5 alulértékelt tápanyag dús és finom zöldség, amit neked is enned kellene- 5 tápanyagdús zöldség

5 alulértékelt tápanyag dús és finom zöldség, amit neked is enned kellene

VN, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Alulértékelt zöldségek

Articsóka

Az articsóka sokoldalú zöldség. Az articsóka rendkívül gazdag antioxidánsokban, és jó forrása a folsavnak, káliumnak és sok más vitaminnak és ásványi anyagnak. Ráadásul alacsony a kalóriatartalmuk, mindössze 45 kalóriát tartalmazna, tehát diétázóknak is kifejezetten ajánljuk. Rost is van bennük, ami szintén fontos lehet azoknak, akik odafigyelnek a tápanyagokra. Próbáld meg párolni az articsókát, és edd meg a levelek zsenge végét. A zöldségek párolása gyors és egyszerű. Mártogathatod is, olívábam hummusba, görögjoghurtba, vagy bármi másba kedved szerint.Persze salátákhoz is tökéletes.

Karfiol

Halvány színe ne tévesszen meg senkit, a karfiol tele van tápanyagokkal. Más keresztes virágú zöldségekhez (kelbimbó, káposzta, kelkáposzta, és brokkoli) hasonlóan glükozinolátokban gazdag. A glükozinolátokat rákellenes tulajdonságaik miatt ismeret. Számos kutatási tanulmány azt sugallja, hogy a keresztes virágú zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a különféle rákos megbetegedések, köztük a mell-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák előfordulását. A karfiolt egészben megpárolhatjuk, vastag „steakekre” szeletelhetjük, majd bekenhetjük pirított szezámmagolaj, citromlé, szójaszósz, kömény, koriander, ánizs vagy chili paprika kombinációjával- nekünk ez az egyik kedvenc elkészítési módunk, de emellett még számos lehetőség van a felhasználására. Sok diétázó a riszt helyettesíti az apróra aprított karfiolrizzsel. 

Uborka

Lehet, hogy az uborka nem olyan gazdag tápanyagban, mint a többi zöldség, de ha figyelembe vesszük, hogy csészénként mindössze 16 kalóriát és 4 gramm szénhidrátot tartalmaz, akkor tökéletes választás lehet a tányéron. Az uborka tele van értékes tápanyagokkal, jó forrása a K-vitaminnak, a káliumnak, a pantoténsavnak, a foszfornak, a réznek és a mangánnak. Az uborkát sokféleképpen használhatjuk – rágcsálnivalóként hummusszal vagy görög joghurtos mártogatóssal, salátában vagy sushiban, chipsek vagy kekszet helyettesítésére guacamole és sajt esetében. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

epe

a ->májsejtek által termelt váladék, amelynek jelentős szerepe van a tápanyag... Tovább

takarmányok elfásodása (lignifikáció)

a fiatal növényi hajtások —>sejtfal zömében hemicellulózból és —>cellulózból... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség