A foltos hiéna az egyik legintelligensebb állat

Az intelligens foltos hiéna

Petra, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Michigan Állami Egyetem kutatói elég érdekes dolgokra jöttek rá a foltos hiénákkal kapcsolatban. Ez az állat ugyan nem valami népszerű, amit talán a külsejének köszönhet. De ő az élő példa rá, hogy nem szabad mindig a külső alapján ítélni.

Hiéna

A Michigan Állami Egyetem kutatói olyan érdekes tényekre jöttek rá, amik a legtöbb embert megdöbbentik. Ugyanis amelyik állatból semmilyen intelligenciát nem néznénk ki, az a foltos hiéna. Márpedig, mint kiderült, ennek állatnak az intelligenciája a főemlősökével vetekszik. A kísérletekből kiderült, hogy a hiéna tud számolni. Erre úgy jöttek rá, hogy felvettek különböző hiénahangokat és a kísérlet alatt a hiéna másképp reagált a hangokra attól függően, mennyit hallott. Ez azt jelenti, hogy a foltos hiéna képes az egyszerűbb matematikában való gondolkodásra, ami egy olyan intelligenciát feltételez, amit csak az oroszlánnál, a csimpánznál és a mexikói bőgőmajomnál fedeztek fel.

A hiéna egy olyan állat, ami nem örvend túl nagy népszerűségnek. Ezt valószínű, érdekes külsejének köszönheti és annak, hogy dögevőnek lett bekategorizálva, akik más állatok maradékaiból élnek. Meg persze minderre az oroszlánkirály című rajzfilm is rátett egy lapáttal. A dögevő jelzőben viszont van egy kis igazság, de ez is csak részigazság. Ugyanis a hiénák éjszaka vadásznak, amikor senki nem látja őket. Ilyenkor szoktak zajlani a legnagyobb háborúk a zsákmányokért legfőbb ellenségeikkel, az oroszlánokkal. Az oroszlánoknak a hiénák elég nagy konkurenciát jelentenek, ugyanis a hiénák falkában nem kicsit erősek. Bár egy hímoroszlánt nem tudnak leteríteni, de egy nősténynél már van esélyük és egyébként minden más állatra veszélyt jelentenek a szavannákon, még az orrszarvúra is.

A hiénáknak egyébként hihetetlenül erős állkapcsuk van, emellett pedig nagyon falánkak és gyakorlatilag mindent megesznek, ami az útjukba kerül. Tény, hogy nem valami finnyás állatok. Volt olyan eset is, hogy az alumíniumbögrét is felfalták. A gyomruk is igen erős, úgyhogy különösebben nem viselhette meg őket. Viszont emellett a kevésbé vonzó tulajdonságuk mellett egyáltalán nem lehet őket kártevőnek nevezni, sőt, kifejezetten hasznos állatok. Ugyanis a hiénáknak a szavannákon egyfajta takarító szerepük is van: felfalják az elpusztult állatokat.

A hiéna az oroszlánok komoly ellensége, ami igen megtiszteltető helyezés. Talán ha nem lenne a hiénáknak ez jellegzetes, esetlen mozgásuk, még komolyabb veszélyt jelentenének az oroszlánokra. Ennek az az oka, hogy a hátsó lábaik rövidebbek; viszont ennek köszönhetik szívósságukat és kitartásukat. ugyanis hosszú kilométereken át képesek üldözni a zsákmányukat. Ráadásul nagy kitartásuk mellett van még egy pozitív tulajdonságuk, ami erősíti a túlélési esélyeiket a vadonban: ez az intelligencia. A hiéna ugyanis rendkívül ravasz állat és gyorsan túljár azoknak az eszén, akik ujjat mernek húzni vele. Mindent összevetve a a foltos hiénák érdekes külseje mögött nem csak egy együgyű, dögevő állat rejtőzik, hanem egy intelligens ragadozó

Forrás: Hír24

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

egyelés

a sorba vetett növények (pl. répatövek) ritkítása, a fölösleges egyedek kivágása, a... Tovább

jégkár

az egyes tájkörzetekben gyakori, nyári jégeső okozta kártétel (a növényzet ledöntése, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek