AGRÁRHÍREK

AGRÁRHÍREK

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sok alma termett, de ennek sincs ára. Porzik a föld, hiányzik a csapadék. A csemegeszőlőnek jó ára van, veszik is. Szeptemberre várják a legtöbb parlagfűpollent.
AGRÁRHÍREK

Sok alma termett, de ennek sincs ára

A termésbecslés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 300 ezer tonna alma termett, de lehet, hogy ott is marad a fán. A termés kétharmadára nagy valószínűséggel idén is ipari célú hasznosítás vár, de a nettó 11 forintos léalmaárért nem éri meg leszedni a gyümölcsöt. Ilyen árak mellett pedig a termesztők képtelenek törleszteni a telepítési, gépvásárlási, eszköz- és anyagbeszerzési hiteleiket. A gazdák ebben a helyzetben az államtól várnak segítséget. Hasonló a helyzet az ország többi megyéjében is, Tolnában 220 hektáron terem ebből a gyümölcsből.


Porzik a föld, hiányzik a csapadék


A búza betakarítását követően a talajt készítik elő őszi vetésre a gazdálkodók. Hónapok óta nem volt kiadós eső, így a munkálatok közben porzik a talaj, mondta dr. Vörös Géza, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növényvédelmi igazgatója. Ebben az időszakban a repcét vetnék a termelők, de csapadék hiján ennek nem sok értelme van. Mintegy 100 milliméternyi eső hiányzik az átlagtól, mondta az igazgató.


A csemegeszőlőnek jó ára van, veszik is


Édes, ropogós, zamatos az idei csemege szőlő. Pár hete még újdonság volt, de ma már többféle van belőle a boltokban és a piacokon is. A szekszárdi és a bonyhádi kofák 180-220 forintot kérnek kilójáért, fajtától függően. Szőlőből is bőséges lesz az idei termés.


Szeptemberre várják a legtöbb parlagfűpollent


Az idén a legtöbb parlagfűvel borított területet a FÖMI, az úgynevezett műholdas térkép-felderítő jelezte a földhivatalok felé. A legtöbb gond a már betakarított, parlagon maradt területeken van, ott, ahol még a tarlóhántást nem végezték el. Álló napraforgóban is találtak parlagfüves foltokat a területet járó mezőgazdászok. Tavaly 15,8 millió forint bírságot szabtak ki megyénkben, az idén is hasonló nagyságú büntetésre számítanak a megyei növényvédelmi igazgatóságon. A fertőzési csúcs idén is, mint minden évben, szeptemberben várható, amikor virágzik a növény.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kemény héjúság

egyes vetőmagvak hátrányos tulajdonsága (gyakran előf. a hereféléknél). Kemény héjúnak... Tovább

sarjadzó szövet (granuláló szövet)

a szövetelhalás,-sérülés helyén burjánzó, vérerekben és az elpusztult szövetrészeket... Tovább

Tovább a lexikonra