notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Aktuális növényvédelmi munkák

ontsz
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Meteorológiai szempontból az elmúlt időszak igen sok szélsőséget produkált. Hűvös, "őszies" időjárástól a 30-32 fokos maximum értékekig változott a hőmérséklet. A csapadék sem egyenletesen, inkább nagyobb mennyiségben "özönvíz" szerűen hullott le. Ez részben a kórokozóknak kedvez, de a gyomnövények fejlődése továbbra is igen intenzív.
Aktuális növényvédelmi munkák
Csongrád megye2006-08-22 Meteorológiai szempontból az elmúlt időszak igen sok szélsőséget produkált. Hűvös, „őszies” időjárástól a 30-32 fokos maximum értékekig változott a hőmérséklet. A csapadék sem egyenletesen, inkább nagyobb mennyiségben „özönvíz” szerűen hullott le. Ez részben a kórokozóknak kedvez, de a gyomnövények fejlődése továbbra is igen intenzív. A 2000. évi XXXV. Törvény 5.§ (3) bekezdése szerint: „ A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágzását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”. A törvény értelmezése szerint a tarlókon sem virágozhat ki a parlagfű; a tarlókat a betakarítás után ápolni szükséges.A tarlóhántással a felszínre hullott és kicsírázott gyommagvak mechanikus úton írthatók.A csapadékos időjárás következtében a parlagfű biológiájából adódóan jelenleg is folyamatos kelése figyelhető meg, elsősorban gabonatarlókon. A parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosaira az Önkormányzatok, illetve a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat hatósági jogkörében eljárva növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege a cselekmény súlyától függően 20.000 Ft-tól 2.000.000 Ft.-ig terjedhet. A parlagfűvel fertőzött területek felderítését a Földmérési és Távérzékelési Intézet műholdas rendszerén keresztül, a Földhivatalok, Önkormányzatok, és a Növényvédelmi Szolgálat határszemlékkel folyamatosan végzi. Azokon a területeken, ahol a tulajdonos, illetve földhasználó parlagfű mentesítési kötelezettségének nem tett eleget a bírság mellett közérdekű védekezést is elrendel, illetve elvégez a Növényvédelmi Hatóság, amelynek költsége szintén a tulajdonost, földhasználót terhel, és nem fizetés esetén adók módjára behajtható vagy az ingatlanra terhelhető. A törvény az egészséges környezethez való jog alapján a közérdeket a magán érdek elé helyezve a közérdekű védekezést zárt ingatlanon karhatalom igénybevételével is végrehajthatja.
Hirdetés
A parlagfű pollenallergia a lakosság jelentős rétegét sújtja ezért mindannyiunk érdeke, hogy élő környezetünk a lehető legnagyobb mértékben parlagfű mentes legyen. Kérjük, hogy a mentesítési kötelezettségének mindenki tegyen eleget. A vadgesztenyelevél-aknázómoly harmadik nemzedékének rajzása igen intenzív az idei évben. A kártevő ellen több környezetkímélő növényvédő szer is engedélyezett, melyet közterületen is lehet - szakirányító közreműködésével - alkalmazni. Jelenleg a harmadik nemzedék ellen már nehezebb a védekezést végrehajtani, mert a kártevő felhúzódott a lombkoronaszint felső részébe, ahova a permetszert már nagyon nehéz feljuttatni. A védekezést legkésőbb augusztus 25.-ig végre kell hajtani, hogy a következő év első nemzedékének lárvakelését tudjuk gyéríteni. Mechanikailag, a lehullott lombozat összegyűjtésével és megsemmisítésével is gyéríthetjük a bábok áttelelését. A lombozat legkésőbb április eleji elásásával a kártevő első nemzedékének kártételét nagyban lehet mérsékelni.
Hirdetés
Folyamatosan rajzik az almamoly, szilvamoly, és a keleti gyümölcsmoly. A védekezés akkor hatékony ellenük, ha megkezdődött a kelés. A késői érésű almában, szőlőben a gombás betegségek ellen továbbra is folyamatos védekezések szükségesek. Mindkét kultúrában a reggeli páralecsapódás következtében a gombás betegségek további terjedése várható. Szőlőben a sok csapadék következtében felrepedt szemeken a szürkerothadás betegség igen intenzíven fertőz. A lisztharmat és a peronoszpórás fertőzés minden ültetvényben jelen van. Aki nem végezte el időben a zöldmunkát, az most nehezebben tudja megvédeni az állományát, mert a sűrű állományban a reggeli páralecsapódás nehezebben szárad és ennek következtében a fertőzés könnyebben kialakulhat.Az alma ültetvényekben a varasodás és a lisztharmat okozza továbbra is a legnagyobb gondot.A paradicsomot évek óta minden nyáron a paradicsomvész fenyegeti. Az idei csapadékos, ködös időjárása ismételten kedvez a kórokozó felszaporodásához. A védekezésnek továbbra is folyamatosnak kell lenni, ahhoz, hogy az állományt megtudjuk védeni.Növényvédő szeres kezelésnél figyeljünk arra, hogy a kezelt terület környékén (fák alatt, szomszéd kertben) termő növényekre is vonatkozik az élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási idő. Csongrád Megyei Növény- ésTalajvédelmi SzolgálatHódmezővásárhely

Forrás: ontsz

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
195 296
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 779 471
Közösség

euriökfajok

az ún. tág tűrésű növény- v. állatfajok, a környezeti tényezők megváltozásához... Tovább

immúnis talaj

olyan talaj, amelyben a filoxéra (szőlő-gyökértetű) nem képes megélni. Többnyire olyan... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 156

Átlagos értékelés: 4.7