Hogyan védjük növényeinket, aktuális tennivalók?

hirdetes

Aktuális növényvédelem

A kései kitavaszodást a természet várhatóan az idén is, mint mindig, kiigazítja. A tavaszi munkák összetorlódnak. Az aktuális tennivalók optimális időben való elvégzését jól meg kell szervezni. Ha tartós, az átlagtól magasabb hőmérséklet lesz, a gyümölcsösökben a fakadás robbanásszerűen beindul.

Hogyan védjük növényeinket, aktuális tennivalók?

 

Levelek fodrosodása

 

 

 

Az őszibarack levélfodrosodása miatt nagyon sok fán már június elején nagyfokú lombhullás jelentkezik. Ennek az az oka, hogy sokan már csak akkor védekeznek, amikor a leveleken a fodrosodás tünetei látszanak. A pirosra elszíneződött, deformáltan fodros, apró levelek stádiumban már nincs olyan szer, ami hatásos lenne. A nyugalmi állapotban végzett rezes lemosó permetezést követően a virágzás után a pár mm-es leveleket már permetezni kell. A kontakt szerek használata /Buvicid K, (K 370 SC), Bravo 500, Delan 750 SC, (700 WG), Efuzin 500 FW, Merpan 80 WDG, Orthocid 50 WP, Tiuram Granuflow/ ilyenkor azért szükséges, mert a jó hatású, felszívódó készítmények /Folicur Solo (25 WG) és a Score 250 EC/ hatáskifejtéséhez nagyobb, 1-2 cm-es lombfelületre van szükség. Csapadékos, hűvös idő esetén akár a hetenkénti védekezésre is szükség lehet. Az előrejelző műszerek megbízhatóan jelzik a fertőzésveszélyt, ehhez kell igazítani a védelmet.

 

 

 

Hogyan védjük gyümölcsfánkat?

 

 

A meggy, kajszi és szilva monília elleni védelme is a virágzásban kiemelt. A szerek nagy választéka áll a termelők rendelkezésére: pl. Anvil SC, Chorus 75 WG, Folicur Solo, (25 WG), Mirage 45 EC, Ronilan DF, Rovral 25 FW (50WP), Saprol, Signum WG, Sumilex 50 WP, Systhane 12 E (MZ,24 E), Teldor 500 SC, Topas 100 EC. Csapadékos, ködös időben a gomba spórája a virág bibéjén keresztül könnyen behatol a növénybe. A virág összeszáradva sokáig a fán marad. Elhúzódó virágzás esetén három kezelésre is szükség lehet. Ha a monília a virágból a hajtásba átkerül, növényvédő szerrel már nem lehet utolérni. Ilyenkor már csak a beteg részek levágásával lehet a betegséget megállítani. Az almánál a moníliához hasonló a tűzelhalás baktériumfertőzés tünete, de itt a kellő nedvesség esetén felszaporodó baktérium csepp formájában a még el nem száradt részeken megtalálható. A Kasumin 2L egyben varasodás ellen is hat. Az engedélye 2007 júniusáig érvényes. A rezek használata a virágzást megelőzően ajánlott. Az Aliette 80 WP virágzásban használható, méhekre nem veszélyes, és a termékenyülést sem zavarja. Felhívom a figyelmet, hogy a tűzelhalás még mindig a zárlati károsítók listáján van, tehát feltűnését, vagy annak gyanúját azonnal jelenteni kell a növényvédelmi hatóságnak. Ennek elmulasztása növényvédelmi bírság kötelező kiszabását vonja maga után. Az alma növényvédelmének is a rügyfakadás utáni állapot az egyik legfontosabb és egyben igen kritikus időszaka, zöldbimbós állapotban az almafalisztharmat elleni védekezés fontos stádiuma. A rügyekben az áttelelt micélium tevékenysége ilyenkor fokozódik, ennek hatására a primér fertőzés tünetei rendszerint már felismerhetők. A betegség továbbterjedésének, a szekunder fertőzések megakadályozására kontakt készítményekkel történő védekezésre van szükség. A gyakran előforduló alacsony hőmérséklet miatt ehhez igazodva kell szert választani. A kéntartalmúak (Cosavet DF, Eurokén 2000 80 WG, Kénkol 800 FW, Kumulus S, Mikrothiol Special, Necator 80 WG, Nedvesíthető kén, Nikekén 80, Solfo M 80 WP, Szulfur 900 FW, Thiovit Jet, Tiokoll 300 SC) közül érdemes a kissé drágább, de egyenletesebb szemcsenagyságú, ezáltal hatékonyabbat választani.

hirdetes

 

 

 

Almafavarasodás - de miért?

