keltetés, tojás, embrió, természetes, mesterséges keltetés, keltetőgép, forgatás, levegőellátás, hűtés, páratartalom, kotlós, keltetés-technológia, kapacitás

keltetés


mindazon fizikai és mechanikai tényezők összessége, amelyek nélkülözhetetlenek a tojásban levő embrió fejlődéshez és kikeléséhez. A természetes keltetéskor a kotlós alakítja ki, mesterséges keltetéskor a keltetőgépben kell megteremteni a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőellátást, a tojások forgatását és hűtését. A keltetőtér hőmérséklete a kotlós alatt, a bőrrel való közvetlen érintkezésben: 39-40 °C. Az optimális hőmérséklet, amiről a keltetőtérben gondoskodni kell, 37-38°C körül van. A hőmérséklet nagyobb mérvű ingadozása nem engedhető meg, mert az embrió a 41,5-42°C-on elpusztul, 28°C-on megáll a fejlődése. A páratartalom igen fontos szerepet játszik abban az anyagcserében, amely a keltetés alatt álló tojás és környezete között lejátszódik. A csirkék számára a keltetés 18. napjáig ált. 60% körüli relatív páratartalom szükséges. Ezután növelni kell a kelésig 70%-ra. A pulykák keltetésekor is nagyobb a relatív páratartalom-szükséglet. Természetes keltetéskor a tojásokat körülvevő levegő kicserélődését a tollak átbocsátóképessége teszi lehetővé. Azonkívül naponta legalább egyszer, amikor a kotlós leszáll a fészekről, megújul a tojásokat körülvevő levegő. A keltetőgép megfelelő szellőztetéséről gondoskodni kell, mert az embrió olyan közegben fejlődik megfelelően, amelynek oxigéntartalma 21%. A tojások elhelyezése és forgatása fontos keltetéstechnológiai tényező. A tojások a keltetőgépbe hegyes végükkel lefelé tálcázva kerülnek. Kivétel a lúdtojás, amelyet vízszintes helyzetben — légkamrával a lapos ventilátor felé - kell tálcázni. A forgatás elősegíti a szabályos vérkeringést az embrió teste és a járulékos részek között. A forgatásnak a keltetési időszak első felében van nagyobb jelentősége. A tojások időnkénti lehűlése a hőmérséklet-változást kísérő nyomásváltozás eredményeként jó hatással van a gázcserére. Legnagyobb jelentősége az intenzív anyagcsere-folyamatokat kísérő biológiai hő keletkezésének időszakában van. A korszerű keltetés-technológiában a tojások gépben és gépen kívül is hűthetők. A keltetőüzemben v. még a termelőüzemben történik a tojások előzetes kezelése, osztályozása, lámpázása, fertőtlenítése. A keltetésre alkalmas tojásokat nagyság szerinti osztályozás után tálcázni kell, ügyelve arra, hogy egy tálcára azonos nagyságú tojások kerüljenek. Egy-egy tenyészetből származó tojásokat lehetőleg ugyanabban a gépben kell elhelyezni. A gépbe berakás előtt a tojásokat legalább 24, legfeljebb 72 óráig pihentetni kell. A kelés egyöntetűsége és gyors lefolyása céljából ugyanazon keltetőgépbe azonos módon előkezelt, azonos korú, fajtájú, ill. azonos hibrid tojásokat helyeznek. A kikelt csibéket néhány órai pihentetés után osztályozzák. A jó minőségű csibe szikzacskója felszívódott, kemény tapintású. A keltetés után 24-30 óráig nem éri a csibéket károsodás, ha nem jutnak eleséghez. Naposcsibe szállítására mindennemű szállítóeszköz igénybe vehető. A zárt szállítótér hőmérséklete 22-29°C közötti legyen. Télen elő kell fűteni, nyáron pedig elő kell hűteni a szállítójármű rakodóterét. A keltetőgépek a kapacitás, az üzemanyag, ill. a hőforrás, a tojások helyzete, forgatása v. egyéb belső v. külső műszaki jellemzők alapján osztályozhatók. Ált. három fő keltetőgéptípus különböztethető meg: asztali keltetőgépek, szekrényes motoros keltetőgépek és termes keltetők. Az asztali keltetőgépek csoportjába sorolhatók a kis asztali keltetőgépek, amelyek meleg vízzel v. meleg levegővel működnek. Kapacitásuk 30-tól 900 tojásig terjedhet. A szekrényes keltetőgépek és a termes keltetők az asztali gépeknél lényegesen bonyolultabb műszaki berendezésekkel megépített készülékek, amelyek tojásbefogadó képessége 1200-tól több tízezerig is terjedhet.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
barna padlizsán

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...

gyümölcsös savanyúság recept

Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus...

batáta felszedése és tárolása

Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad

A batáta, vagy más néven édesburgonya, egyre népszerűbb hazánkban is. Azon túl, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így...

vattacukorfű jellemzői

Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted

A Muhlenbergia capillaris, közismertebb nevén vattacukorfű, az egyik legszívósabb és leglátványosabb díszfű, amely bármely kertet feldob, különösen, amikor ősszel rózsaszín...

madársóska kiirtása

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A kertészkedés során gyakran találkozhatunk különböző „gyomokkal”, amelyekkel szinte automatikusan felvesszük a harcot. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy nem...

cukkini lisztből

Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!

Túl sok cukkini termett a kertedben, és nem tudod, mit kezdj velük? Ne hagyd, hogy kárba menjenek a hatalmasra nőtt zöldségek! Készíts belőlük egészséges és sokoldalúan...

konyhai hulladék Bokashi komposztálása

Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek

Képzeld el, hogy a konyhai hulladékod szinte teljes egészében feldolgozásra kerül, és ebből nemcsak kiváló minőségű komposzt, hanem tápoldat is készül – mindezt...

krumpli felszedése

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

A burgonya termesztése nagy odafigyelést igényel, hiszen számos tényező befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Az időjárási körülmények kulcsfontosságúak...

neem olaj kártevők ellen

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A kertészkedés örömeit gyakran árnyékolhatják be a különféle kártevők, amelyek megfertőzik a növényeinket, tönkreteszik a termést, és komoly károkat okozhatnak a...

gyümölcsfa metszése

Gyümölcsfa metszése aszály után: így alkalmazkodjunk a metszés során

Az elmúlt években tapasztalt aszályos időjárás, korai tavasz, kései ősz és a gyümölcsfa korai érésének jelenségei jelentős hatással voltak a gyümölcsfák gondozására...

banánfa téliestíése

Íme 5 bevált tipp és hasznos tanács a banánfa teleltetésének sikeréhez

A banánfa egzotikus szépsége otthonunk és kertünk igazi ékköve lehet, de a hideg téli hónapok komoly kihívást jelenthetnek számára, különösen, ha a szabadban marad. Ha a...

almamoly ellen bio védekezés

Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel

Az almamoly (Cydia pomonella) következő generációja megjelent, ami komoly kihívást jelent az alma- és más gyümölcsfák tulajdonosai számára. Ez a kártevő nemcsak esztétikailag...