notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

kémiai folyamat (kémiai reakció), kémiai kötés, exoterm, alkének, alkinek, szubsztitúció, redoxfolyamat

kémiai folyamat (kémiai reakció)

Hirdetés

az atom vegyértékhéján végbemenő változás, amelynek eredményeként jönnek létre a kémiai kötések. A kémiai folyamatokat energiaváltozások kísérik, ennek okát arra lehet visszavezetni, hogy a kémiai folyamatban a kiindulási anyagok szerkezete megváltozik, kötések szakadnak föl. Ha a folyamatban hő szabadul föl, a reakció hőtermelő v. exoterm, ha a kémiai folyamatban az átalakuló anyagok a környezetükből hőt vonnak el, a reakció energiabefektetésseljáró, endoterm. A kémiai folyamatok igen sok szempont szerint csoportosíthatók, ugyanazon reakció több csoportba is besorolható, ha különböző szempontokat vesznek figyelembe. Legfontosabb csoportjaik: 1. Egyesülés v. addíció két v. több anyagból egy új anyag keletkezik; jellemző reakciója a telítetlen szénhidrogéneknek (alkének, alkinek), egyesülés az égetett mésznek a levegő szén-dioxidjával való reakciója. 2. Bomlás folyamán egyetlen anyagból két v. több új anyag keletkezik, ilyen pl. az egyes fém-oxidoknak hevítés hatására végbemenő bomlása. Az egyesülés és a bomlás számos esetben megfordítható folyamat, a körülmények határozzák meg, hogy melyik irányba megy végbe. 3. Helyettesítés v. szubsztitúció: az egymásra ható molekulák v. ionok egy v. több liganduma egy v. több más ligandumra cserélődik ki; helyettesítés pl. a telített szénhidrogének (alkánok) halogénekkel való reakciója. 4. Izomerizáció molekulán belüli átrendeződés, a kiindulási vegyület összegképlete a keletkezett vegyület összegképletével azonos; az eltérő szerkezet következtében az izomer molekulák halmazai tulajdonságaikban eltérnek egymástól. 5. Polimerizáció: a telítetlen vegyületek sok azonos molekulája melléktermék keletkezése nélkül egyesül egymással; jellemző sok műanyag keletkezésére, előállítására. A kémiai folyamat más felosztása szerint lehetnek sav—bázis folyamatok, redoxfolyamatok.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 197

Átlagos értékelés: 5.0

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Készítsünk tökéletes főtt kukoricát!

Így készíthetsz te is tökéletes főtt kukoricát!

Lassan itt a nyár, végre ismét jön a főtt kukorica szezonja, a legtöbb ember erre vár egész évben. A most következő cikkben elmondjuk nektek, hogyan készíthetitek el a...

Az őszibarack bemutatása

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Egy harapás barack egy harapás nyárnak felel meg, és a nyár mindig az ember saját kertjéből a legízletesebb. Bizonyára felesleges lenne hosszasan ecsetelni, hogy miért érdemes...

Tudj meg mindent a majoránna termesztéséről

Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése

Mégis melyik zöldségeskertből hiányozhatna a majoránna (Origanum majorana)? Ez a méltán közkedvelt fűszernövény nem csak konyhádat, hanem kertedet is illatosabbá teheti,...

Salsa kert létrehozása

Így állítsd össze a tökéletes salsa kertet magadnak (szósz recepttel)

Vannak azok az emberek, akiknek a salsáról egy tánc jut az eszükbe, és vannak azok, akiknek egy szósz. Ha az utóbbi táborba tartozol, akkor ez az útmutató neked szól. A salsa egy...

Bírság jár a parlagfűmentesítés elmulasztásáért

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Idén is elérkezett a parlagfűszezon, éppen ezért hívjuk fel ismételten mindenki figyelmét arra, hogy védekeznünk kell ezen növények ellen, és nemcsak azért mert...

Betakarítási kisokos mindenkinek

Mikor és hogy végezzük a betakarítást? – Szüretelési kisokos mindenkinek

Amikor a növénytermesztésről beszélünk, sokan csak az ültetési és gondozási fázisra gondolnak, pedig azt, hogy mikor (és hogyan) szüreteli le az ember munkája gyümölcsét...

Saját kezűleg készíthetünk paradicsomszószt

Így készül a tökéletes házi paradicsomszósz – RECEPT!

A paradicsomszósz egy sokoldalú hozzávaló, ami egyetlen olasz ízeket kedvelő házigazda konyhájából sem hiányozhat. Ha vannak saját, házi termesztésű paradicsomaid (vagy...

Így használhatod fel a műanyag kannákat

16 dolog, amire felhasználhatsz egy műanyag kannát

Habár a műanyag kannák haszna egyértelmű egy gazda, vagy otthontulajdonos számára, némi kreativitással elképesztően sokat ki lehet hozni ezekből az egyszerű, de nagyszerű...

Most mindent elmondunk a paradicsom trágyázásáról

Mivel és hogyan trágyázd paradicsomaidat

Most kell a legjobban odafigyelnünk a paradicsom tápanyagutánpótlására, mert ha nem tesszük meg, akkor nem is várhatunk nagy termést. Mostani cikkemben elmondok mindent a paradicsom...

Érdemes megkóstolnotok ezeket a lekvárokat

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Én nagyon szeretem a lekvárt minden formában, és már volt szerencsém nagyon sok fajtát megkóstolni, de akkor is a hazai finomságok maradtak a kedvenceim, mint például az eper-, a...

Az egres bemutatása

Az egres bemutatása, termesztése

Az egres (Ribes uva-crispa) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: brüszke, piszke, pöszméte vagy köszméte.

Szalmabála kertészkedés előnyei

Miért és hogyan érdemes szalmabálákkal kertészkedni?

A szalmabálás kertészkedés technikájának megalkotója Joel Karsten, aki „Straw Bale Gardens Complete” címmel még könyvet is írt módszeréről. A szalmabálás...