Alltech, természetes megoldások a takarmány- és az élelmiszeripar számára

Alltech ...természetesen

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden évben megrendezésre kerül az Alltech Európai, Közel-Keleti és Afrikai Előadó Körút (ELT), melynek idei, a "Nekünk dolgozik a természet" mottót viselő, 33 országot érintő előadás sorozata 2003. február 24-én érkezett Budapestre.
Alltech, természetes megoldások a takarmány- és az élelmiszeripar számára
Minden évben megrendezésre kerül az Alltech Európai, Közel-Keleti és Afrikai Előadó Körút (ELT), melynek idei, a "Nekünk dolgozik a természet" mottót viselő, 33 országot érintő előadás sorozata 2003. február 24-én érkezett Budapestre.
Az Alltech az 1980-ban történt megalapítása óta természetes megoldásokat nyújt a takarmány- és az élelmiszeripar számára egyaránt. Ma már a világ 20 legnagyobb állategészségügyi vállalata közé tartozik, 76 országban - köztük Magyarországon - van jelen természetes eredetű termékeivel. Az Alltech Hungary Kft. 1992-ben alakult, a vállalat olyan természetes alapanyagú takarmánykiegészítőket kínál partnereinek, melyek megfelelnek napjaink szigorodó piaci elvárásainak. Ide tartoznak a hozamfokozó antibiotikumok alternatívái, melyek tudományosan igazoltan eredményesek a gazdaságos termelésben. Kiemelt terület a mikotoxinok elleni küzdelem, a tömegtakarmányok minőségének javítása és a hatékony ásványianyag-ellátás megvalósítása gazdasági haszonállatainknál.
Mára az Alltech Hungary Kft. meghatározó résztvevője a hazai piacnak, ezen túlmenően pedig Kelet-Európai Központként működve mára két gyártó hellyel is rendelkezik, amivel igyekszik kielégíteni a megnövekedett hazai és külföldi igényeket.
A budapesti konferenciát Gáti Levente, az Alltech kelet-európai igazgatója, az Alltech Hungary ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A rendezvény előadásai a természet energiáinak munkára fogását szolgáló számos módszerről szóltak, hogy ezzel megoldásokat kínáljanak a takarmányipar számára.
Dr. Peter Surai, a Skót Agrártudományi Egyetem tudósa a természetes antioxidánsokról és a stressz állapotban betöltött szerepükről beszélt előadásában, felhívta a figyelmet a szervezetben lévő antioxidánsok csapatmunkájára, illetve a takarmányozási szakember vagy a takarmány összeállítójának felelősségére abban, hogy felismerje, mikor van szüksége ennek a csapatnak segítségre, és hogy ennek a segítségnek milyen hányada indokolt gazdaságossági szempontból. A külső segítség a táplálék kiegészítését jelenti, elsősorban E vitaminnal és szelénnel. Az árutermelő állattenyésztésben sokféle eredetű és erősségű stressz lép fel, de a leggyakrabb esetben a szaporodási teljesítményt és az általános egészségi állapotot leginkább meghatározó tényezők a szabad gyökök túlzott termelődése és az anioxidáns védelem. Az antioxidáns rendszer hatékonyságának fenntartásában pedig kiemelkedő szerep jut a szelén formáinak. Nem véletlen, hogy több mint 40 éve ismerjük a szelén helyét a takarmányozásban. Ismerve a legújabb kutatási eredményeket, felül kell vizsgálni a szerves és szervetlen szelén alkalmazási lehetőségeit, hiszen a jövőben a szerves szelén jelenti a természetes megoldást számos olyan problémára, mely az árutermelő állattenyésztésben fellépő stresszekkel függ össze.
