notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

AGRÁRHÍREK

Hirdetés

AGRÁRHÍREK

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sok alma termett, de ennek sincs ára. Porzik a föld, hiányzik a csapadék. A csemegeszőlőnek jó ára van, veszik is. Szeptemberre várják a legtöbb parlagfűpollent.
AGRÁRHÍREK

Sok alma termett, de ennek sincs ára

 

A termésbecslés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 300 ezer tonna alma termett, de lehet, hogy ott is marad a fán. A termés kétharmadára nagy valószínűséggel idén is ipari célú hasznosítás vár, de a nettó 11 forintos léalmaárért nem éri meg leszedni a gyümölcsöt. Ilyen árak mellett pedig a termesztők képtelenek törleszteni a telepítési, gépvásárlási, eszköz- és anyagbeszerzési hiteleiket. A gazdák ebben a helyzetben az államtól várnak segítséget. Hasonló a helyzet az ország többi megyéjében is, Tolnában 220 hektáron terem ebből a gyümölcsből.

 


Porzik a föld, hiányzik a csapadék

 


A búza betakarítását követően a talajt készítik elő őszi vetésre a gazdálkodók. Hónapok óta nem volt kiadós eső, így a munkálatok közben porzik a talaj, mondta dr. Vörös Géza, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növényvédelmi igazgatója. Ebben az időszakban a repcét vetnék a termelők, de csapadék hiján ennek nem sok értelme van. Mintegy 100 milliméternyi eső hiányzik az átlagtól, mondta az igazgató.

Hirdetés

 


A csemegeszőlőnek jó ára van, veszik is

 


Édes, ropogós, zamatos az idei csemege szőlő. Pár hete még újdonság volt, de ma már többféle van belőle a boltokban és a piacokon is. A szekszárdi és a bonyhádi kofák 180-220 forintot kérnek kilójáért, fajtától függően. Szőlőből is bőséges lesz az idei termés.

Hirdetés

 


Szeptemberre várják a legtöbb parlagfűpollent

 


Az idén a legtöbb parlagfűvel borított területet a FÖMI, az úgynevezett műholdas térkép-felderítő jelezte a földhivatalok felé. A legtöbb gond a már betakarított, parlagon maradt területeken van, ott, ahol még a tarlóhántást nem végezték el. Álló napraforgóban is találtak parlagfüves foltokat a területet járó mezőgazdászok. Tavaly 15,8 millió forint bírságot szabtak ki megyénkben, az idén is hasonló nagyságú büntetésre számítanak a megyei növényvédelmi igazgatóságon. A fertőzési csúcs idén is, mint minden évben, szeptemberben várható, amikor virágzik a növény.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
434 546
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
434 546
Közösség

2/2007. (I. 10.) FVM rendelet

a harmadik országokból az Európai Unió területére behozni kívánt termékek... Tovább

radioaktív szennyeződés

a —>radioaktív izotópok okozta szennyeződés. Ált. a radioaktív anyagokat felhasználó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 168

Átlagos értékelés: 4.7