Az idén 40-60 ezer forintos tonnánkénti búza felvásárlási árra számít Lakatos Zoltán, az Országos Gabonaszövetség gabonafeldolgozók tagozatának elnöke.

A búza felvásárlási ára 2011-ben

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Debrecen, 2011. május 26., csütörtök (MTI) - Az idén 40-60 ezer forintos tonnánkénti búza felvásárlási árra számít Lakatos Zoltán, az Országos Gabonaszövetség gabonafeldolgozók tagozatának elnöke.
40-60 ezer forint lehet a búza felvásárlási ára

Gabonaszövetség: 40-60 ezer forint lehet a búza felvásárlási ára


A búza átlagos vetésterülete korábban 1,1 millió hektár volt Magyarországon, de jelenleg csupán 900 ezer hektár - mondta a szakember csütörtökön a debreceni agrárcentrumban, a Jövedelmező búza- és repcetermesztés című konferencián.
Lakatos Zoltán, aki a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója is, a tanácskozáson optimistának nevezte az idei évre szóló 4,1 millió tonnás hazai búzatermésre vonatkozó prognózist.
A szakember tájékoztatása szerint ebben az évben 670 millió tonnás búzatermést várnak a világon, ami 22 millió tonnával több, mint tavaly. Az Európai Unió tagországaiban 134 millió tonna búza teremhet, ez 5,5-5,6 millió tonnával haladja meg a múlt évi termést. 
Az idén 40-60 ezer forintos tonnánkénti búza felvásárlási árra számít Lakatos Zoltán. Tavaly, amikor rendkívül rossz volt a termés, a felvásárlási ár meghaladta a 80 ezer forintot.
Lakatos Zoltán cégükkel kapcsolatban elmondta: az idén várhatóan 110-120 ezer tonna búzát vásárolnak fel, két korszerű malmukban naponta 400 tonna búzából őrölnek lisztetBirkás Márta egyetemi tanár, a gödöllői Szent István Egyetem tanszékvezetője a talajművelés fontosságára hívta fel a gazdák figyelmét.
A professzor "a talajok fekete évének" nevezte a tavalyi esztendőt, amikor árvíz, belvíz, talajvíz, jégverés okozott károkat.
A károk mérséklése érdekében tanulni és tanítani kell a korszerű talajművelést - szorgalmazta Birkás Márta.
A tanácskozáson mind Kátai János debreceni agráregyetemi dékán, mind Pepó Péter intézetigazgató egyetemi tanár felhívta a figyelmet, hogy egyre kevesebb fiatal választja a klasszikus mezőgazdasági szakokat élethivatásul.
Pepó Péter egyenesen úgy fogalmazott, hogy végveszélybe került az agrár-felsőoktatás Magyarországon. Kifogásolta, hogy a kormány vidékfejlesztési programjában nem jelenik meg a mezőgazdaság, holott a vidékfejlesztésnek ez az alapja.   
"Lassan szégyellni kell, hogy a mezőgazdaságban dolgozunk" - fakadt ki a professzor, aki az agrártársadalom megosztottságának felszámolására szólította fel az ágazat dolgozóit.

Forrás: www.mti.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fogyasztói végtermék

a termelő vállalatot elhagyó olyan termék (végtermék), amely további feldolgozás nélkül is... Tovább

anabiózis (lappangó élet)

egyes élőlények megfordítható élettani állapota; kedvezőtlen körülmények között... Tovább

Tovább a lexikonra