Prof. Peter Ferket, az Egyesült Államok Észak Karolina Állami Egyetemének tudósa a bélcsatorna egészségét biztosító módszereket mutatta be egy antibiotikumok nélküli világban. Az állattenyésztésnek ki kell fejlesztenie az antibiotikumos hozamfokozók alternatíváit, vagy legalábbis jelentősen csökkentenie kell a termelési hatékonyság fenntartása és a biztonságos hús- és tojástermékek előállítása céljából alkalmazott antibiotikumok mennyiségét. Az előadás bemutatta az antibiotikumos hozamfokozók - mint a bélcsatorna kondicionáló szerek - használatát és a nem gyógyszer jellegű alternatívák lehetőségeit. Figyelembe véve alkalmazásának sokrétűségét és költséghatékonyságát, a mannán-oligoszaharid, egy olyan termékkel biztosítva, mint a Bio-Mos, lehet az antibiotikumos hozamfokozók legjobban alkalmazható alternatívája.
Dr. Duarte Diaz, az olasz Parco Technologico Padano kutatója a különböző kelátképző szerek hatásosságának vizsgálati erdményeit mutatta be a mikotoxinok elleni védekezésben. A mikotoxint termelő penészek a mezőgazdasági terményeket, mégpedig különösen a kalászosokat és olajos magvakat a növények fejlődése során, aratáskor, valamint tároláskor, feldolgozáskor és etetéskor szennyezik. A mikotoxinok három alapvető mechanizmus útján fejtik ki hatásukat: a táplálóanyagok felszívódásának és anyagforgalmának megváltoztatása, az endokrin és neuroendokrin funkció változtatása, valamint - a legfontosabb - az állat immunrendszerének elnyomása.A mikotoxinok keletkezésének megelőzése megfelelő agronómiai módszerekkel és a levélgombásodással szemben ellenállóbb növényfajták kiválasztásával csökkentheti a termés gombás fertőzöttségét. Mivel a szilázs mikotoxin szennyezettsége problémát jelent, az oxigén kizárását célzó helyes szilázs-készítési gyakorlatot kell követni. A mikotoxinok hatását csökkentő, egyik legtöbbet tanulmányozott és leghatásosabb módszer egy mikotoxin-megkötő anyag alkalmazása. Aktív szén, különböző anyagásványok, élesztő sejtfal származékok és más szerek már megkötő anyagként hatásosnak bizonyultak, sőt világszerte forgalomban vannak. A mikotoxinok elleni hatékony védekezés egyik ilyen formája a már piacon lévő és sikeres Alltech termék, a módosított glükomannán tartalmú Mycosorbä is.
Az idei előadó körút témája a természet erőforrásainak munkára fogását szolgáló módszerek megvitatása. "Ez a téma magyarázza az Alltech termékek sikerét, büszkék vagyunk arra a tényre, hogy kutatásaink alapja a természet erőforrásainak munkára fogása. Ez az a filozófia, melyet több mint két évtizedel ezelőtti alapításunk óta követünk, és amely továbbra is sikerünk záloga marad." -foglalta össze előadásában Dr. Pearse Lyons, az Alltech Inc. alapítója, elnöke.
A vezető takarmányozási szakemberek körútjának jelképe nem véletlen a papírsárkány, hiszen ennek kifejlesztésével a kínaiak fedeztek fek egy módszert bolygónk természetes energiáinak felhasználására. Az Alltech tudósai több mint húsz éven át foglalkoztak a természet energiáinak újbóli igába hajtásával, a fermentációs technológiát felhasználva a lehető legnagyobb állati teljesítmény elérése érdekében. Ez a konferencia lehetőséget biztosított az ágazat szakembereinek arra, hogy eszmét cseréljenek a jelenlegi természetes megoldásokról, és megvizsgálják, milyen módon alkalmazhatók a napjaink takarmányiparában jelentkező kihívásokkal szemben.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

veszteséges és pénzügyi hiányos vállalatok pénzügyi rendezése

Veszteség akkor következik be, ha a költségek meghaladják a bevételeket. Pénzügyi hiány... Tovább

adóreform

a gazd.-irányítási rendszer továbbfejlesztésének eszköze, a gazd.-politikai törekvésekkel... Tovább

Tovább a lexikonra