Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
Az avokádó jelentős mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. A változatos, egészséges étrendbe való beépítésük számos előnnyel járhat.
Az alábbiakban részletesen áttekintjük az avokádó táplálkozási összetételét, 9 hatását, amik jótékonyan hatnak az egészségünkre, és néhány kockázatot, amelyet figyelembe kell venni.
Az avokádó C-, E-, K- és B6-vitaminon kívül még sok más vitamint (riboflavin, niacin, folsav, pantoténsav, magnézium, kálium), valamint luteint, béta-karotint és omege-3 zsírsavakat is tartalmaz.
Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz egészséges, jótékony zsírokat, amelyek segíthetnek az embernek étkezések között. Az egészséges zsír fogyasztása lassítja a szénhidrátok lebomlását, ami segít stabilan tartani a vércukorszintet.
Nagyjából fél vagy 100 gramm avokádó tartalmaz:
8,5 g szénhidrátot
6,7 g rostot
és kevesebb, mint 1 g cukrot
A zsír elengedhetetlen a test minden egyes sejtje számára. Az egészséges zsírok fogyasztása támogatja a bőr egészségét, javítja a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok felszívódását, sőt segíti az immunrendszer normális működését is.
Az avokádóban található egy természetes növényi szterin, az úgynevezett béta-sitosterol . A béta-sitosterol és más növényi szterinek rendszeres fogyasztása segíthet fenntartani az egészséges koleszterinszintet, amely fontos a szív egészsége szempontjából.
Az avokádó tartalmaz Lutein és Zeaxantint, amik a szemszövetben jelen lévő fitokemikáliák. Antioxidánsok védelmet nyújtanak, hogy minimálisra csökkentsék a károsodást, beleértve az UV fény okozta károsodást is.
Az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak más hasznos, zsírban oldódó antioxidánsokat, például a béta-karotin felszívódását is támogatják. Ennek eredményeként az avokádó étrendbe történő hozzáadása csökkentheti az időskori makula degeneráció kialakulásának kockázatát .
Egy fél avokádó kb 18%-a a napi K-vitamin mennyiségnek.
Ezt a tápanyagot gyakran figyelmen kívül hagyják, de elengedhetetlen a csontok egészségéhez. A megfelelő mennyiségű K-vitamin bevitele elősegítheti a csontok egészségét azáltal, hogy fokozza a kalcium felszívódását és csökkenti a kalcium vizelettel történő kiválasztását.
A tanulmányok még nem fedeztek fel az avokádófogyasztás és a rákkockázat csökkenése közötti közvetlen kapcsolatot. Az avokádó azonban tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segíthetnek megelőzni bizonyos rákos megbetegedések kialakulását.
A kutatás a folsav optimális bevitelét a vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigy- és a méhnyakrák kialakulásának csökkenésével hozta összefüggésbe . Az összefüggése azonban továbbra is tisztázatlan.
A folsav fontos az egészséges terhességhez. A megfelelő bevitel csökkenti a vetélés és az idegcső-rendellenességek kockázatát. Az avokádó zsírsavakat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz és a magzati fejlődéshez.
Az avokádó jó forrás a folsavhoz, amely fontos szerepet játszik az általános táplálkozásban és egészségében. A tanulmányok összefüggést találtak az alacsony folsavszint és a depresszió között is .
A folsav segít megelőzni a homo cisztein felhalmozódását, amely rontja a keringést és a tápanyagok agyba jutását. A korábbi kutatások a túlzott homo ciszteint a a depresszióval, valamint a hangulatot, az alvást és az étvágyat szabályozó szerotonin-, dopamin- és noradrenalin-termeléssel kapcsolták össze.
Az avokádó magas rosttartalmú. A természetes rostokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a székrekedést, megőrizni az emésztőrendszer egészségét, és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
A megfelelő rosttartalom elősegíti a rendszeres bélmozgást, ami döntő fontosságú a méreganyagok epével és széklettel történő kiürülésében. Tanulmányok kimutatták, hogy az élelmi rostok elősegítik a bélrendszer jó egészségét. Ez segít a szervezetnek fenntartani az egészséges bakteriális egyensúlyt. Ez csökkentheti a gyulladást és az emésztőrendszer súlyosbodását.
Az avokádót egy személy többféleképpen is beépítheti étrendjébe. A puha avokádóból például finom guacamole készíthető, míg a keményebb avokádók remekül alkalmasak szeleteléshez és salátákhoz vagy szendvicsekhez.
Ha meg szeretné tudni, mennyire érett az avokádó, finoman nyomja meg a külsejét. Ha a külseje teljesen feszes, az avokádónak tovább kell érnie. Ha engedi a nyomást, az avokádó megérett a fogyasztásra.
Az emberek sok más formában is használhatják az avokádót, például olajként főzéshez vagy a bőr vagy a haj hidratálásához.
Az avokádó mértékletes fogyasztása kevés kockázattal jár. De mint minden élelmiszer esetében, a túlzásba vitt fogyasztás nem kívánt következményekhez vezethet.
Például az avokádónak magas a zsírtartalma, így a túl sok avokádó fogyasztása nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet.
Az avokádó K-vitamint is tartalmaz, amely befolyásolhatja a vérhígítók működését.
A vérhígítót szedők számára fontos, hogy állandóan tartsák a K-vitamin szintjét. Emiatt nem jó ötlet hirtelen több vagy kevesebb olyan ételt fogyasztani, amely a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamint tartalmaz.