keltetés, tojás, embrió, természetes, mesterséges keltetés, keltetőgép, forgatás, levegőellátás, hűtés, páratartalom, kotlós, keltetés-technológia, kapacitás

Kiszállító és termelő kereső

keltetés

hirdetes

mindazon fizikai és mechanikai tényezők összessége, amelyek nélkülözhetetlenek a tojásban levő embrió fejlődéshez és kikeléséhez. A természetes keltetéskor a kotlós alakítja ki, mesterséges keltetéskor a keltetőgépben kell megteremteni a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőellátást, a tojások forgatását és hűtését. A keltetőtér hőmérséklete a kotlós alatt, a bőrrel való közvetlen érintkezésben: 39-40 °C. Az optimális hőmérséklet, amiről a keltetőtérben gondoskodni kell, 37-38°C körül van. A hőmérséklet nagyobb mérvű ingadozása nem engedhető meg, mert az embrió a 41,5-42°C-on elpusztul, 28°C-on megáll a fejlődése. A páratartalom igen fontos szerepet játszik abban az anyagcserében, amely a keltetés alatt álló tojás és környezete között lejátszódik. A csirkék számára a keltetés 18. napjáig ált. 60% körüli relatív páratartalom szükséges. Ezután növelni kell a kelésig 70%-ra. A pulykák keltetésekor is nagyobb a relatív páratartalom-szükséglet. Természetes keltetéskor a tojásokat körülvevő levegő kicserélődését a tollak átbocsátóképessége teszi lehetővé. Azonkívül naponta legalább egyszer, amikor a kotlós leszáll a fészekről, megújul a tojásokat körülvevő levegő. A keltetőgép megfelelő szellőztetéséről gondoskodni kell, mert az embrió olyan közegben fejlődik megfelelően, amelynek oxigéntartalma 21%. A tojások elhelyezése és forgatása fontos keltetéstechnológiai tényező. A tojások a keltetőgépbe hegyes végükkel lefelé tálcázva kerülnek. Kivétel a lúdtojás, amelyet vízszintes helyzetben — légkamrával a lapos ventilátor felé - kell tálcázni. A forgatás elősegíti a szabályos vérkeringést az embrió teste és a járulékos részek között. A forgatásnak a keltetési időszak első felében van nagyobb jelentősége. A tojások időnkénti lehűlése a hőmérséklet-változást kísérő nyomásváltozás eredményeként jó hatással van a gázcserére. Legnagyobb jelentősége az intenzív anyagcsere-folyamatokat kísérő biológiai hő keletkezésének időszakában van. A korszerű keltetés-technológiában a tojások gépben és gépen kívül is hűthetők. A keltetőüzemben v. még a termelőüzemben történik a tojások előzetes kezelése, osztályozása, lámpázása, fertőtlenítése. A keltetésre alkalmas tojásokat nagyság szerinti osztályozás után tálcázni kell, ügyelve arra, hogy egy tálcára azonos nagyságú tojások kerüljenek. Egy-egy tenyészetből származó tojásokat lehetőleg ugyanabban a gépben kell elhelyezni. A gépbe berakás előtt a tojásokat legalább 24, legfeljebb 72 óráig pihentetni kell. A kelés egyöntetűsége és gyors lefolyása céljából ugyanazon keltetőgépbe azonos módon előkezelt, azonos korú, fajtájú, ill. azonos hibrid tojásokat helyeznek. A kikelt csibéket néhány órai pihentetés után osztályozzák. A jó minőségű csibe szikzacskója felszívódott, kemény tapintású. A keltetés után 24-30 óráig nem éri a csibéket károsodás, ha nem jutnak eleséghez. Naposcsibe szállítására mindennemű szállítóeszköz igénybe vehető. A zárt szállítótér hőmérséklete 22-29°C közötti legyen. Télen elő kell fűteni, nyáron pedig elő kell hűteni a szállítójármű rakodóterét. A keltetőgépek a kapacitás, az üzemanyag, ill. a hőforrás, a tojások helyzete, forgatása v. egyéb belső v. külső műszaki jellemzők alapján osztályozhatók. Ált. három fő keltetőgéptípus különböztethető meg: asztali keltetőgépek, szekrényes motoros keltetőgépek és termes keltetők. Az asztali keltetőgépek csoportjába sorolhatók a kis asztali keltetőgépek, amelyek meleg vízzel v. meleg levegővel működnek. Kapacitásuk 30-tól 900 tojásig terjedhet. A szekrényes keltetőgépek és a termes keltetők az asztali gépeknél lényegesen bonyolultabb műszaki berendezésekkel megépített készülékek, amelyek tojásbefogadó képessége 1200-tól több tízezerig is terjedhet.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Ezt kell tudnod, ha élő karácsonyfa mellett döntesz!

