Alternatív energia

Alternatív energia

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tárca egyik fontosabb célkitűzése az energiaültetvények területének növelése. - Az agrártárca egyik fontosabb célkitűzése az energiaültetvények területének növelése, ezzel csökkenthetők a fa piacán tapasztalható feszültségek - mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken Pécsett.
Alternatív energia, agrártárca, energiaültetvény, program, fa, stratégiai energiahordozó, Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt., energiaár, gáz, üzemterv, fakitermelés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Gőgös Zoltán egy, a témában tartott konferencián beszámolt arról, hogy Magyarországon jelenleg néhány száz hektáron, főként kísérleti jelleggel folyik tüzelésre szánt fa egy részét kiváltó energiafű és különböző energiafa fajták termesztése. A cél az, hogy az ültetvények területének nagysága a következő 9 évben elérje a 100 ezer hektárt.
    A telepítés az erdősítési programon belül folyik majd, költsége hektáronként mintegy 300 ezer forint, de a gazdálkodók az összeg több mint felét hazai és uniós forrásból, támogatás formájában megkaphatnák.
    Az államtitkár elmondta: a telepítésekhez a magyar nemesítőknek köszönhetően már 3-4 ezer hektárnyi alapanyag is rendelkezésre áll.
    Energiaültetvényeket csak 20 aranykorona alatti értékű földterületekre kívánnak telepíteni, és arra ösztönzik a hazai nemesítőket, hogy sok száz embernek munkát adva maguk találják meg a különböző talajtípusoknak megfelelő alapanyagokat.
    Gőgös Zoltán úgy vélte: az energiaültetvények ügye fontos az agrártárca számára, mert a fa stratégiai energiahordozó lett, "szinte sorba kell állni érte", és jó lenne, ha ezt, a fa piacán tapasztalt feszültséget gyorsan bejövő, magas energiájú növényekkel lehetne enyhíteni.
    A Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. kereskedelmi osztályvezetője, Horváth József korábban az MTI-nek azt mondta: a fakitermelés Magyarországon elérte a maximumot, az erdők már nem tudják kielégíteni az energetikai szektor és a lakosság növekvő igényeit.
    Az országban tavaly a tüzelésre, energetikai célra, valamint papír és rostfa gyártására kitermelt 3,9 millió köbméter, úgynevezett sarangolt fából az ország hét biomassza-erőműve 1 millió köbmétert használt fel.
    Hozzátette: az energiaárak, főleg a gáz árának növekedésével a lakosság részéről is egyre nagyobb az igény a tűzifa iránt, de ezt a hazai erdészetek egyre kevésbé tudják kielégíteni.
    Magyarország területének 20 százalékát borítja erdő. Az állami erdészetek 1 millió 150 ezer hektáron, a magántársaságok pedig 780 ezer hektáron gazdálkodnak, évente összesen 5,9 millió köbméter fát termelnek ki.
    Az éves fakitermelés Magyarországon nem éri el az üzemterv adta lehetőséget, vagyis nem termelnek ki annyi fát, amennyit egy hosszú távú gazdálkodás lehetővé tenne. Ennek okai a szigorú természetvédelmi korlátozások, valamint az, hogy a munkát számos területen csak gazdaságtalanul lehetne elvégezni. 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Alcide (MAS 100089)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepes. Az elsõrendû címerelágazások száma... Tovább

optikai aktivitás

bizonyos anyagoknak az a sajátsága, hogy a rajtuk v. az oldatukon átbocsátott, síkban... Tovább

Tovább a lexikonra