lepkék (Lepidoptera), rovarok, éjszakai, nappali lepke, lárvanemzés, szűznemzés, bagolylepkék Noctuidae, sarlósajkú molyok, Gelechiidae, araszolók, szövőlepkék, sodrómolyok, Tortricidae, szenderek

lepkék (Lepidoptera)

Hirdetés

a rovarok osztályának rendje. Két pár szárnyukat különböző festékanyagot tartalmazó pikkelyek fedik, ami gyakran irizáló, fémes fényt mutat. A szárny színe és az életmód közötti összefüggés jellemző; a nappali lepkék élénk színűek, az éjszakaiak ált. barnásszürkék. Váltivarúak, ritkán előf. a lárvanemzés v. a szűznemzés is; teljes átalakulással fejlődnek, lárvaalakjuk a hernyó, kevés kivételtől eltekintve növényevő, növényen v. növényben él, akad avarral táplálkozó faj is. Mezőgazdaságilag jelentős növény-, ill. raktári kártevőket magukban foglaló családjaik: a bagolylepkék (Noctuidae), a sarlósajkú molyok (Gelechiidae), az araszolók (Geometridae), a szövőlepkék (Lasiocampidae), a sodrómolyok (Tortricidae), a szenderek (Sphingidae).
Hirdetés

címkék:
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.