notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

keltetés, tojás, embrió, természetes, mesterséges keltetés, keltetőgép, forgatás, levegőellátás, hűtés, páratartalom, kotlós, keltetés-technológia, kapacitás

Kiszállító és termelő kereső

keltetés

hirdetes

mindazon fizikai és mechanikai tényezők összessége, amelyek nélkülözhetetlenek a tojásban levő embrió fejlődéshez és kikeléséhez. A természetes keltetéskor a kotlós alakítja ki, mesterséges keltetéskor a keltetőgépben kell megteremteni a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőellátást, a tojások forgatását és hűtését. A keltetőtér hőmérséklete a kotlós alatt, a bőrrel való közvetlen érintkezésben: 39-40 °C. Az optimális hőmérséklet, amiről a keltetőtérben gondoskodni kell, 37-38°C körül van. A hőmérséklet nagyobb mérvű ingadozása nem engedhető meg, mert az embrió a 41,5-42°C-on elpusztul, 28°C-on megáll a fejlődése. A páratartalom igen fontos szerepet játszik abban az anyagcserében, amely a keltetés alatt álló tojás és környezete között lejátszódik. A csirkék számára a keltetés 18. napjáig ált. 60% körüli relatív páratartalom szükséges. Ezután növelni kell a kelésig 70%-ra. A pulykák keltetésekor is nagyobb a relatív páratartalom-szükséglet. Természetes keltetéskor a tojásokat körülvevő levegő kicserélődését a tollak átbocsátóképessége teszi lehetővé. Azonkívül naponta legalább egyszer, amikor a kotlós leszáll a fészekről, megújul a tojásokat körülvevő levegő. A keltetőgép megfelelő szellőztetéséről gondoskodni kell, mert az embrió olyan közegben fejlődik megfelelően, amelynek oxigéntartalma 21%. A tojások elhelyezése és forgatása fontos keltetéstechnológiai tényező. A tojások a keltetőgépbe hegyes végükkel lefelé tálcázva kerülnek. Kivétel a lúdtojás, amelyet vízszintes helyzetben — légkamrával a lapos ventilátor felé - kell tálcázni. A forgatás elősegíti a szabályos vérkeringést az embrió teste és a járulékos részek között. A forgatásnak a keltetési időszak első felében van nagyobb jelentősége. A tojások időnkénti lehűlése a hőmérséklet-változást kísérő nyomásváltozás eredményeként jó hatással van a gázcserére. Legnagyobb jelentősége az intenzív anyagcsere-folyamatokat kísérő biológiai hő keletkezésének időszakában van. A korszerű keltetés-technológiában a tojások gépben és gépen kívül is hűthetők. A keltetőüzemben v. még a termelőüzemben történik a tojások előzetes kezelése, osztályozása, lámpázása, fertőtlenítése. A keltetésre alkalmas tojásokat nagyság szerinti osztályozás után tálcázni kell, ügyelve arra, hogy egy tálcára azonos nagyságú tojások kerüljenek. Egy-egy tenyészetből származó tojásokat lehetőleg ugyanabban a gépben kell elhelyezni. A gépbe berakás előtt a tojásokat legalább 24, legfeljebb 72 óráig pihentetni kell. A kelés egyöntetűsége és gyors lefolyása céljából ugyanazon keltetőgépbe azonos módon előkezelt, azonos korú, fajtájú, ill. azonos hibrid tojásokat helyeznek. A kikelt csibéket néhány órai pihentetés után osztályozzák. A jó minőségű csibe szikzacskója felszívódott, kemény tapintású. A keltetés után 24-30 óráig nem éri a csibéket károsodás, ha nem jutnak eleséghez. Naposcsibe szállítására mindennemű szállítóeszköz igénybe vehető. A zárt szállítótér hőmérséklete 22-29°C közötti legyen. Télen elő kell fűteni, nyáron pedig elő kell hűteni a szállítójármű rakodóterét. A keltetőgépek a kapacitás, az üzemanyag, ill. a hőforrás, a tojások helyzete, forgatása v. egyéb belső v. külső műszaki jellemzők alapján osztályozhatók. Ált. három fő keltetőgéptípus különböztethető meg: asztali keltetőgépek, szekrényes motoros keltetőgépek és termes keltetők. Az asztali keltetőgépek csoportjába sorolhatók a kis asztali keltetőgépek, amelyek meleg vízzel v. meleg levegővel működnek. Kapacitásuk 30-tól 900 tojásig terjedhet. A szekrényes keltetőgépek és a termes keltetők az asztali gépeknél lényegesen bonyolultabb műszaki berendezésekkel megépített készülékek, amelyek tojásbefogadó képessége 1200-tól több tízezerig is terjedhet.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Házon belül is termeszthetünk növényeket

Szobában is termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket – Mutatom, hogyan!

Nem kell kétségbeesned abban az esetben sem, ha nincsen kerted, ugyanis a lakásban is termeszthetsz zöldségeket, valamint gyümölcsöket. Mostani cikkemben elmondom, mely növények a...

Növényvédelem nyáron

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

Sokan már nagyon várják a nyári hőséget, azonban míg mi bármikor besétálhatunk kellemesen hűvös otthonunkba, addig a kerti növények könnyedén megsülhetnek a tűző napon. Ez...

Chili felhasználása a háztartásban

Mire jó a chili a konyhán kívül?

Amikor az ember a sokak által kedvelt csípős, csak chilikként ismert paprikákra gondol, akkor általában csípős levesek, szószok, és egyéb „forró” ételek jutnak...

Minden, amit a pázsitvioláról tudnod kell

A kert élőfala: a pázsitviola

A pázsitviola vidám megjelenésű talajtakaró, amely remekül beleillhet a sziklakertbe vagy akár a járdasziget mellett is jól mutat. A kertben lévő üres területekre nagyszerű...

A szolarizáció hasznosítása a kertben

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Az organikus kertészkedés vagy földművelés híveként bizonyára te is ódzkodsz vegyszerekkel teli gyom- és gombaölő szerek gondolatától. Kell, hogy legyen egy alternatív...

A legkülönlegesebb árvácska fajták

A kert színfoltjai: az árvácska fajtái

Az árvácska az egyik legnépszerűbb kerti dísznövény, amely nagyon jól érzi magát akár a kertben, akár cserépben is. Ismerd meg most legkülönnlegesebb fajtáit!

Narancstermesztés saját kezűleg

Termesszünk saját kertünkben isteni narancsot!

A narancs (Citrus sinensis), vagy édes narancs egy citrusféle, amelyet elsősorban szubtrópusi vidékeken termesztenek. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis még hűvösebb vidékeken is...

Júniusban virágzó növények

A kert díszei júniusban: dísznövények, amelyek ilyenkor virágoznak

Júniusban megérkezik a nyár, és a meleg is, amely azt jelenti, hogy a kertben megindul a növekedési időszak. A zöldségek egyre nagyobbak lesznek, a virágok közül is sokan most...

Ismerjétek meg a gyep káros hatásait

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

Mindenki arról álmodozik, hogy házából kilépve csodálatosan szép gyepet lát mindenhol. Arra viszont senki sem gondol, hogy a szépen művelt pázsit rengeteget árt a környezetnek...

Levéltetű irtás házi készítésű rovarirtóval

Házi készítésű rovarirtók levéltetvek ellen

A házi készítésű rovarirtók igazán kedveltek a biokertészetekben és azoknál, akik nem szeretnék vegyszerrel kezelni növényeiket. A levéltetű gyakori kártevő a kertben szinte...

Fűszernövények, amelyek a teljes napfényt szeretik

Fűszernövények, amelyek a teljes napfényt szeretik

A nyári időszakban a kertészkedés során egyre nagyobb odafigyelés szükséges. Amennyiben szeretnénk fűszernövényeket is ültetni, akkor a következő növényeket bátran...

A zsálya jótékony hatásai

Ezért kellene neked is használnod minden nap - A zsálya jótékony hatásai, és felhasználási lehetőségei

A mediterrán területről származó zsálya már évszázadok óta használatos gasztronómiai és gyógyászati célokra is. A mentafélék családjának ezen tagja ezüstösen zöld...