Nincs Húsvét barka nélkül – mi a barka, milyen fajtái vannak és mikor virágzik?

hirdetes

Nincs Húsvét barka nélkül – mi a barka, milyen fajtái vannak és mikor virágzik?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mi a barka?

Ha Húsvétról beszélünk, behunyt szemünk előtt látjuk a festett tojások, a friss fonott kalács, a sonka és torma mellett a húsvéti asztal díszét a barkát. A barka a fűzfa fürtös virágzata, amik leginkább szürkés szőrcsomókhoz hasonlítanak, amik ellepik a vesszőt. Tudj meg többet cikkünkből a barka eredetéről és hogy miért is fontos szimbóluma a Húsvétnak!

hirdetes

Mi is a barka?


A füzfélék barkának nevezett szerve, botanikailag a füzérvirágzatot jelenti, de legtöbben barka faként ismerik. Vannak akik az egész növényt ennek nevezik, de vannak akik csak a szürke, bolyhos és gömbölyded virágzatú vesszőt tekintik barkának. Az angolok, németek és franciák magyarra fordítva a macska, illetve cica szavakat használják rá, amik igen találóak, ha a kis virágzat kinézetére gondolunk. Hazánk egyes területein cicamicának hívják a fűzvirágzatát. A barka leginkább akkor mutatós, amikor még az igazi virágzását nem kezdte meg, de a rügypikkely már megpattant rajta. A fűz életében tehát csak rövid ideig van jelen a barka, hiszen ha kivirágzik, azt már nem tekintjük barkának.

így virágzik a barka
 

A barka eredete

Keresztény népszokás szerint Virágvasárnap ünnepeljük, amikor Jézus földre terített pálmaágak között bevonult Jeruzsálembe. Egy teória szerint a pálmaágak a Makkabeus testvérekhez köthetőek, és politikai lázadásukat jelképezi és azért terítették Jézus elé bevonulásakor, mert egyfajta szabadságharcosként tekintettek rá. Mások viszont úgy tartják, hogy a népek pálmaágakat lengetve fogadták Jézust, a Megváltójukat. Magyar népiszokásokban ezeket a pálmákat a tavaszi lombfakadás előtt virágzó fűz vesszőivel helyettesítik, ugyanis Húsvét vasárnap előtti Virágvasárnap még nem borulnak virágba a fák lombjai. Így lett hát, hogy a barka szimbolizálja ezt a nemesnapot, és ugyan sokan elfeledték ennek a népihagyománynak az eredetét, de a barka a mai napig megjelenik a családi asztalon húsvétkor.

Számtalan népiszokás köthető még Virágvasárnaphoz, ilyen például a barkaszentelés, amely a népihiedelmek szerint megvédi a házat a vihartól és a tűztől, valamint elhárítja a rontásokat. Sokan a veteményesbe tűzik, mert a babona szerint növeli a termény mennyiséget. A barkaszentelés a római katolikusok szokása, ami úgy zajlik, hogy a virágvasárnapi szentmise előtt a pap megáldja a fűzvesszőket és a szentmise végeztével a hívek hazavihetik. Az új böjti időszakra készülve a következő év hamvazószerdáján pedig el kell égetniük, a megtisztulás nevében.

A következő oldalon bemutatom a barkák különböző fajtáit, amiket érdemes megismerned!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-24

Ez valami csodálatod: Így nevelj tulipánhagymát üvegvázában gyorsan és egyszerűen

A tulipánok annyira bolondbiztosak, hogy akár talaj nélkül is nőhetnek egy vázában vízben. Mutatjuk az extra gyors, és nagyon látványos titkos módszerünket!

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2022-03-24

Tavaszi kopogtató inspirációk

A virágok és a tavasz lelkünket is táplálják, így hoztam pár inspirációs ötletet ajtókopogtatókhoz, amivel tavaszi hangulatba öltöztetheted otthonodat.

2020-03-10

Húsvéti tulipánszüret vár a Balatonnál!

Vár mindenkit a húsvéti tulipánszüret idén is! Mikortól és hol tudtok tulipánt szüretelni? Cikkünkből kiderül a nagy tulipánszüret minden információja.

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyelvháti fekély

a szm. nyelvének felső felületén a nyelvháti dudor előtti árokban kialakuló, szúrós... Tovább

autoszóma

az ivari ->kromoszómák kivételével, a kromoszómaszerelvény bármelyik tagja. Az a. az ivarhoz... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Húsvét kert Ünnep virág