint növeli a termény mennyiséget. A barkaszentelés a római katolikusok szokása, ami úgy zajlik, hogy a virágvasárnapi szentmise előtt a pap megáldja a fűzvesszőket és a szentmise végeztével a hívek hazavihetik. Az új böjti időszakra készülve a következő év hamvazószerdáján pedig el kell égetniük, a megtisztulás nevében.

A következő oldalon bemutatom a barkák különböző fajtáit, amiket érdemes megismerned!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

átalakulás (metabólia, metamorfózis)

minden állattörzsben (—>állatrendszer) előf. posztembrionális fejl.-i... Tovább

vonalon járás

Az állat lábnyomai párhuzamos egyenes mentén helyezkednek el,a lábszerkezet szabályos, a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Húsvét kert Ünnep virág