Banánhéj, a növények természetes barátja

hirdetes

Banánhéj, a növények természetes barátja

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

A banánhéj fantasztikus szolgálatot tehet a kertben és a lakásban nevelt növények számára egyaránt, nézzük, hogyan használhatjuk fel! 

Banánhéj, a növények természetes barátja

A banánhéj felhasználása – Komposzt

Az egyik legnépszerűbb felhasználása a banánhéjaknak a komposzt gyarapítása. A banánhéj káliumot és foszfort is tartalmaz, amik a táptalajba kerülve serkentik a gyökerek fejlődését és egészségesebbé teszik a növényeket. Ne vigyük azonban túlzásba a banánhéjak komposztban való felhasználását, ugyanis nedves összetevőkként felboríthatják annak egyensúlyát.

A banánhéj felhasználása – Komposzttea

Ha nincs otthon komposztálónk, akkor is felhasználhatjuk a banánhéjakat a kertben. Fogjunk néhány üres banánhéjat és helyezzük őket egy vízzel teli vödörbe. Hagyjuk érni néhány napig, hogy elkészülhessen a banánkomposzt tea. A teát 1:5 arányban hígítsuk fel vízben, és havonta egyszer öntözzük meg vele a növényeket. Az erős hígításnak köszönhetően a tea sokáig kitart majd.

hirdetes
hirdetes

A banánhéj felhasználása – A magból nőtt növények táplálása

Szeleteljük kisebb darabokra a banánhéjakat, majd dugjunk belőlük egyet-kettőt az ültetőlyuk alatti talajba, mielőtt belehelyeznénk a csemetéket. Ez nem csak tápanyagokkal látja el őket a növekedés első szakasza során, de segít a különböző betegségek elleni védelemben is. Fontos, hogy hagyjunk egy kis talajréteget a növények gyökerei és a banánhéj-darabkák között, ugyanis ha közvetlenül hozzájuk érnek, akkor károsíthatják a gyökereket!

A banánhéj felhasználása – Száraz banánhéj műtrágya

Mint láthattuk, a banánhéjakat több formában is alkalmazhatjuk a növények táplálására. Egy másik lehetőség teljesen kiszárítani majd porrá őrölni őket, és ezt a port szétteríteni a táptalajban. Ezzel hasonló hatást érhetünk el, mintha komposztként, vagy a talajba dugdosva alkalmaznánk őket, viszont nem áll fenn a növények károsításának veszélye. Ez és minden eddig felsorolt technika szinte az összes kerti növény esetén alkalmazható!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


makroökonómia

a közgazdaság tudomány egyik ága; a gazdasági jelenségeket népgazd. méretekben, de... Tovább

tenyészcsalád (méh)

Olyan kiváló tulajdonságú méhcsalád,amelyből az arra alkalmas fiasítással (petékből v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert