Hogyan védjük növényeinket, aktuális tennivalók?

Aktuális növényvédelem

GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kései kitavaszodást a természet várhatóan az idén is, mint mindig, kiigazítja. A tavaszi munkák összetorlódnak. Az aktuális tennivalók optimális időben való elvégzését jól meg kell szervezni. Ha tartós, az átlagtól magasabb hőmérséklet lesz, a gyümölcsösökben a fakadás robbanásszerűen beindul.

Hogyan védjük növényeinket, aktuális tennivalók?

 

Levelek fodrosodása

Az őszibarack levélfodrosodása miatt nagyon sok fán már június elején nagyfokú lombhullás jelentkezik. Ennek az az oka, hogy sokan már csak akkor védekeznek, amikor a leveleken a fodrosodás tünetei látszanak. A pirosra elszíneződött, deformáltan fodros, apró levelek stádiumban már nincs olyan szer, ami hatásos lenne. A nyugalmi állapotban végzett rezes lemosó permetezést követően a virágzás után a pár mm-es leveleket már permetezni kell.

A kontakt szerek használata /Buvicid K, (K 370 SC), Bravo 500, Delan 750 SC, (700 WG), Efuzin 500 FW, Merpan 80 WDG, Orthocid 50 WP, Tiuram Granuflow/ ilyenkor azért szükséges, mert a jó hatású, felszívódó készítmények /Folicur Solo (25 WG) és a Score 250 EC/ hatáskifejtéséhez nagyobb, 1-2 cm-es lombfelületre van szükség. Csapadékos, hűvös idő esetén akár a hetenkénti védekezésre is szükség lehet. Az előrejelző műszerek megbízhatóan jelzik a fertőzésveszélyt, ehhez kell igazítani a védelmet.

Hogyan védjük gyümölcsfánkat?

A meggy, kajszi és szilva monília elleni védelme is a virágzásban kiemelt. A szerek nagy választéka áll a termelők rendelkezésére: pl. Anvil SC, Chorus 75 WG, Folicur Solo, (25 WG), Mirage 45 EC, Ronilan DF, Rovral 25 FW (50WP), Saprol, Signum WG, Sumilex 50 WP, Systhane 12 E (MZ,24 E), Teldor 500 SC, Topas 100 EC. Csapadékos, ködös időben a gomba spórája a virág bibéjén keresztül könnyen behatol a növénybe. A virág összeszáradva sokáig a fán marad. Elhúzódó virágzás esetén három kezelésre is szükség lehet. Ha a monília a virágból a hajtásba átkerül, növényvédő szerrel már nem lehet utolérni. Ilyenkor már csak a beteg részek levágásával lehet a betegséget megállítani.

Az almánál a moníliához hasonló a tűzelhalás baktériumfertőzés tünete, de itt a kellő nedvesség esetén felszaporodó baktérium csepp formájában a még el nem száradt részeken megtalálható. A Kasumin 2L egyben varasodás ellen is hat. Az engedélye 2007 júniusáig érvényes. A rezek használata a virágzást megelőzően ajánlott. Az Aliette 80 WP virágzásban használható, méhekre nem veszélyes, és a termékenyülést sem zavarja. Felhívom a figyelmet, hogy a tűzelhalás még mindig a zárlati károsítók listáján van, tehát feltűnését, vagy annak gyanúját azonnal jelenteni kell a növényvédelmi hatóságnak.

Ennek elmulasztása növényvédelmi bírság kötelező kiszabását vonja maga után. Az alma növényvédelmének is a rügyfakadás utáni állapot az egyik legfontosabb és egyben igen kritikus időszaka, zöldbimbós állapotban az almafalisztharmat elleni védekezés fontos stádiuma. A rügyekben az áttelelt micélium tevékenysége ilyenkor fokozódik, ennek hatására a primér fertőzés tünetei rendszerint már felismerhetők. A betegség továbbterjedésének, a szekunder fertőzések megakadályozására kontakt készítményekkel történő védekezésre van szükség.

A gyakran előforduló alacsony hőmérséklet miatt ehhez igazodva kell szert választani. A kéntartalmúak (Cosavet DF, Eurokén 2000 80 WG, Kénkol 800 FW, Kumulus S, Mikrothiol Special, Necator 80 WG, Nedvesíthető kén, Nikekén 80, Solfo M 80 WP, Szulfur 900 FW, Thiovit Jet, Tiokoll 300 SC) közül érdemes a kissé drágább, de egyenletesebb szemcsenagyságú, ezáltal hatékonyabbat választani.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kalászosok

a gyak. ide sorolja a gabonafélék közül a búzát, rozsot, árpát, zabot, néha a rizst is. (Az... Tovább

mák növényvédelmi technológiája

a peronoszpóra és helmintospóriumos levélfoltosság megakadályozására ditiokarbamát... Tovább

Tovább a lexikonra