keltetés, tojás, embrió, természetes, mesterséges keltetés, keltetőgép, forgatás, levegőellátás, hűtés, páratartalom, kotlós, keltetés-technológia, kapacitás

keltetés

hirdetes

mindazon fizikai és mechanikai tényezők összessége, amelyek nélkülözhetetlenek a tojásban levő embrió fejlődéshez és kikeléséhez. A természetes keltetéskor a kotlós alakítja ki, mesterséges keltetéskor a keltetőgépben kell megteremteni a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőellátást, a tojások forgatását és hűtését. A keltetőtér hőmérséklete a kotlós alatt, a bőrrel való közvetlen érintkezésben: 39-40 °C. Az optimális hőmérséklet, amiről a keltetőtérben gondoskodni kell, 37-38°C körül van. A hőmérséklet nagyobb mérvű ingadozása nem engedhető meg, mert az embrió a 41,5-42°C-on elpusztul, 28°C-on megáll a fejlődése. A páratartalom igen fontos szerepet játszik abban az anyagcserében, amely a keltetés alatt álló tojás és környezete között lejátszódik. A csirkék számára a keltetés 18. napjáig ált. 60% körüli relatív páratartalom szükséges. Ezután növelni kell a kelésig 70%-ra. A pulykák keltetésekor is nagyobb a relatív páratartalom-szükséglet. Természetes keltetéskor a tojásokat körülvevő levegő kicserélődését a tollak átbocsátóképessége teszi lehetővé. Azonkívül naponta legalább egyszer, amikor a kotlós leszáll a fészekről, megújul a tojásokat körülvevő levegő. A keltetőgép megfelelő szellőztetéséről gondoskodni kell, mert az embrió olyan közegben fejlődik megfelelően, amelynek oxigéntartalma 21%. A tojások elhelyezése és forgatása fontos keltetéstechnológiai tényező. A tojások a keltetőgépbe hegyes végükkel lefelé tálcázva kerülnek. Kivétel a lúdtojás, amelyet vízszintes helyzetben — légkamrával a lapos ventilátor felé - kell tálcázni. A forgatás elősegíti a szabályos vérkeringést az embrió teste és a járulékos részek között. A forgatásnak a keltetési időszak első felében van nagyobb jelentősége. A tojások időnkénti lehűlése a hőmérséklet-változást kísérő nyomásváltozás eredményeként jó hatással van a gázcserére. Legnagyobb jelentősége az intenzív anyagcsere-folyamatokat kísérő biológiai hő keletkezésének időszakában van. A korszerű keltetés-technológiában a tojások gépben és gépen kívül is hűthetők. A keltetőüzemben v. még a termelőüzemben történik a tojások előzetes kezelése, osztályozása, lámpázása, fertőtlenítése. A keltetésre alkalmas tojásokat nagyság szerinti osztályozás után tálcázni kell, ügyelve arra, hogy egy tálcára azonos nagyságú tojások kerüljenek. Egy-egy tenyészetből származó tojásokat lehetőleg ugyanabban a gépben kell elhelyezni. A gépbe berakás előtt a tojásokat legalább 24, legfeljebb 72 óráig pihentetni kell. A kelés egyöntetűsége és gyors lefolyása céljából ugyanazon keltetőgépbe azonos módon előkezelt, azonos korú, fajtájú, ill. azonos hibrid tojásokat helyeznek. A kikelt csibéket néhány órai pihentetés után osztályozzák. A jó minőségű csibe szikzacskója felszívódott, kemény tapintású. A keltetés után 24-30 óráig nem éri a csibéket károsodás, ha nem jutnak eleséghez. Naposcsibe szállítására mindennemű szállítóeszköz igénybe vehető. A zárt szállítótér hőmérséklete 22-29°C közötti legyen. Télen elő kell fűteni, nyáron pedig elő kell hűteni a szállítójármű rakodóterét. A keltetőgépek a kapacitás, az üzemanyag, ill. a hőforrás, a tojások helyzete, forgatása v. egyéb belső v. külső műszaki jellemzők alapján osztályozhatók. Ált. három fő keltetőgéptípus különböztethető meg: asztali keltetőgépek, szekrényes motoros keltetőgépek és termes keltetők. Az asztali keltetőgépek csoportjába sorolhatók a kis asztali keltetőgépek, amelyek meleg vízzel v. meleg levegővel működnek. Kapacitásuk 30-tól 900 tojásig terjedhet. A szekrényes keltetőgépek és a termes keltetők az asztali gépeknél lényegesen bonyolultabb műszaki berendezésekkel megépített készülékek, amelyek tojásbefogadó képessége 1200-tól több tízezerig is terjedhet.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Fenyőillatosításra a fenyő tűleveleinek kifőzés

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Nemcsak egy ünnepi téli illat a fenyő erős illata, hanem ez az illat sokak számára a "tiszta" szinonimája is. Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával,...

Citrushéj használatára a kertben

Ne dobd ki a mandarinhéjat!- 5 módszer a citrushéj használatára a kertben

Ne dobd ki a narancshéjat és a citromhéjat, sőt még csak a mandarinhéjat se a kukába, hiszen nagyon sok mindenre fel lehet használni, többek között a kertészkedés közben is!...

 fenntartható konferencia szervezése

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

2022-t írunk, amikor is egyre fontosabb téma a fenntarthatóság, a bolygónk védelme. Szerencsére egyre több magánember, és nagyobb vállalt is kezdi ezt belátni, és egyre nagyobb...

Marlenka

Marlenkát az ünnepi asztalra: a legfinomabb diós marlenka recept

Süssünk marlenkát karácsonykor és varázsoljuk el vele az egész családot. Ez a régi, örmény recept alapján készült sütemény a méz, dió és a karamell hármasságára épül...

amerikai karácsony

Filmvászonról a valóságba - A 10 legjobb hely Amerikában, ahol varázslatos a karácsonyi időszak!

Az amerikai filmekből talán már kitalálhattuk, hogy a helyiek imádják az ünnepi időszakot, és rengeteg időt töltenek a karácsonyi hangulat megteremtésével. Most...

Csokival bevont töltött datolya recept

Csokival bevont töltött datolya- a legkülönlegesebb karácsonyi édesség

Szeretnéd idén valami igazán különleges csemegével meglepni barátaidat, családodat, szeretteidet karácsonykor? Ez a csokival bevont töltött datolya recept, akkor biztosan tetszeni...

karácsonyfa díszítése

Hogyan tűnhet teltebbnek a karácsonyfa dekorációja – Egyszerű módszerek a hatás fokozására

Szeretnéd tudni, hogyan lehet egy karácsonyfát teltebbé varázsolni dekorációval? Ezeket a stratégiákat kell követni a karácsonyfa díszítése során!

Karácsonyfadísz szódabikarbónából

Így készíts sötétben világító, illatos karácsonyfadíszt szódabikarbónából!

Ha te is unod már a semleges karácsonyfadíszeket és szeretnél valami egyedi díszt készíteni, akkor mindenképpen olvasd el cikkünket, megmutatjuk, hogyan tehetsz szert sötétben...

Védekezzünk az egerek ellen eredményesen

6 módszer, amikkel megtisztíthatod otthonod az egerektől

Az egereket senkinek nem kell bemutatni. Ezeket a hívatlan vendégeket senki nem látja szívesen a portáján, ennek pedig jó oka van.

A csipkebogyótea készítésének menete

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben...

Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

Nem kell lemondanunk a meseszép látványosságokról az év vége felé sem ugyanis decemberben lesz a legszebb csillaghullás, érkezik a Geminidák meteorraj! Tudd meg, mikor érdemes az...

A legjobb céklás recepteket mutatom meg

Cékla minden mennyiségben – Céklafelhasználási tippek mindenkinek!

Sajnos sokan még felnőttkorban sem szeretik a céklát, pedig az egyik legsokoldalúbb, leghasznosabb zöldségünk. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért kellene sokkal többet...