keltetés, tojás, embrió, természetes, mesterséges keltetés, keltetőgép, forgatás, levegőellátás, hűtés, páratartalom, kotlós, keltetés-technológia, kapacitás

keltetés


mindazon fizikai és mechanikai tényezők összessége, amelyek nélkülözhetetlenek a tojásban levő embrió fejlődéshez és kikeléséhez. A természetes keltetéskor a kotlós alakítja ki, mesterséges keltetéskor a keltetőgépben kell megteremteni a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőellátást, a tojások forgatását és hűtését. A keltetőtér hőmérséklete a kotlós alatt, a bőrrel való közvetlen érintkezésben: 39-40 °C. Az optimális hőmérséklet, amiről a keltetőtérben gondoskodni kell, 37-38°C körül van. A hőmérséklet nagyobb mérvű ingadozása nem engedhető meg, mert az embrió a 41,5-42°C-on elpusztul, 28°C-on megáll a fejlődése. A páratartalom igen fontos szerepet játszik abban az anyagcserében, amely a keltetés alatt álló tojás és környezete között lejátszódik. A csirkék számára a keltetés 18. napjáig ált. 60% körüli relatív páratartalom szükséges. Ezután növelni kell a kelésig 70%-ra. A pulykák keltetésekor is nagyobb a relatív páratartalom-szükséglet. Természetes keltetéskor a tojásokat körülvevő levegő kicserélődését a tollak átbocsátóképessége teszi lehetővé. Azonkívül naponta legalább egyszer, amikor a kotlós leszáll a fészekről, megújul a tojásokat körülvevő levegő. A keltetőgép megfelelő szellőztetéséről gondoskodni kell, mert az embrió olyan közegben fejlődik megfelelően, amelynek oxigéntartalma 21%. A tojások elhelyezése és forgatása fontos keltetéstechnológiai tényező. A tojások a keltetőgépbe hegyes végükkel lefelé tálcázva kerülnek. Kivétel a lúdtojás, amelyet vízszintes helyzetben — légkamrával a lapos ventilátor felé - kell tálcázni. A forgatás elősegíti a szabályos vérkeringést az embrió teste és a járulékos részek között. A forgatásnak a keltetési időszak első felében van nagyobb jelentősége. A tojások időnkénti lehűlése a hőmérséklet-változást kísérő nyomásváltozás eredményeként jó hatással van a gázcserére. Legnagyobb jelentősége az intenzív anyagcsere-folyamatokat kísérő biológiai hő keletkezésének időszakában van. A korszerű keltetés-technológiában a tojások gépben és gépen kívül is hűthetők. A keltetőüzemben v. még a termelőüzemben történik a tojások előzetes kezelése, osztályozása, lámpázása, fertőtlenítése. A keltetésre alkalmas tojásokat nagyság szerinti osztályozás után tálcázni kell, ügyelve arra, hogy egy tálcára azonos nagyságú tojások kerüljenek. Egy-egy tenyészetből származó tojásokat lehetőleg ugyanabban a gépben kell elhelyezni. A gépbe berakás előtt a tojásokat legalább 24, legfeljebb 72 óráig pihentetni kell. A kelés egyöntetűsége és gyors lefolyása céljából ugyanazon keltetőgépbe azonos módon előkezelt, azonos korú, fajtájú, ill. azonos hibrid tojásokat helyeznek. A kikelt csibéket néhány órai pihentetés után osztályozzák. A jó minőségű csibe szikzacskója felszívódott, kemény tapintású. A keltetés után 24-30 óráig nem éri a csibéket károsodás, ha nem jutnak eleséghez. Naposcsibe szállítására mindennemű szállítóeszköz igénybe vehető. A zárt szállítótér hőmérséklete 22-29°C közötti legyen. Télen elő kell fűteni, nyáron pedig elő kell hűteni a szállítójármű rakodóterét. A keltetőgépek a kapacitás, az üzemanyag, ill. a hőforrás, a tojások helyzete, forgatása v. egyéb belső v. külső műszaki jellemzők alapján osztályozhatók. Ált. három fő keltetőgéptípus különböztethető meg: asztali keltetőgépek, szekrényes motoros keltetőgépek és termes keltetők. Az asztali keltetőgépek csoportjába sorolhatók a kis asztali keltetőgépek, amelyek meleg vízzel v. meleg levegővel működnek. Kapacitásuk 30-tól 900 tojásig terjedhet. A szekrényes keltetőgépek és a termes keltetők az asztali gépeknél lényegesen bonyolultabb műszaki berendezésekkel megépített készülékek, amelyek tojásbefogadó képessége 1200-tól több tízezerig is terjedhet.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Fenyőfa vásár kisokos

Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén

A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...

mélymulcs technológia

A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer

A kertészetben egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a módszerek, amelyek nemcsak hatékonyak, hanem fenntarthatóak is. A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus...

 leggyakoribb orchidea betegségek

Orchideabetegségek: Hogyan ismerd fel és mit tegyél ellenük?

Az orchideák szépségük miatt sokunk szívét rabul ejtik, de ha nem figyelünk rájuk eléggé, ezek a csodás növények hamar megmutatják, hogy ők is sérülékenyek. Az orchidea...

fűszernövények fajtái

A legfinomabb fűszernövények fajtái: így lehet konyhai fűszerkerted

Egy beltéri fűszerkert nemcsak friss alapanyagokat biztosít a konyhához, hanem kellemes illatokat és zöld színt is varázsol otthonodba. A megfelelő fűszernövények...

Karácsonyi kaktusz ápolása

A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez

A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata, hiszen ez a növény évről évre gyönyörű, élénk színű virágokkal örvendezteti meg...

Legszebb piros bogyós karácsonyi növények

A legszebb piros bogyós karácsonyi növények gondozása és felhasználása

A piros bogyós karácsonyi növények nemcsak ünnepi hangulatot árasztanak, hanem a kert téli ékszerei is lehetnek. Ezek a növények gyönyörűen feldobják a hideg hónapok...

szobanövények ápolása télen

A szobanövények ápolása télen: komposzttea és levélfényesítés trükkök

A szobanövények ápolása télen nemcsak kihívás, hanem egyben lehetőség is arra, hogy különleges gondoskodással támogasd őket. A kevesebb fény, a száraz levegő és a...

csipkebogyó hatásai

A csipkebogyó hatásai: ismerd meg jótékony és kevésbé előnyös hatásait

A csipkebogyó hatása régóta foglalkoztatja az embereket, hiszen ez a vadrózsa gyümölcse már a népi gyógyászatban is kiemelt szerepet kapott. Ma is népszerű alapanyaga...

Leander teleltetés kártevők esetén

Sikeres leander teleltetés: Hogyan védd meg növényedet a kártevőktől?

A leander (Nerium oleander) az egyik legkedveltebb mediterrán dísznövény, amely a megfelelő gondoskodás mellett egész évben ékesíti kertünket vagy teraszunkat. A hideg idő...

Mikulásvirág tápoldat otthon

Mikulásvirág tápoldat házilag: egyszerű megoldások a konyhából

A mikulásvirág tápoldat elkészítése otthon nemcsak egyszerű, de gazdaságos és természetes megoldás is, amely segít abban, hogy ez a gyönyörű növény sokáig megőrizze...

hidegágyak egyszerű készítése

Hidegágy készítése egyszerűen: kezdjük el hamarabb a palántanevelést

A palántanevelés az egyik legfontosabb lépés, ha egészséges, bőven termő növényeket szeretnénk nevelni a kertünkben. A hidegágy kiváló megoldás arra, hogy már kora...

aloe vera gondozása

Aloe vera gondozása lakásban: így lesz hosszú életű a gyógynövényed

Az aloe vera gondozása egyszerű és egy igazi csodanövény, amelyet évezredek óta használnak gyógyászati és kozmetikai célokra. Nemcsak gyönyörű, de hasznos is: a leveléből...