notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

500 forint lesz egy liter étolaj?

O. Horváth György
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Történelmi csúcsot döntött a napraforgó tőzsdei ára! Ma egy tonnáért már 119 ezer forintot fizetnek az alkuszok. Két éve 118 ezer forint volt a legmagasabb ár, tavaly ennek felét sem érte el. De mi lesz az étolaj árával? – tehetik fel aggódva a kérdést a háziasszonyok.
500 forint lesz egy liter étolaj?
A napraforgó ára csúcsot döntött ma a tőzsdén, tonnáját 119 ezer forint vették az alkuszok. Legutóbb két éve volt ilyen, akkoriban 118 ezret mutatott a táblázat. 2008-2009-ben csúcsot döntött az étolaj ára is, a magyar nagytermelő termékét nem lehetett literenként 400 forintnál olcsóbban megkapni, vagy csak akciók során. A legolcsóbb – gyakran bolgár – külföldi termékek, melyeket a boltok saját márkanéven hoztak és hoznak forgalomban sem volt olcsóbb 350 forintnál. Igaz a két termék minősége között óriási a különbség, de ez a háziasszonyokat nem igazán érdekli, mert utóbbi termékek forgalma több mint 10 százalékkal emelkedett.

Aztán tavaly lement az ár: a napraforgóé 50 százalékot esett, az étolaji jó ha harmadával csökkent, a lényeg, hogy nagyjából 300-350 forintos ár volt jellemző egészen 2010 közepéig, mikor is a rossz idő miatt csökkenő termésről jöttek a hírek, és a környező országokban is rossz lett a hozam. Még az ukrán és orosz szállítókra sem lehet számítani. Vagyis az alapanyag ára meredeken ívelt felfelé. Egészen odáig, hogy ma az 119 ezer forintot elérte a napraforgó tőzsdei jegyzése, ami történelmi csúcsot jelent.

Kérdés, mi lesz az étolaj árával? Az étolaj előállítás költségének a 85 százalékát az alapanyag teszi ki. Tavaly 50-55, most 70-80 ezer forint az ár melyet a legnagyobb feldolgozók fizetnek a parasztoknak. (A tőzsdén az utóbb másfél hónapban jellemző 100 ezer forintos ár a szerződésekben csak elvétve érvényesül.)

Ha nagyjából átlag szerint 75 ezer forintot kalkulálunk átlagos felvásárlási árnak – a legnagyobb feldolgozó többszöri próbálkozásunkra sem vette fel a telefont, így saját számításokra vagyunk kénytelenek hagyatkozni -, akkor az idén legalább 20-30 százalékkal kell emelkedni az étolaj kiskereskedelmi árának. Ami azt jelenti, hogy az átlagár elérheti a literenkénti 500 forintot. Ezt támaszthatja alá az is, hogy míg tavaly a 41. héten a magyarországi nyersétolaj tonnánkénti ára 265 ezer, addig az idén a 329 ezer forintot haladta meg. Ez durván 60 ezer forintnyi növekedést jelent tonnánként, ami literenként 60 forint árnövekedést tesz ki. Ehhez kell számolni a nagy- és kiskereskedelmi hasznot, az adókat, egyéb költségeket. Vagyis az 500 forintos ár nem is olyan elképzelhetetlen.
Hirdetés

O. Horváth György

Szabad Föld
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
230 247
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 814 422
Közösség

Pápai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Pápa Kisliget u. 9. 8500 Magyarország Tovább

19/2006. (III. 14.) FVM rendelet

termõföldnek és erdõnek a szociális földprogram folytatása céljából ingyenesen történõ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 153

Átlagos értékelés: 4.8