 

 

 

Az almafavarasodás fertőzése a lehullott lombon áttelelt szaporító képletekkel (aszkospórákkal) történik. Ezek a nedves levél száradásakor 1-1,5 cm magasra kilökődnek, és a szél segítségével kerülnek a nedves levélre, termésre. Itt vagy a légzőnyílásokon, vagy akár az ép bőrszöveten áthatolva indítják be a fertőzést. A bőrszövet alatt fejlődve a fertőzés helyétől körkörösen konídiumtartókat képeznek a növény felületén, amelyek szürkés, bársonyos bevonatot képeznek. Leghatásosabb védekezés, ha már a fertőzést meggátoljuk. Az aszkospóra szóródás évente változóan március elejétől elkezdődhet, de előfordul, hogy csak áprilisban indul be. Az előrejelző műszerek a hőmérsékletet, csapadékot, levélnedvesség tartamot mérve jelzik a fertőzésveszélyt, ehhez kell igazítani a védekezést. Az engedélyezett szerek széles skálájából választhatunk. A „szisztemikus blokkot” a rezisztencia kizárásával a gyártók ajánlásának megfelelően kell alkalmazni.

hirdetes

 

 

 

Szőlő lemosó permetezés - fontos elvégezni!

 

A szőlő lemosó permetezését tavasszal sokan nem végzik el, pedig nagyon is indokolt. A rezes lemosás szükséges lenne a kordonkar elhalások és az agrobaktériumos golyva elleni védelemhez. A kéntartalmú szeres lemosás az áttelelt, az aránylag gyenge telet átvészelő ivaros szaporító szervek, a kleisztotéciumokból kiinduló lisztharmat fertőzés megakadályozása miatt szükséges. Természetesen ezt egy menetben el lehet végezni kombinált gyári készítménnyel, mint például a Rézkén 650 FW, Bordóilé+Kén FW, vagy az olajat tartalmazó Vegesol eReS. A lisztharmat elleni védelmet pár centis levélnagyságnál már folytatni kell, ugyanakkor a levélatkák, takácsatkák és a szőlő-gubacsatka korai károsítását is meg kell akadályozni. Az atkaölő szerek régi generációja kivonásra került, ezért az újabbakat (pl: Envidor 240 SC, Magus 200 SC, Ortus 5 SC) is váltogatva kell használni, hogy az atkáknál a rezisztencia ne alakuljon ki.

 

 

 

A ház körüli kertben a gyepek ápolása tavasszal elengedhetetlen.

 

 

Az avas, leszáradt részeket, egyéb, a fű közé hullott növénymaradványokat gondosan, de a gyepet nem felszaggatva ki kell gereblyézni. A gyeplazító eszközök biztosítják a gyökerek szellőzését. A műtrágyaszórásnál az egyenletességet kell biztosítani, mert az egy csomóba kiszórt műtrágya csúnya, kiégett, nehezen helyrejövő foltokat eredményez. A nemkívánatos kétszikű gyomok ellen használható a Gyom Stop, Keroland L és WG gyomirtó szerek. Gilisztát, cserebogár pajorokat kutatva túrásával bosszúságot okoz a vakondok. Irtása tilos, így csak el lehet űzni a területről. A különféle üvegek besüllyesztése a földbe nem mindig válik be. A kellemetlen rezonanciát kibocsátó karószerű eszközök (napelemes is van) a gazdaboltokban beszerezhetők. A Hess nevű szer dohánytörmeléket tartalmaz, aminek a szagát a vakondok nem szereti. A Vakondűző Patron 500 négyzetméteres területen hat az engedély leírása szerint.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


vadöntözés

az —>árasztó öntözésnek olyan módja, amelynél a rendelkezésre álló... Tovább

karsztvíz

a mészkövek és a dolomitok C02-tartalmú, szénsavas víz által kioldott járatrendszereiben,... Tovább

Tovább a lexikonra