tyúk (házityúk, Gallus gallus domesticus)

Kiszállító és termelő kereső

tyúk (házityúk, Gallus gallus domesticus)

hirdetes

a —>tyúkalakuak rend jének fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj. A hazi-ty. ősének négy vad-ty.-faj tekinthető: a bankiva v. vörös dzsungel-ty. (G. gallus [ferrugineus]), a ceyloni dzsungel-ty. (G. lafayetti), a szürke dzsungel-ty. (G. sonneratti) és a jávai v. villásfarkú ty. (G. varius). Vad őseinek eredeti hazája D- és Közép-India, Burma, Ceylon, Szumátra és Java szigetén át a kelet felé terjedő szigetcsoport volt. Háziasításának legrégebbi nyomai az i. e. 3. évezredből származnak. Az ókori Egyiptomban kultikus szerepet töltött be. Az ókori (Görögországban is széles körben elterjedt volt, a római birodalomban pedig a ty.-tenyésztés már magas színvonalon állt. Jelentősen fejlődött a ty.-tenyésztési kultúra a 18— 19. sz. folyamán Európában, amikor a szélesedő kereskedelem révén távol-keleti fajták kerültek ide. A ma ismert kultúrfajták zömében a 19. sz. közepén és végén alakultak ki. Mára több mint 200 fajta alakult ki. A fajtatisztán tenyésztett ty.-ok a világ —>baromfitenyésztésében háttérhe szorultak. A hibrid-előállításban azonban egyes fajtákon belüi kialakított speciális vonalak minden korábbit felülmúló jelentőségre tettek szert. A gazd. szempontbói fontos szerepet játszó ty.-fajták egyoldalú tojástermelő, vegyes hasznosítású és hús típusú fajták csoportjára oszthatók. A hibridek —>tojástermelő (tojóhibridek) és hústermelő (húshibridek) típusokba sorolhatók. A kifejezetten árutermelés céljait szolgáló fajták és hibridek mellett ma világszerte terjednek a kedvtelésből és sportcélból tartott ty.-fajták is, amelyeknek tartásakor a tojástermelés v. hústermelés másodlagos v. teljesen alárendelt szerepet játszik. A tojóhibrideket étkezési tojás termelési céljából tartják. Egy tojóhibridtől — típustól függetlenül — minimálisan a következő ált. teljesítmény-színvonalat kell megkívánni: tojástermelés beólazott tojótól 12 hónap alatt 240—280 db, átlagos tojástömeg 58—60 g, életkor az 50%-os tojástermelés elérésekor 170—180 nap, egy tojás előállítására felhasznált takarmány 150—170 g. A tojóhibrideket ált. leghorn típusú és barna héjú tojást termelő csoportra osztják, mert ezek számos értékmérő tulajdonságukat tekintve jól elkülöníthetők egymástól. A leghorn típusú tojóhibridek közös jellemzője a kis kifejlettkori testtömeg (1,5—1,9 kg), a mészfehér tojáshéjszín, az élénk vérmérséklet, az igen kedvező takarmányértékesítés, valamint a kiemelkedő perzisztencia (ty. állóképessége, ami akkor nagy, ha korán rakja le az első tojását, ill. a —>vedlés csak késő ősszel következik be; tk. a biol. év hosszát fejezi ki) a tojástermelési időszak alatt. Barna héjú tojásokat termelő hibridek jellemzője a 2,3—2,7 kg kifejlettkori testtömeg, a barna tojáshéjszín, a nyugodt vérmérséklet. Hajlamosak a luxusfogyasztásra. Így nagyobb az elzsírosodás veszélye is. Nagyobb létfenntartó takarmányszükségletük folytán több takarmányt igényelnek egy tojáselőállításához, mint a leghorn hibridek. A hibridizáció előnyei a hústermelésben meg inkább megmutatkoznak, mint a tojástermelésben. A broilerek 7 hetes hízlalási idő alatt üzemi viszonyok között elérik az 1,7—1.8 kg átlagos testtömeget vegyes ivarban. Az 1 kg testtömegtermeléshez felhasznált takarmány mennyisége 2.1 —2.4 kg közötti.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Minden a talajcseréről

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Kertünk egyik legfontosabb eleme a talaj. Növényeink, a fák, a cserjék és a gyep is onnan szerzi a számára elengedhetetlen és létfontosságú tápanyagokat és mikroelemeket. Ha...

Hasznos információk a komposztálásról

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Napjainkban egyre többet találkozhatunk azzal, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, minél több mindent hasznosítsunk újra, használjuk...

Védekezés a tripszek ellen

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek, más néven rojtosszárnyúak (Thysanoptera) a rovarok osztályának egyik rendjét alkotják. Ha apró, vékony élősködőket, találsz növényeiden, vagy azok levelei és...

Neked is több almát kellene fogyasztanod

A fantasztikus alma – Ezért fogyaszd minden nap!

Az alma nem alaptalanul az egészség egyik nemzetközi jelképe – a viktoriánus Angliában már az 1800-as években tisztában voltak az alma megannyi jótékony hatásával, a...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...

Minden a kaktuszok teleltetéséről

Kaktuszok teleltetése

Hiszed vagy sem, még az olyan helyeken is lehetséges kaktuszt termeszteni, amelyekre hűvösebb telek jellemzőek – persze csak ha nem a saguaro óriáskaktuszokért fáj a szíved...

Mindent elmondok a begónia teleltetéséről

A begónia sikeres teleltetése – Szakértői tippek, trükkök!

Mivel minden évben könnyedén és olcsón hozzá lehet jutni a begóniához, sokan meg sem próbálják átteleltetni ezt a növényt. Pedig nem kell nagy erőfeszítés ahhoz, hogy a...

Sünbarát kert létrehozása

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Ha kertészként sündisznóra bukkansz kertedben, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad. Ezek az apró állatok vidáman pusztítják a csigákat és különféle rovarokat, amelyek...

A csipkebogyótea készítésének menete

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben...

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után...

Fűszernövények termesztése télen

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Kevesen tudják, de léteznek olyan fűszernövények, amik a fagyos időszakokban is sikeresen termeszthetők. Mostani cikkemben hat ilyen fantasztikus fűszernövényt mutatok be nektek,...

Így készül a tökéletes paradicsomlekvár

Ínyenc finomság - Így készíts házi paradicsomlekvárt!

A lekvárkészítés a tartósítás egyik legnépszerűbb (és legízletesebb) formája, azonban sokaknak eszükbe sem juta így félretenni fel nem használt paradicsomaikat. Némi...