Kitűnőek a magyar-német agrárkapcsolatok

Kitűnőek a magyar-német agrárkapcsolatok

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A német-magyar agrár- kapcsolatok kitűnőek, ezeket hagyományosan a kölcsönös bizalom és tisztelet jellemzi - mondta Ingrid M. Bernard, a budapesti német nagykövetség táplálkozási, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi attaséja az MTI-nek annak kapcsán, hogy a hét közepén nyílik meg Berlinben a Grüne Woche (IGW) mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvásár.
Kitűnőek a magyar-német agrárkapcsolatok

A mezőgazdasági attasé emlékeztetett: a jó kapcsolatot szolgálják a magas szintű kétoldalú tárgyalások, Ilse Aigner szövetségi élelmezési, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter tavaly májusban járt a magyar fővárosban, ahol egyeztetett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel.

Ingrid M. Bernard fontosnak tartotta aláhúzni, hogy az együttműködés nem korlátozódik csupán a politika és a gazdaság területére, hanem kiterjed például a tudományos szférára - az egyetemek és a kutatóintézetek közötti együttműködésre - is.
A bilaterális kapcsolatok mellett fontos Németország és Magyarország szoros együttműködését uniós szinten is. Itt az elmúlt hónapokban több közös erőfeszítés is volt a tejpiaci válság megoldására. Továbbá mindkét ország szorgalmazza a Közös Agrárpolitika (KAP) 2013 utáni folytatását a kétpilléres szerkezet megtartása mellett.
A jó kapcsolatok továbbfejlesztése az alapja a további sikeres, bilaterális és nemzetközi szinten folytatott együttműködésnek - vélte a német agrárdiplomata.
A KAP 2013 utáni kialakításán már most is szorosan együtt dolgozik a két ország. A 2011-es magyar elnökség kapcsán pedig már tavaly májusában Aigner miniszter asszony hangsúlyozta, hogy Németország kész intenzíven támogatni Magyarországot az előkészületek során. A mezőgazdaság jövőbeni kihívásai, mint például a klímaváltozás, további területe lehet a német-magyar együttműködésnek - utalt a további lehetőségekre Ingrid M. Bernard.


Magyarország régi kiállítóként 1972 óta vesz részt Berlinben a Nemzetközi Zöld Héten. Magyarország az idén 75. alkalommal sorra kerülő Grüne Woche hivatalos partnerországa. (A kiválasztását a Messe Berlin végzi.) Ez azt jelenti, hogy Magyarország egy teljes kiállítási csarnokban mutathatja be termékeit az érdeklődőknek.
Emellett nemcsak a magyar agrár- és élelmiszertermékekre irányíthatja rá a vásárlátogatók figyelmét, hanem az ország kulturális és turisztikai kínálatát is felvonultathatja. A kiállítás magyar szlogenje: Magyarország – hagyományosan pompás.


Az IGW súlyát jelzi, hogy az elmúlt években 400 ezer látogatója is volt a berlini Zöld Hétnek - mondta az attasé.
Németország Magyarország legfontosabb agrárkereskedelmi partnere. 2008-ban a magyar agrárexport 15 százaléka - 858 millió euró - került Németországba, és a magyar import 21,4 százaléka - 819 millió euró - származott Németországból. Ezzel Magyarország valóban egyike azon kevés országoknak, amelyekkel Németországnak 2008-ban negatív agrárkereskedelmi mérlege volt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

flavonoidok

valamennyi növényi részben, főként a —> virágban és a termésben megtalálható... Tovább

vízfejűség

(hidrocefalusz,hydrocephalus): Az agyvelő kamrarendszerében az agyfolyadék (agy-gerincvelői... Tovább

Tovább a lexikonra