Gőgös Zoltán szerint Magyarország 1,5 millió tonna búzát exportálhat az idén

Befejeződött az aratás

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

16 millió tonna körüli gabonatermés várható idén. Kiemelkedő, 16 millió tonna körüli gabonatermés várható az idén Magyarországon, ez igen jó teljesítmény a tavalyi 9,6 millió tonnát követően - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
16 millió tonna körüli gabonatermés várható idén
Az államtitkár elmondta: a nyári betakarítású gabonákból 8,6 millió tonna került a magtárakba, kukoricából pedig 8 millió tonna termésre lehet számítani.
 
A minisztériumi vezető elmondta: őszi búzából az idén 5,6 millió tonnát arattak, 1,124 millió hektárról. Termésátlaga 2004-hez hasonlóan öt tonna felett volt országosan. Az őszi búza minősége 60 százalékban megfelel az étkezési követelményeknek, a fennmaradó hányad takarmányozásra megy. A termés minősége a vártnál valamivel rosszabb, ez az esős időjárás számlájára írható - tette hozzá az államtitkár.
 

Magyarország exportja


Gőgös Zoltán szerint Magyarország 1,5 millió tonna búzát exportálhat az idén. A minisztériumi vezető utalt arra, hogy a termelők egyelőre kivárnak az eladással, mert várhatóan emelkedni fog a jó minőségű termény ára, mivel Európában a gabona minősége rosszabb a vártnál. A kivárásnak az államtitkár szerint nincs akadálya, ugyanis tárolási problémák nem nehezítik a gazdálkodók dolgát.
 
Gőgős Zoltán beszámolt arról, hogy a repce termőterülete megduplázódott az idén, elérte a 250 ezer hektárt. A hektáronkénti átlaghozam is európai szintű, meghaladja a 2,6 tonnát.
 
A sajtó számára rendelkezésre bocsátott adatok szerint őszi árpából az idén összesen mintegy 938 ezer tonna termett, míg rozsból több mint 117 ezer tonna. A tritikáléból 515 ezer tonna került a raktárakba, tavaszi árpából csaknem 520 ezer tonna. A szalma betakarítása mintegy 80 százalékos, összesen 1,3 millió hektáron végeztek ezzel a munkával. A tarlóhántással 70 százalékos arányban végeztek a gazdálkodók 1,33 millió hektáron.
 

SPS, ÚMVP, egyeztetések, ellenőrzések


 
Gőgös Zoltán államtitkár közölte: Magyarország a hónap elején hivatalosan is eljuttatta jelentkezési kérelmét Brüsszelbe az Egységes Mezőgazdasági Támogatási Rendszerhez, az SPS-hez való jövő év eleji csatlakozás érdekében.
 
Az SPS rendszerrel kapcsolatban utalt arra, hogy amennyiben az őszi parlamenti ülésszakon nem kap támogatást az Országgyűléstől a rendszerhez való csatlakozáshoz az agrárkormányzat, úgy a jelenlegi támogatási rendszert alkalmazzák tovább.
 
Az államtitkár jelezte azt is, hogy az SPS-hez való csatlakozást továbbra is célszerűnek tartja az agrárkormányzat, ám a támogatott terület (ötmillió hektár) már nem. Ezért az újonnan agrártámogatást kérők arra számíthatnak, hogy a jövőben szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, ha mezőgazdasági támogatást kívánnak igényelni.
 
Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy Magyarország csak akkor tudja termékeit az eddiginél jobb áron értékesíteni a piacon, ha nagyobb azok feldolgozottsági foka, több a hozzáadott érték. Ezért a feldolgozó üzemeket is korszerűsíteni kell, amire a működtetőknek meg is van az igényük. Ez utóbbit mutatja, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) e célra meghirdetett támogatásra mintegy 56 milliárd forintos támogatási igény érkezett.
 
Annak érdekében pedig, hogy a korszerű energia-előállítást és -felhasználást segítse a kormányzat, a bioüzemanyagok előállítását is ösztönözni kívánják. Főként a nyers szesz előállításának és az olajprések létrehozásának támogatásával kívánják e folyamatot gyorsítani. Ez utóbbi azért is fontos, mivel az olajprések melléktermékét az állattenyésztésben takarmányként is lehet használni.
 
Az államtitkár jelezte - utalva Font Sándor nemrégiben közzétett nyílt levelére -, hogy az agrárkormányzat nem zárkózik el az egyeztetéstől a szőlőtermelőkkel és feldolgozókkal, de azt nem a sajtó útján kívánja megtenni. Továbbá nem akar a piaci folyamatokba sem beavatkozni, ezért még az egyeztetést nem tartja a napi teendők közt számon, az szerinte csak később lesz időszerű.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

búza (Triticum L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó nemzetség. A világon az 5.-től a 64. szélességi fokig... Tovább

hibrid kukorica

vagy keresztezésével előállított első (F1) utódnemzedék; eszerint fajtahibrid, illetve... Tovább

Tovább a lexikonra