notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

keltetés, tojás, embrió, természetes, mesterséges keltetés, keltetőgép, forgatás, levegőellátás, hűtés, páratartalom, kotlós, keltetés-technológia, kapacitás

keltetés

Hirdetés

mindazon fizikai és mechanikai tényezők összessége, amelyek nélkülözhetetlenek a tojásban levő embrió fejlődéshez és kikeléséhez. A természetes keltetéskor a kotlós alakítja ki, mesterséges keltetéskor a keltetőgépben kell megteremteni a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőellátást, a tojások forgatását és hűtését. A keltetőtér hőmérséklete a kotlós alatt, a bőrrel való közvetlen érintkezésben: 39-40 °C. Az optimális hőmérséklet, amiről a keltetőtérben gondoskodni kell, 37-38°C körül van. A hőmérséklet nagyobb mérvű ingadozása nem engedhető meg, mert az embrió a 41,5-42°C-on elpusztul, 28°C-on megáll a fejlődése. A páratartalom igen fontos szerepet játszik abban az anyagcserében, amely a keltetés alatt álló tojás és környezete között lejátszódik. A csirkék számára a keltetés 18. napjáig ált. 60% körüli relatív páratartalom szükséges. Ezután növelni kell a kelésig 70%-ra. A pulykák keltetésekor is nagyobb a relatív páratartalom-szükséglet. Természetes keltetéskor a tojásokat körülvevő levegő kicserélődését a tollak átbocsátóképessége teszi lehetővé. Azonkívül naponta legalább egyszer, amikor a kotlós leszáll a fészekről, megújul a tojásokat körülvevő levegő. A keltetőgép megfelelő szellőztetéséről gondoskodni kell, mert az embrió olyan közegben fejlődik megfelelően, amelynek oxigéntartalma 21%. A tojások elhelyezése és forgatása fontos keltetéstechnológiai tényező. A tojások a keltetőgépbe hegyes végükkel lefelé tálcázva kerülnek. Kivétel a lúdtojás, amelyet vízszintes helyzetben — légkamrával a lapos ventilátor felé - kell tálcázni. A forgatás elősegíti a szabályos vérkeringést az embrió teste és a járulékos részek között. A forgatásnak a keltetési időszak első felében van nagyobb jelentősége. A tojások időnkénti lehűlése a hőmérséklet-változást kísérő nyomásváltozás eredményeként jó hatással van a gázcserére. Legnagyobb jelentősége az intenzív anyagcsere-folyamatokat kísérő biológiai hő keletkezésének időszakában van. A korszerű keltetés-technológiában a tojások gépben és gépen kívül is hűthetők. A keltetőüzemben v. még a termelőüzemben történik a tojások előzetes kezelése, osztályozása, lámpázása, fertőtlenítése. A keltetésre alkalmas tojásokat nagyság szerinti osztályozás után tálcázni kell, ügyelve arra, hogy egy tálcára azonos nagyságú tojások kerüljenek. Egy-egy tenyészetből származó tojásokat lehetőleg ugyanabban a gépben kell elhelyezni. A gépbe berakás előtt a tojásokat legalább 24, legfeljebb 72 óráig pihentetni kell. A kelés egyöntetűsége és gyors lefolyása céljából ugyanazon keltetőgépbe azonos módon előkezelt, azonos korú, fajtájú, ill. azonos hibrid tojásokat helyeznek. A kikelt csibéket néhány órai pihentetés után osztályozzák. A jó minőségű csibe szikzacskója felszívódott, kemény tapintású. A keltetés után 24-30 óráig nem éri a csibéket károsodás, ha nem jutnak eleséghez. Naposcsibe szállítására mindennemű szállítóeszköz igénybe vehető. A zárt szállítótér hőmérséklete 22-29°C közötti legyen. Télen elő kell fűteni, nyáron pedig elő kell hűteni a szállítójármű rakodóterét. A keltetőgépek a kapacitás, az üzemanyag, ill. a hőforrás, a tojások helyzete, forgatása v. egyéb belső v. külső műszaki jellemzők alapján osztályozhatók. Ált. három fő keltetőgéptípus különböztethető meg: asztali keltetőgépek, szekrényes motoros keltetőgépek és termes keltetők. Az asztali keltetőgépek csoportjába sorolhatók a kis asztali keltetőgépek, amelyek meleg vízzel v. meleg levegővel működnek. Kapacitásuk 30-tól 900 tojásig terjedhet. A szekrényes keltetőgépek és a termes keltetők az asztali gépeknél lényegesen bonyolultabb műszaki berendezésekkel megépített készülékek, amelyek tojásbefogadó képessége 1200-tól több tízezerig is terjedhet.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 192

Átlagos értékelés: 4.7

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Készítsünk kocsonyát

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

A kocsonyát vagy szereti valaki, vagy nem, nincsen más lehetőség, a magyar emberek többsége viszont szereti, a falusiak pedig imádják! A most következő cikkben megmutatom nektek a...

Védekezzünk muslicák ellen

Így szabadulhatsz meg könnyedén a muslicáktól!

Sajnos szinte mindenkinek meggyűlik a baja a muslicákkal, a legtöbben pedig azt sem tudják, hogy honnan kerülnek elő ezek a miniatűr rovar. Most mindent megtudhatsz a muslicákról,...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...

Állatvédő akció, ami rosszul sikerült

Állatvédők okozták közel 500 állat halálát…

Elképesztő történetre bukkantunk az interneten: állatvédő aktivisták akciója miatt mintegy ötszáz kacsa vesztette életét, azt hiszem, hogy ezt nevezik eszméletlen nagy...

A pomelo bemutatása

Pomelo, az óriásgyümölcs

Nagyobb, mint a grapefruit, az íze édes, a héja vastag, gyümölcse óriási, az összes citrusféle közül a legnagyobb, melynek súlya akár a 10 kilogrammot is elérheti. Most te is...

Készítsünk szaloncukrot saját kezűleg

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Ugye mennyivel jobb lenne igazi, házi finomságot enni karácsonykor, amiről tudod is miből készült? Idén ne vásárolj feleslegesen aromával telepakolt szaloncukrot – hanem...

Hozzunk létre mediterrán kertet

Többé nem álom – Így alakítsd ki a saját mediterrán kertedet!

Terméstől roskadozó gyümölcsfák, zöld levélzetben tündöklő, színes virágok, sárgás-vörös téglafalak, és a csobogó víz hangja – a mediterrán kertekben egy olyan...

Igáslovak bemutatása

A világ 10 legcsodálatosabb és leghasznosabb lófajtája

Manapság még a kisebb mezőgazdasági telepeken is gépekkel és egyéb modern módszerekkel végzik el azokat a feladatokat, amelyek túl megterhelők, vagy hosszadalmasak lennének egy...

Alakítsunk ki könnyedén beltéri kertet!

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

Számos oka lehet annak, hogy valaki házon belül szeretne kertet kialakítani magának. Talán szeretné meghosszabbítani a termőidőszakot, vagy nincs lehetősége arra, hogy a...

Ártunk-e a karácsonyfa állításával?

Ne sajnáld a karácsonyi fenyőfát, ezért van!

Érkeznek a karácsonyi ünnepek, ismét egyre többen szólalnak fel a kivágott karácsonyfák miatt, és hangoztatják, hogy a műfenyők sokkal jobbak, és nem károsítjuk velük a...

Javítsuk fel agyagtalajunk minőségét

Így javíthatod az agyagtalaj minőségét – Szakértői tanácsok!

Az agyagos talajt senki sem szereti. Rosszul vezeti a vizet, felrepedezik, és a növények gyökerei is nehezebben tudnak terjeszkedni benne. A legtöbb kertész és földműves szeretne...

Karácsonyfa állítása

Mikor szokás feldíszíteni a karácsonyfát?

Nagyon sokan posztolják már most a képeket a karácsonyfájukról, én csodálkozva nézem a képeket, és nem értem az egészet. Persze, mindenki maga dönti el, mikor állítja fel a...