Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették a termelők, a gyógyszeripar részére termelt növény vetésterülete 2013-ban várhatóan 11 500-12 500 hektár lesz, hasonló az előző évekhez. Mák, mák vetése, mák vetésének időpontja, alkaloid mák

Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették a termelők, a gyógyszeripar részére termelt növény vetésterülete 2013-ban várhatóan 11 500-12 500 hektár lesz, hasonló az előző évekhez - tájékoztatta az MTI-t Isztin Ferenc, a Dombegyházi Agrár Zrt. vezérigazgatója, a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetség elnöke.

Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették a termelők, a gyógyszeripar részére termelt növény vetésterülete 2013-ban várhatóan 11 500-12 500 hektár lesz, hasonló az előző évekhez. Mák, mák vetése, mák vetésének időpontja, alkaloid mák

 

 

Isztin Ferenc elmondta: Békés és Csongrád megyékben a termelők 3100 hektáron termelnek alkaloida mákot, az országos vetésterület  25 százalékán, ahol a gazdák a terület kilencven százalékát már bevetették, a munkálatok időjárástól függően egy héten belül befejeződnek. 
    
Az elnök a hazai ipari mák termesztés 2013-as üzleti feltételeiről kiemelte: a mákot a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Zrt termelteti zárt integrációban. A társasággal a termelők januárban kötötték meg a termeltetési szerződést. Hozzátette, hogy nőtt az alkaloid mák átvételi ára, a feldolgozó 2013-ban kilogrammonként nettó 335 forintot fizet, míg tavaly 320 forint volt az ár. A termelők az idén először kapnak az alkaloidtartalom után minőségi felárat, kilogrammonként további húsz forintot. A vetésterületeken a termelők morfin és tebain alkaloidot tartalmazó alapanyagot állítanak elő a hazai nemesítésű Botond és Tebona fajtákból.
    
Isztin Ferenc a termelés jövedelmezőségéről szólva kiemelte: átlagos időjárási viszonyok mellett országosan hektáronként 1-1,1 tonna termés állítható elő, a termelők árbevétele idei évi átvételi árak alapján területegységenként 360-400 ezer forint körül várható, a ráfordítások összege 240-250 ezer forint. Kiemelte: az ipari mák termelése jól működő integráció keretében történik, ahol a termelők az Alkaloida Vegyészeti társaságtól előlegben kapnak vetőmagot, a betakarításhoz pedig termésbecslés alapján hektáronként húsz százalék előleget.
    
Magyarországon 2012-ben 12 343 hektár alkaloid mákot vetettek el, a betakarítható terület a rendkívül aszályos időjárás és a késői vetés miatt 4500-5000 hektárra csökkent - jegyezte meg az elnök.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Tiszafüredi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tiszafüred Kossuth L.u.1. 5350 Magyarország Tovább

biogazdálkodás (biológiai gazdálkodás)

elméletileg az ősi földművelési formák kitöltése korszerű tartalommal. Hívei... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés