Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették a termelők, a gyógyszeripar részére termelt növény vetésterülete 2013-ban várhatóan 11 500-12 500 hektár lesz, hasonló az előző évekhez. Mák, mák vetése, mák vetésének időpontja, alkaloid mák

hirdetes

Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették

Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették a termelők, a gyógyszeripar részére termelt növény vetésterülete 2013-ban várhatóan 11 500-12 500 hektár lesz, hasonló az előző évekhez - tájékoztatta az MTI-t Isztin Ferenc, a Dombegyházi Agrár Zrt. vezérigazgatója, a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetség elnöke.

Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették a termelők, a gyógyszeripar részére termelt növény vetésterülete 2013-ban várhatóan 11 500-12 500 hektár lesz, hasonló az előző évekhez. Mák, mák vetése, mák vetésének időpontja, alkaloid mák

 

 

Isztin Ferenc elmondta: Békés és Csongrád megyékben a termelők 3100 hektáron termelnek alkaloida mákot, az országos vetésterület  25 százalékán, ahol a gazdák a terület kilencven százalékát már bevetették, a munkálatok időjárástól függően egy héten belül befejeződnek. 
    
Az elnök a hazai ipari mák termesztés 2013-as üzleti feltételeiről kiemelte: a mákot a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Zrt termelteti zárt integrációban. A társasággal a termelők januárban kötötték meg a termeltetési szerződést. Hozzátette, hogy nőtt az alkaloid mák átvételi ára, a feldolgozó 2013-ban kilogrammonként nettó 335 forintot fizet, míg tavaly 320 forint volt az ár. A termelők az idén először kapnak az alkaloidtartalom után minőségi felárat, kilogrammonként további húsz forintot. A vetésterületeken a termelők morfin és tebain alkaloidot tartalmazó alapanyagot állítanak elő a hazai nemesítésű Botond és Tebona fajtákból.
hirdetes
    
Isztin Ferenc a termelés jövedelmezőségéről szólva kiemelte: átlagos időjárási viszonyok mellett országosan hektáronként 1-1,1 tonna termés állítható elő, a termelők árbevétele idei évi átvételi árak alapján területegységenként 360-400 ezer forint körül várható, a ráfordítások összege 240-250 ezer forint. Kiemelte: az ipari mák termelése jól működő integráció keretében történik, ahol a termelők az Alkaloida Vegyészeti társaságtól előlegben kapnak vetőmagot, a betakarításhoz pedig termésbecslés alapján hektáronként húsz százalék előleget.
hirdetes
    
Magyarországon 2012-ben 12 343 hektár alkaloid mákot vetettek el, a betakarítható terület a rendkívül aszályos időjárás és a késői vetés miatt 4500-5000 hektárra csökkent - jegyezte meg az elnök.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


számlálókamra

->mikroorganizmusok v. mikroszkopikus méretű testecskék, ill. részecskék (pl. vér alakos... Tovább

Gyomirtó Tiara + Gold

Tiara + Goal gyomirtó permetezőszerek ikercsomagolásban. Tankkombináció készítésére.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés