Áprilisi teendők a kertben

Áprilisi teendők a kertben

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Márciusban még hófoltok voltak a kertben, áprilisra pedig húsz fok fölé is felkúszott az abalak- párkányra akasztott hőmérő skáláján a jelzőcsík. Aki persze digitális hőmérőt használt, azon számszerűen leolvasható volt ez a majdnem nyári hőmérséklet. Ki is zöldült hirtelen minden körülöttünk.
Áprilisi teendők a kertben

A mandula rózsaszín virágai egyik napról a másikra elborították a karcsú fa kopasz ágait a kertben és a kajszibarack is bontogatni kezdte a virágszirmait. Felgyorsultak a teendők is kerti munka frontján.

Aki még nem vette kezébe a metszőollót, most már csak szőlőben veheti igazán hasznát ennek a szerszámnak fakadásig ott is be kell fejezni a metszést. A gyümölcsfák többsége ilyenkor virágzik, ekkor már legfeljebb a permetező masinát tölthetjük fel valamilyen monilia ellen alkalmas felszívódó készítménnyel, hiszen a kajszit és a meggyet a virágzás kezdetén s végén is lepermetezhetjük.
A konyhakertben még lehet folytatni a veteményezést. A borsó vetését a hónap közepéig be kell fejezni, mert a nyári melegben már könnyen megszorulnak a szemek, előfordulhat, hogy majd apró, kemény borsószemeket fogunk kifejteni.

Mit vethetünk még ilyenkor?


Valójában a hónap közepéig még lehet vetni a vöröshagymát, a sárgarépát, petrezselymet és a spenótot is. Ez utóbbit azoban sürgős előre venni a vetési sorrendben, mert ahogyan hosszabbodnak a nappalok, úgy nő az esélye, hogy magszárat neveljen a növény, főzeléknek való levelek helyett.
Aki viszont nagyon siet, az előcsírázatott burgonyagumókat is leültetheti. Érdemes betartani a 45 cm-es sortávolság mellett a 25-30 cm-es tőtávolságot és 5-10 cm-es mélységet, később könnyebb lesz majd töltögetni a sorokat is.


A cékla vetésével viszont nem kell sietni, akár még egy-két hónapot is várhatunk vele, amikorra már a korai vetésből jó eséllyel salátának valót is felszedhetünk kertből. A sor és tőtávolság a cékla estében is hasonló lehet a krumpliéhoz, 40 cm -es sortávolság és 20 cm-es tőtávolság esetén 100 m2 területre 10-12 dkg vetőmag elegendő.


Áprilisban vethetünk még csemegekukoricát is, sőt a hónap végén, meg lehet kockázatni a tökfélék helyre vetését is. Van választék belőlük, a főzőtökön kívűl patisszon, cukkini, spárgatök, sütőtök magokból 2-3 darabot tegyünk egy fészekbe, aminek az alját egy lapátnyi szervestrágyával béleljük ki. A tökfélék meleg igényes növények, csírázásuk is csak a felmelegedett talajban indul meg, ráadásul már 0 fokon elpusztulhatnak a fiatal növénykék. Ezért aki biztosra akar menni, annak érdemesebb a májusi fagyok utáni palántázásukra készülni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Kiskunfélegyházi Földhivatal

Földhivatal Hétfõ: 8.00-11.30 Szerda: 13.00-14.30 Csütörtök: 13.00-14.30 Péntek: 8.00-11.30 ... Tovább

glikogén

glükózmolekulákból felépülő, az amilo-pektinhez (keményítő) hasonló szerkezetű, de... Tovább

Tovább a lexikonra