A saláta hulladéka, mint légyeledel
Például alacsony minőségű termékeket, mint a saláta vágási hulladéka vagy a tejipari, élelmiszergyártási, malomipari melléktermékeket, lokális alapanyagként gyűjtenek össze. Ezekből receptúrák alapján etetőanyagot kevernek a fekete katonalégy lárváinak, amelyek 12 nap alatt elérik "vágósúlyukat", amikor már elindulhatnak a feldolgozás útján.
A szakember elmondta, hogy a folyamat végtermékei kiváló minőségű takarmányfehérje és -zsír lesznek. A takarmány megemésztése után kiürített mellékterméket is hasznosítják, abból kiváló minőségű organikus talajjavítót készítenek, amely tele van élettel, így kár volna kidobni.
Kiváló minőségű takarmányfehérje készül
Napi 120 tonna beérkező és feldolgozott alapanyagból rendszerszinten nem keletkezik egyetlen kilogramm hulladék sem, fejtette ki az ügyvezető. A gyártási folyamat teljesen zárt rendszerű. Nem fog egyetlen fekete katonalégy sem kirepülni, így nem okoznak kellemetlenséget azoknak, akik az üzem közelében élnek. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag növényi eredetű alapanyagokat használnak, ami kizárja a kellemetlen szaghatásokat.
A légy, mint biokonverter
Ez a légyféle 45 napig él, és az első 12 napban intenzív táplálékfelhalmozást végez. Ezért választották ezt a rovart, mivel nagyon gyorsan és sokat eszik, így kitűnő biokonverter, mivel felveszi az életében felhasznált kalóriaérték csaknem 100 százalékát. A napi 120 tonna táplálékból napi 30 tonna rovar keletkezik.
A feldolgozási technológia során, amikor elválasztják a szárazanyagot az olajtól, a tisztítás és szárítás után préselés következik. A száraz rész egy csipszszerű anyag lesz, amelyet ledarálva lisztet nyernek. A liszt és az olaj takarmány-alapanyagként szolgálnak.
Forrás: MTI.hu