Gazdasági hírek, információk: ki tette tönkre a magyar cukoripart?

Az agártárcák volt vezetőit terheli a felelősség a magyar cukoripar tönkretételéért

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A korábbi kormányok agráriumért felelős volt vezetőit terheli a felelősség a magyar cukoripar jelenlegi helyzetéért, mivel nem született meg a hazai termelést szabályozó cukorrendtartás, mondta Horváth Mihály, a Magyar Cukor Rt. volt vezérigazgatója a cukorgyárak privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság pénteki ülésén.
Az ácsi, az ercsi, a mezőhegyesi, a sarkadi és a sárvári gyárak konzorciumából létrejött Magyar Cukor Rt. volt vezetője emlékeztetett arra: a társaságot az állam nem tudta feltőkésíteni, ezért azt a tulajdonosok 1997-ben eladták az osztrák Agranának.

Az állam negatív szerepet játszott a magyar cukorgyárak történetében, több kormány tétlenségének a következménye, hogy nem tudták hazai kézben tartani az iparágat. Az állami szabályozás hiánya elsősorban az Antall-kormány földművelésügyi tárcájának felelőssége, név szerint a volt államtitkárt, Raskó Györgyöt emelte ki.

Horváth Mihály a bizottsági ülésen elmondta: az állami szabályozási keretek nélkül, a külföldi partnerekkel megerősített versenytársakkal szemben a Magyar Cukor Rt. hiába volt üzemi szinten nyereséges, az akkori magas kamatok miatt a megtermelt haszon a bankokhoz került, a cég veszteséges lett. Egy lehetőség kínálkozott volna, a tőkeemelés, de a cukorrendtartás hiánya miatt a pénzügyi befektetők nem vállalták a kockázatot - tette hozzá.

A cég 1995-től a piacszabályozásért és tőkebevonásért küzdött, sokféle konstrukcióval próbálkozott azért, hogy tovább tudja folytatni a tevékenységét. Végül az állam nem emelt tőkét a Magyar Cukor Rt.-ben, ezért a részvénytársaság vezetése kénytelen volt elfogadni a szakmai befektetőként jelentkező Agrana ajánlatát - emelte ki, megemlítve, hogy ezt követően lemondott posztjáról.

Suchman Tamás, volt privatizációs miniszter a parlamenti testület ülésén azt mondta: decemberre összehívja a privatizációval korábban foglalkozó összes vezetőt, és ennek alapján kísérletet tesz a magyar magánosítás történetének összefoglalására, megírására.

Font Sándor (Fidesz) a bizottság társelnöke arról érdeklődött Suchman Tamástól, miért nem tartotta be a megkötött szerződéseket az 1994-98 közötti kormány, miért nem látta szükségesnek a Magyar Cukor Rt. feltőkésítését. A volt miniszter szerint: az akkori pénzügy- és a mezőgazdasági miniszterek hozták a döntéseket, ezért őket kell megkérdezni.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

len növényvédelmi technológiája

a vetőmaggal terjedő gombás megbetegedések, majd a fejlődő növény szeptóriás... Tovább

.../2008. (...) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

Tovább a lexikonra