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Nyakunkon az ünnepek, és ha rátaláltál erre a cikkre, az azt jelenti, hogy idén szeretnéd végre helyesen lerendezni a karácsonyfa-kérdést. A karácsonyfa sokak számára az év...

Karácsonyi növények

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Az ünnepi virágok még a legfehérebb, leghidegebb napokon is színt és melegséget varázsolnak az ember otthonába. Ha azonban szobanövényeid nem bírják sokáig a gyűrődést,...

Adventi koszorút készítünk saját kezűleg

Készíts adventi koszorút saját kezűleg – Példák és instrukciók szakértőktől!

Hamarosan kezdetét veszi az adventi időszak, ebből az alkalomból hoztam nektek pár nagyon szuper ötletet! Én már régen nem veszek drága koszorúkat a boltokban, inkább minden...

Tudj meg mindent a pluméria gondozásáról

Így neveld otthonodban a plumériát, hogy sokáig csodaszép legyen!

Hawaii. A trópusi paradicsom netovábbja. Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy élete során eljusson erre az álomszerű helyre, de nem feltétlenül kell átutazni a fél világot, egy...

Így nevelhetsz a muskátliból egész évben virágzó szobanövényt

Így nevelhetsz a muskátliból egész évben virágzó szobanövényt!

Sokan gondolják azt, hogy a muskátli csak kint nevelhető tökéletesen, ez viszont hatalmas tévedés, a most következő cikkben szakértőnk elmondja nektek, hogyan lesz tökéletes...

Próbáld ki ezt a 10 trükköt és virágozzon az összes szobanövényed egész télen

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen! 

Télen virágzó növények

Hogyan kényszerítsük télen virágzásra a tavaszi virágokat? - Szakértőnk elmondja!

Rengeteg olyan tavaszi virággumó van, amiknek a tél közepén is segíthetünk kihajtani. Ezek közül néhánnyal nem kell sokat foglalkozni, míg másokhoz egy kicsit előre kell terveznünk.

Így használd fel a citrusfélék héját

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Meglehet, hogy te is azok közé az emberek közé tartozol, akik csak a citrusfélék (citrom, grapefruit, narancs, lime, stb.) húsa iránt érdeklődnek, a héjaikat pedig ösztönösen...

Készítsünk forralt bort

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Eljött a tél, a hűvös, borongós, havas idő. Ilyenkor nincs is jobb, mint otthon, betakarózva egy finom, meleg forralt bort szürcsölgetni. A maximális élvezetért mutatunk Nektek 3...

Kolbászfa nevelése otthon

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

A bignoniák trópusi családjának számos inda, fa és bokor is tagja, Afrikából ezek közül azonban a Kigelia africana, azaz a kolbászfa fordul elő. Igen, jól olvastad, kolbászfa....

Otthoni gazdálkodás várandósan

Otthoni gazdálkodás várandósan

Amikor az ember babát vár, akkor még a legalapvetőbb feladatok is komoly kihívásokká válhatnak. Persze ez a dolgok rendje, de mi a helyzet akkor, ha várandósan is szeretnél...

Ezt tedd a répalepke ellen

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A káposztafélék családjának tagjai számos fogás nélkülözhetetlen hozzávalói, azonban sajnos nem csak mi, hanem számos kártevő is előszeretettel fogyasztja őket. Ilyen...