5 zöldség, mely rendkívül gyorsan fejlődik

hirdetes

5 zöldség, ami rendkívül gyorsan nő

TK

Későn kezdesz neki a kertészkedésnek, vagy maradt néhány üres részlete kertednek, amit kitöltenél, esetleg többféle zöldséget ültetnél egy helyre? Ezekre az esetekre számos zöldség lehet a megoldás, melyek rendkívül hamar kifejlődnek, és akár, amiket már pár héttel az ültetésük után begyűjthetsz.

Gyorsan fejlődő zöldségek

1.    Leveles saláta


A leveles saláta már az ültetése után 25 – 30 nappal teljesen kifejlődik. Érdemes sorosan ültetned, és abban az esetben, ha csak a levelét vágod le, rendkívül gyorsan újra növeszti azokat. A locsolásának mértékétől függően, akár két napig is teremhet. Februártól novemberig vetheted, így márciustól decemberig fogyaszthatod.


2.    Spenót


Már 20 – 25 nappal a vetés után fogyasztható. A levelek levétele után 10 nappal a növény már 2 – 3 újat növeszt helyükön, hogy pótolja azokat. Ezután, a levelek szedése - szigorúan elkerülve a középpontját a növénynek - már a következő héten folytatódhat. Viszont vigyázz, ugyanis a spenót rendkívül kényes a hidegre, viszont különböző változatai közül választhatsz, amennyiben kora tavasszal, vagy még télen szeretnéd nevelni. Vesd el februártól áprilisig, vagy augusztustól októberig, így növényeid már teljesen fejlettek lesznek áprilistól októberig, illetve októbertől márciusig.

hirdetes


3.    Répa


50 – 60 nap alatt képes kifejlődni. Érdemes már a tél vége felé elvetni, védett helyen, így tavaszi termést eredményez. Amennyiben februárban, márciusban elveted, már májusban, júniusban fogyaszthatod.


4.    Retek


Vetés után már 20 – 30 nappal kifejlődik. A retek nagyon gyorsan nő, így, hogy elkerüljük a túlzottan intenzív ízt, elengedhetetlen, hogy biztosítsuk neki a folyamatos, gyors növekedéshez szükséges állandó páratartalmat és megfelelő hőmérsékletet. Érdemes kis mértékben, de szakaszosan vetni: hetente, vagy 15 naponként. Ezt megkezdhetjük márciusban egészen szeptemberig, így már áprilistól, akár októberig folyamatos friss termésünk lehet.

hirdetes


5.    Cukkini


A cukkini 40 – 60 nap múlva vetés után már fogyasztható. Mivel általában kisméretű, vékony bőrrel, és nagy víztartalma van, nem rendelkezik kemény magokkal. Amennyiben fiatalon gyűjtjük őket be, a növény igyekezni fog új virágokat, és terméseket hozni. Általában két növény képes elegendőt teremni egész nyáron egy négy fős család számára, így teljes mértékben megéri gondozása. Elvetni általában áprilistól júliusig érdemes, az ültetésnek májustól augusztusig kell megtörténnie, így már fogyaszthatjuk zöldségeinket júniustól októberig. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-22

Figyelj oda a locsolásra – szuper ötletek a nyári öntözéshez

A nyár beköszöntével növényeinknek nagyobb szüksége lesz a számukra megfelelő vízmennyiségre. Most szuper ötleteket mutatunk, hogyan öntözd növényeidet!

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-21

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

A füzény megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, nem csak egyévesek, de évelő növények is. Ismerj meg most Te is kettőt!

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-11

Négylevelű lóhere és szerencsehere – melyik hoz szerencsét és miért?

Miért hisznek az emberek abban, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz? Mostani cikkünkből tudj meg a négylevelű lóheréről, illetve a szerencseheréről mindent.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-06-16

Virágok a nyárra – ez az 5 növény jól tűri a szárazságot

Virágok a nyárra, avagy nyári virágok – olyan növények tartoznak elsősorban közéjük, akik rendkívül jól tűrik a forróságot, illetve a szárazságot.

További cikkek ebben a témában


óriásnövés (gigantizmus)

a faj átlagához viszonyított túlméretezettség. Akkor lép fel, ha a fiatal, fejlődő... Tovább

kukorica vegyszeres gyomirtása

a kukoricatermesztés jelentőségével összhangban többféle hatékony gyomirtási technológia... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés