notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A madárinfluenza új áldozatai, járvány, hitel, ágazat, kár, orosz piac, export, agrárgazdaság, brüsszeli agrárpolitika, baromfi import

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A madárinfluenza új áldozatai

Tenyésztők vészhelyzetben. A baromfisok még tavalyi madárinfluenza járványt sem heverték ki, az idei a vállalkozások egyharmadát is elviheti - állítja a terméktanács elnöke. Minden tartalékát ez a szektor felélte, a pénzintézetek, jelen pillanatban nem sietnek ennek a szektornak a megsegítésére, hisz, kockázatosnak vélik.
A madárinfluenza új áldozatai,  járvány, hitel, ágazat, kár, orosz piac, export, agrárgazdaság, brüsszeli agrárpolitika, baromfi import

Az eddigi kár a becslések szerint 400 milliós veszteség, bizonytalan a kárenyhítés, romló piaci és hitel pozíció. A Baromfi Termék Tanács elnöke, Bárány László szerint a madárinfluenza járvány tömeges csődöket okozhat az ágazatban. A legnagyobb baj, hogy a termelők, még a tavalyi éven sincsenek túl.


Horvátország után Szerbia, Oroszország, és Ukrajna is megtiltotta a Magyarországról származó élő és vágott baromfi importját a madárinfluenza felbukkanása miatt. Hogy mindez hogyan érinti az ágazatot? Nos, eltérő mértékű a gazdasági kár, ugyanis a horvát és szerb piac, az gyakorlatilag nem húspiac. Oda inkább tenyész, és szaporító anyagot exportálnak a magyar partnerek. Ez részben keltető tojás, részben hús hibrid, illetve mint végtermék, napos csibék. Összesen 100-200 millió a forgalom évente. Az unión kívüli piacokon kívül az orosz piac Magyarország számára a legfajsúlyosabb. Itt az éves forgalom húsban meghaladja a másfél, két milliárd forintot. Ukrajna az orosz piac egyharmadát jelenti. Ez a helyzet, még ha ez átmenti is, az ágazatnak, időarányosan legalább 300-400 milliós kárt fog okozni. És nem látható ennek a megétülése, illetve a fedezete. Mert, az unió a termelői károkat téríti meg, tehát csak a konkrét állomány kivágásokkal, korlátozásokkal, telepítések elhúzódásával kapcsolatos károkra van fedezete az uniónak, de ezek sem járnak automatikusan.

hirdetes


A tavalyi krízisből úgy került ki Magyarország, hogy a számára megítélt 2.5 milliárdos keretből összesen csak másfélmilliárdot tudott eddig lehívni, pedig a tényleges, valódi károkra, amire Brüsszelben pótigényt jelentettek be, még a brüsszeli agrárpolitika nem is foglalkozott. Nagyon remélik, hogy a következő 2-3 héten belül ez is megtörténik, így lehet majd további forrásokhoz jutnia a tönk szélén álló, csőd közeli termelők.

hirdetes


Eddig a termelők 10-15 %-a ment csődbe, és további 20-30 %-uk pedig ott billeg a szakadék szélén. A szektor felélte minden tartalékát. A pénzintézetek - jelen állapot szerint - nem sietnek az ágazat megsegítésére, hisz kockázatosnak vélik ennek finanszírozását. Erről, és egyéb dolgokról is szeretnének tárgyalni a közeljövőben Gráf József miniszterrel, valamiféle kormánysegítséget várva. Valamiféle programot szeretnének megfogalmazni - természetes gondosan ügyelve arra, hogy az belesimuljon a brüsszeli agrárpolitikába, és abba támogatási rendszerbe, amiben Magyarországi agrárgazdaság működünk.

Forrás: Magyar Rádió

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
261 356
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 578 815

Fekete István Zalai Állat- és Természetvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Szvitek Erzsébet Cím: Zalaegerszeg Vasvári Pál u. 3. 8900... Tovább

Ózdi Földhivatal

Földhivatal Közerti Földhivatal Cím: Ózd 48-as út 2. 3601 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra