notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A foltos hiéna az egyik legintelligensebb állat

Hirdetés

Az intelligens foltos hiéna

Petra

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Michigan Állami Egyetem kutatói elég érdekes dolgokra jöttek rá a foltos hiénákkal kapcsolatban. Ez az állat ugyan nem valami népszerű, amit talán a külsejének köszönhet. De ő az élő példa rá, hogy nem szabad mindig a külső alapján ítélni.

Hiéna

A Michigan Állami Egyetem kutatói olyan érdekes tényekre jöttek rá, amik a legtöbb embert megdöbbentik. Ugyanis amelyik állatból semmilyen intelligenciát nem néznénk ki, az a foltos hiéna. Márpedig, mint kiderült, ennek állatnak az intelligenciája a főemlősökével vetekszik. A kísérletekből kiderült, hogy a hiéna tud számolni. Erre úgy jöttek rá, hogy felvettek különböző hiénahangokat és a kísérlet alatt a hiéna másképp reagált a hangokra attól függően, mennyit hallott. Ez azt jelenti, hogy a foltos hiéna képes az egyszerűbb matematikában való gondolkodásra, ami egy olyan intelligenciát feltételez, amit csak az oroszlánnál, a csimpánznál és a mexikói bőgőmajomnál fedeztek fel.

Hiéna

A hiéna egy olyan állat, ami nem örvend túl nagy népszerűségnek. Ezt valószínű, érdekes külsejének köszönheti és annak, hogy dögevőnek lett bekategorizálva, akik más állatok maradékaiból élnek. Meg persze minderre az oroszlánkirály című rajzfilm is rátett egy lapáttal. A dögevő jelzőben viszont van egy kis igazság, de ez is csak részigazság. Ugyanis a hiénák éjszaka vadásznak, amikor senki nem látja őket. Ilyenkor szoktak zajlani a legnagyobb háborúk a zsákmányokért legfőbb ellenségeikkel, az oroszlánokkal. Az oroszlánoknak a hiénák elég nagy konkurenciát jelentenek, ugyanis a hiénák falkában nem kicsit erősek. Bár egy hímoroszlánt nem tudnak leteríteni, de egy nősténynél már van esélyük és egyébként minden más állatra veszélyt jelentenek a szavannákon, még az orrszarvúra is.

Hiéna

A hiénáknak egyébként hihetetlenül erős állkapcsuk van, emellett pedig nagyon falánkak és gyakorlatilag mindent megesznek, ami az útjukba kerül. Tény, hogy nem valami finnyás állatok. Volt olyan eset is, hogy az alumíniumbögrét is felfalták. A gyomruk is igen erős, úgyhogy különösebben nem viselhette meg őket. Viszont emellett a kevésbé vonzó tulajdonságuk mellett egyáltalán nem lehet őket kártevőnek nevezni, sőt, kifejezetten hasznos állatok. Ugyanis a hiénáknak a szavannákon egyfajta takarító szerepük is van: felfalják az elpusztult állatokat.

Hiéna

A hiéna az oroszlánok komoly ellensége, ami igen megtiszteltető helyezés. Talán ha nem lenne a hiénáknak ez jellegzetes, esetlen mozgásuk, még komolyabb veszélyt jelentenének az oroszlánokra. Ennek az az oka, hogy a hátsó lábaik rövidebbek; viszont ennek köszönhetik szívósságukat és kitartásukat. ugyanis hosszú kilométereken át képesek üldözni a zsákmányukat. Ráadásul nagy kitartásuk mellett van még egy pozitív tulajdonságuk, ami erősíti a túlélési esélyeiket a vadonban: ez az intelligencia. A hiéna ugyanis rendkívül ravasz állat és gyorsan túljár azoknak az eszén, akik ujjat mernek húzni vele. Mindent összevetve a a foltos hiénák érdekes külseje mögött nem csak egy együgyű, dögevő állat rejtőzik, hanem egy intelligens ragadozó.

Forrás: Hír24

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
768 939
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 482 021
Közösség

madarak (Ayes)

a —>gerincesek törzsének egyik osztálya. —>Köztakarójuk képződménye a... Tovább

Tappancs Állatvédõ Alapítvány

Állatvédõ szervezet Gyakorlati állatmentéssel, ismétlõdõ ivartalanítási programmal,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 175

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek