Trinidad és Tobago nemzeti madara, a skarlát íbisz – más néven skarlátbatla - színpompás külseje miatt az állatkertek egyik legkedveltebb madárfaja.

hirdetes

A skarlát íbisz

Kucsma Vivien
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Trinidad és Tobago nemzeti madara, a skarlát íbisz – más néven skarlátbatla -  színpompás külseje miatt az állatkertek egyik legkedveltebb madárfaja. Főként Dél-Amerika északi részén, Venezuelától Délkelet-Brazíliáig található meg, folyótorkolatok, lapályok és mangrove mocsarak közelében él.

Trinidad és Tobago nemzeti madara, a skarlát íbisz – más néven skarlátbatla -  színpompás külseje miatt az állatkertek egyik legkedveltebb madárfaja.

 

 

 

A skarlát íbisz jellemzői

A skarlát íbisz magassága 56-61 centiméter között van, testének tömege pedig 650 gramm körül mozog. Gázlómadarak közé tartozik, melyek között igen ritka a feltűnő színű madár, viszont ez a faj skarlátvörös színben pompázik, amely igencsak kitűnik a környezetéből.
 
Az élénk skarlát színét onnan kapja, hogy a karotinoidok beépülnek tollazatába, amelyek az alacsonyabb rendű vízi élőlényekből álló táplálékában találhatóak. Ha az állatkertben tartott példányokat nem megfelelően táplálják, a színe megfakulhat.
 
A madár hosszú és görbe csőre megkönnyíti a táplálkozást. Lábujjai között vékony úszóhártya található, szeme és farokvége fekete színű. A nőstény és a hím hasonlóan néznek ki.
hirdetes
 
A skarlát íbisz

A skarlát íbisz szaporodása

A skarlát íbisz nagy telepekben, fák csúcsára, víz közelében szeret fészkelni. A fészekalj 1-3 tojásból áll, költésideje körülbelül 21-23 nap. A fiatal madaraknak kezdetben nem skarlátszínű a tollazatuk, hanem inkább barna árnyalat felé közelít. Skarlátszínű tollruhájuk csak két éves korukra alakul ki teljesen, és három évesen érik el a felnőtt kort. A kifejlett, egészséges madarak 20 évig is élhetnek.
 
A skarlát íbisz
 
A skarlát íbisz

A skarlát íbiszről általában

A skarlát íbiszre jellemző, hogy nagyobb csapatokban vadászik – több száz példány is vadászhat egyszerre. Elsősorban sekélyebb vizekben vadászik puhatestűekre, kisebb halakra és rákokra. Görbe, lefelé hajló csőrével keresgél rákok és férgek után az iszapban.
hirdetes
 
A skarlát íbisz
 
Kedvelt állatkerti faj, de nem számít közvetlenül veszélyeztetett fajnak, ebből kifolyólag nincsen tenyészprogramja - így az állatkertek csak megvenni tudják ezt a madárfajt. Drága fajnak számít, mivel a szaporodási rátája nem túl magas, emiatt nem tartozik a legelterjedtebb fajok közé. Hazánkban csak a Budapesti Állatkertben található meg.
 
A skarlát íbisz
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bogyózó sertés

az enyhébb-súlyosabb székrekedés következtében apró és kemény (bogyószerű)... Tovább

ökológikus gazdálkodás (alternatív gazdálkodás)

ésszerű átmenet a vegyszerközpontú (hemocentrikus) és a szigorúan vegyszermentes... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok