500 forint lesz egy liter étolaj?

O. Horváth György
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Történelmi csúcsot döntött a napraforgó tőzsdei ára! Ma egy tonnáért már 119 ezer forintot fizetnek az alkuszok. Két éve 118 ezer forint volt a legmagasabb ár, tavaly ennek felét sem érte el. De mi lesz az étolaj árával? – tehetik fel aggódva a kérdést a háziasszonyok.
500 forint lesz egy liter étolaj?
A napraforgó ára csúcsot döntött ma a tőzsdén, tonnáját 119 ezer forint vették az alkuszok. Legutóbb két éve volt ilyen, akkoriban 118 ezret mutatott a táblázat. 2008-2009-ben csúcsot döntött az étolaj ára is, a magyar nagytermelő termékét nem lehetett literenként 400 forintnál olcsóbban megkapni, vagy csak akciók során. A legolcsóbb – gyakran bolgár – külföldi termékek, melyeket a boltok saját márkanéven hoztak és hoznak forgalomban sem volt olcsóbb 350 forintnál. Igaz a két termék minősége között óriási a különbség, de ez a háziasszonyokat nem igazán érdekli, mert utóbbi termékek forgalma több mint 10 százalékkal emelkedett.

Aztán tavaly lement az ár: a napraforgóé 50 százalékot esett, az étolaji jó ha harmadával csökkent, a lényeg, hogy nagyjából 300-350 forintos ár volt jellemző egészen 2010 közepéig, mikor is a rossz idő miatt csökkenő termésről jöttek a hírek, és a környező országokban is rossz lett a hozam. Még az ukrán és orosz szállítókra sem lehet számítani. Vagyis az alapanyag ára meredeken ívelt felfelé. Egészen odáig, hogy ma az 119 ezer forintot elérte a napraforgó tőzsdei jegyzése, ami történelmi csúcsot jelent.

Kérdés, mi lesz az étolaj árával? Az étolaj előállítás költségének a 85 százalékát az alapanyag teszi ki. Tavaly 50-55, most 70-80 ezer forint az ár melyet a legnagyobb feldolgozók fizetnek a parasztoknak. (A tőzsdén az utóbb másfél hónapban jellemző 100 ezer forintos ár a szerződésekben csak elvétve érvényesül.)

Ha nagyjából átlag szerint 75 ezer forintot kalkulálunk átlagos felvásárlási árnak – a legnagyobb feldolgozó többszöri próbálkozásunkra sem vette fel a telefont, így saját számításokra vagyunk kénytelenek hagyatkozni -, akkor az idén legalább 20-30 százalékkal kell emelkedni az étolaj kiskereskedelmi árának. Ami azt jelenti, hogy az átlagár elérheti a literenkénti 500 forintot. Ezt támaszthatja alá az is, hogy míg tavaly a 41. héten a magyarországi nyersétolaj tonnánkénti ára 265 ezer, addig az idén a 329 ezer forintot haladta meg. Ez durván 60 ezer forintnyi növekedést jelent tonnánként, ami literenként 60 forint árnövekedést tesz ki. Ehhez kell számolni a nagy- és kiskereskedelmi hasznot, az adókat, egyéb költségeket. Vagyis az 500 forintos ár nem is olyan elképzelhetetlen.

O. Horváth György

Szabad Föld

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

dara

1. (tak.) küLönböző mechanikai hatásokkal (zúzás, nyírás, szeletelés, ütköztetés stb.)... Tovább

időbeli elhatárolás

—>könyvviteli fogalom, amely a ->költségek évközi v. év végi szakaszos elszámolását,... Tovább

Tovább a lexikonra