Nincs Húsvét barka nélkül – mi a barka, milyen fajtái vannak és mikor virágzik?

hirdetes

Nincs Húsvét barka nélkül – mi a barka, milyen fajtái vannak és mikor virágzik?

ZH
Mi a barka?

Ha Húsvétról beszélünk, behunyt szemünk előtt látjuk a festett tojások, a friss fonott kalács, a sonka és torma mellett a húsvéti asztal díszét a barkát. A barka a fűzfa fürtös virágzata, amik leginkább szürkés szőrcsomókhoz hasonlítanak, amik ellepik a vesszőt. Tudj meg többet cikkünkből a barka eredetéről és hogy miért is fontos szimbóluma a Húsvétnak!

hirdetes

Mi is a barka?


A füzfélék barkának nevezett szerve, botanikailag a füzérvirágzatot jelenti, de legtöbben barka faként ismerik. Vannak akik az egész növényt ennek nevezik, de vannak akik csak a szürke, bolyhos és gömbölyded virágzatú vesszőt tekintik barkának. Az angolok, németek és franciák magyarra fordítva a macska, illetve cica szavakat használják rá, amik igen találóak, ha a kis virágzat kinézetére gondolunk. Hazánk egyes területein cicamicának hívják a fűzvirágzatát. A barka leginkább akkor mutatós, amikor még az igazi virágzását nem kezdte meg, de a rügypikkely már megpattant rajta. A fűz életében tehát csak rövid ideig van jelen a barka, hiszen ha kivirágzik, azt már nem tekintjük barkának.

így virágzik a barka
 

A barka eredete

Keresztény népszokás szerint Virágvasárnap ünnepeljük, amikor Jézus földre terített pálmaágak között bevonult Jeruzsálembe. Egy teória szerint a pálmaágak a Makkabeus testvérekhez köthetőek, és politikai lázadásukat jelképezi és azért terítették Jézus elé bevonulásakor, mert egyfajta szabadságharcosként tekintettek rá. Mások viszont úgy tartják, hogy a népek pálmaágakat lengetve fogadták Jézust, a Megváltójukat. Magyar népiszokásokban ezeket a pálmákat a tavaszi lombfakadás előtt virágzó fűz vesszőivel helyettesítik, ugyanis Húsvét vasárnap előtti Virágvasárnap még nem borulnak virágba a fák lombjai. Így lett hát, hogy a barka szimbolizálja ezt a nemesnapot, és ugyan sokan elfeledték ennek a népihagyománynak az eredetét, de a barka a mai napig megjelenik a családi asztalon húsvétkor.

Számtalan népiszokás köthető még Virágvasárnaphoz, ilyen például a barkaszentelés, amely a népihiedelmek szerint megvédi a házat a vihartól és a tűztől, valamint elhárítja a rontásokat. Sokan a veteményesbe tűzik, mert a babona szerint növeli a termény mennyiséget. A barkaszentelés a római katolikusok szokása, ami úgy zajlik, hogy a virágvasárnapi szentmise előtt a pap megáldja a fűzvesszőket és a szentmise végeztével a hívek hazavihetik. Az új böjti időszakra készülve a következő év hamvazószerdáján pedig el kell égetniük, a megtisztulás nevében.

A következő oldalon bemutatom a barkák különböző fajtáit, amiket érdemes megismerned!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-03-31

Ilyet még nem hallottál! – Medvehagyma fesztivál Soponyban

Soponyban most egy teljes tavaszi nap erejéig mulathatunk a medvehagyma szezon nevében egy gasztro fesztivál keretein belül. Mutatom a részletes programot!

2022-03-24

Tavaszi kopogtató inspirációk

A virágok és a tavasz lelkünket is táplálják, így hoztam pár inspirációs ötletet ajtókopogtatókhoz, amivel tavaszi hangulatba öltöztetheted otthonodat.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2019-04-15

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

A mézgásodás megjelenése sok esetben utalhat arra, hogy a fának szüksége van növényvédelmi beavatkozásra. Most nézzük, mik okozhatják a mézgásodást növényednél.

2020-03-10

Húsvéti tulipánszüret vár a Balatonnál!

Vár mindenkit a húsvéti tulipánszüret idén is! Mikortól és hol tudtok tulipánt szüretelni? Cikkünkből kiderül a nagy tulipánszüret minden információja.

További cikkek ebben a témában


csatornatisztító gép

a nyitott, ált. trapézszelvényű ->belvíz- és öntözőcsatornák tisztítására szolgáló... Tovább

lámpa

A lámpa egy elektromos árammal működő világítótest, amelyet használunk otthonunkban,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Húsvét kert Ünnep virág