Gazdaság, agrárágazat, Közös Agrárpolitika, KAP

A KAP megoldást keres a spekulációs áringadozás kivédésére

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Október 12-én az Európai Bizottság leteszi az asztalra a javaslatait arról, milyen legyen a Közös Agrárpolitika (KAP) az Unióban 2014-2020 között - mondta Fazekas Sándor az OMÉK-on megrendezett "Megújuló Európa - A KAP válaszai a XXI-század kihívásai" című konferencián. A vidékfejlesztési miniszter azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági tevékenységet igen sokféle és igen jelentős kockázat terheli.
A KAP megoldást keres a spekulációs áringadozás kivédésére
A biológiai és a természeti károk kezelésére már van segítség. Az elmúlt években tapasztalt, spekuláció okozta szélsőséges áringadozás azonban olyan jelenség, amely teljesen kiszolgáltatottá teszi a gazdálkodókat, ezért a kockázatkezelésben új megközelítésre van szükség. A Bizottság, a magyar elnökség alatt elfogadott következtetések alapján új mezőgazdasági jövedelemstabilizációs rendszerre tesz javaslatot, amely kifejezetten az árkockázatokkal szemben nyújt védelmet.

Jaroslaw Wojtovicz - aki az EU elnökséget képviselte a konferencián, hiszen Magyarországtól Lengyelország vette át a stafétabotot július 1-jén – kijelentette: az elnökség intenzíven dolgozik a KAP-ról készülő jogszabálycsomagon, és novemberben nyílt vitát rendez az elkészült dokumentumról. A lengyel vidékfejlesztési államtitkár hangsúlyozta, hogy olyan KAP-ra van szükség, amely a fejlődést segíti elő, és megfelelő, biztos költségvetésen nyugszik.

Antonis Constantinou az Európai Bizottság mezőgazdasági bizottságának főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az Unióban 17,5 millióan élnek a mezőgazdaságból, közülük 13,7 millióan farmokon illetve kisgazdaságokban, és legfeljebb öt hektáron gazdálkodnak. A főigazgató kiemelte, hogy a közvetlen kifizetések kiegyenlítése mellett szükség van a megújuló energiák fejlesztésére, a fiatalok oktatására, képzésére, hogy a generációváltás ne ütközzön nehézségbe. A KAP 2013-2020 között várhatóan 386,9 milliárd euróból gazdálkodhat, ebből 281,8 milliárd euró jutna az egyes, 90 milliárd euró a kettes pillérre.

A legnagyobb európai gazdaszervezet a COPA-COGECA főtitkára beszédében kiemelte, hogy 10 év alatt 2 millió hektárral csökkent az Unióban a mezőgazdasági termőterületek száma, ennek ellenére többet és többet kell termelni rajtuk. Ha nem sikerül növelni az ágazat jövedelemtermelő képességét, nem lesz aki megtermelje az élelmiszereinket – hangsúlyozta.

Mikor lesz az egészségtelen élelmiszer drágább, mint az egészséges, tette fel a kérdést a német mezőgazdasági attasé. Fazekas Sándor válaszában rámutatott, az árakat nagyban befolyásolják, hogy a tagországok harmadik országban termeltetnek és bizonytalan eredetű élelmiszerrel lepik el az uniót, ami teljesen felborítja a piacot.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

klosztrídiumok okozta betegségek

1. Gázödémás betegségek: a talajban élő - a Clostridium nemzetségbe tartozó - baktériumok... Tovább

ismétléses kísérlet

a növénytermesztési kísérletek megbízhatóságának növelése végett a vizsgálandó... Tovább

Tovább a lexikonra