Az agrárium fejlesztésébe be kell építeni a kutatási eredményeket

Az agrárium fejlesztésébe be kell építeni a kutatási eredményeket

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Új kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak, s ennek csak a tudományos műhelyek legújabb kutatási eredményeit is felhasználva tud megfelelni az ágazat - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szombaton Kaposváron, sajtótájékoztatón.
Az agrárium fejlesztésébe be kell építeni a kutatási eredményeket

Kaposvári Állattenyésztési Napok


A szaktárca vezetője - miután részt vett a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében tartott szakmai záró rendezvényen - a sajtótájékoztatón rámutatott: az energiaellátás mellett az élelmiszertermelés és a vízkészletekkel való gazdálkodás is stratégai ágazattá vált.
 
Erre a kihívásra nem csak a termelőknek, hanem a tudomány képviselőinek, a kutatóknak és a döntéshozóknak is megfelelően fel kell készülniük - tette hozzá Gráf József. A miniszter hangsúlyozta: a szaktárca ezért is hívta össze és kérte párbeszédre, közös gondolkodásra a kutatóintézeteket és az állami döntéshozó szerveket, vállalva a szervezés koordinálását, valamint a 2008-2013. időszakra vonatkozó nemzeti agrárkutatási fejlesztési és innovációs stratégia kidolgozását, amelynek alapján a kormány középtávon meg tudja határozni a célokat és az eszközrendszert.
 
Már készül a hárommilliárd forintos forrás biztosításával számoló stratégia, amely a tervek szerint még az idén a kormány elé kerül - jelezte Gráf József, aki annak a vélemények adott hangot: jól jellemzi a téma fontosságát, hogy létrejött egy önálló, kutatásfejlesztési innovációval foglalkozó minisztérium, amely megalakulása óta szorosan együttműködik az általa vezetett tárcával.
 

Gráf József


Gráf József szerint rendkívül jelentős összeg, 1.300 milliárd forint áll rendelkezésre az Európai Unió által elfogadott agrár- és vidékfejlesztési operatív program végrehajtására, amely technológiák korszerűsítésére, vidéki munkahelyek teremtésére, környezetvédelemre, új technológiák kidolgozására használható fel. A fejlesztésekből azonban nem maradhat ki a tudományos műhelyek, a kutatók tevékenysége, a szellemi terméknek is meg kell jelenni, hiszen, ha csak a technológiát váltjuk le, és nem használjuk ki a legújabb kutatási eredményeket, akkor csak korszerű telepeken dolgozunk, de szinte ugyanolyan hatékonysággal mint eddig - magyarázta a miniszter.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

crossbred gyapjas juhok [e. kroszbred]

a merinónak lincoln [e. linkoln], leicester [e. leszter], romney marsh [e. romné mars] v. más... Tovább

sztenök fajok

A környezet valamely tényezőjének csk igen kis mértékű ingadozását képesek elviselni. A... Tovább

Tovább a lexikonra