5 zöldség, mely rendkívül gyorsan fejlődik

5 zöldség, ami rendkívül gyorsan nő

TK, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Későn kezdesz neki a kertészkedésnek, vagy maradt néhány üres részlete kertednek, amit kitöltenél, esetleg többféle zöldséget ültetnél egy helyre? Ezekre az esetekre számos zöldség lehet a megoldás, melyek rendkívül hamar kifejlődnek, és akár, amiket már pár héttel az ültetésük után begyűjthetsz.

Gyorsan fejlődő zöldségek

1.    Leveles saláta


A leveles saláta már az ültetése után 25 – 30 nappal teljesen kifejlődik. Érdemes sorosan ültetned, és abban az esetben, ha csak a levelét vágod le, rendkívül gyorsan újra növeszti azokat. A locsolásának mértékétől függően, akár két hónapig is teremhet. Februártól novemberig vetheted, így márciustól decemberig fogyaszthatod.


2.    Spenót


Már 20 – 25 nappal a vetés után fogyasztható. A levelek levétele után 10 nappal a növény már 2 – 3 újat növeszt helyükön, hogy pótolja azokat. Ezután, a levelek szedése - szigorúan elkerülve a középpontját a növénynek - már a következő héten folytatódhat. Viszont vigyázz, ugyanis a spenót rendkívül kényes a hidegre, viszont különböző változatai közül választhatsz, amennyiben kora tavasszal, vagy még télen szeretnéd nevelni. Vesd el februártól áprilisig, vagy augusztustól októberig, így növényeid már teljesen fejlettek lesznek áprilistól októberig, illetve októbertől márciusig.


3.    Répa


50 – 60 nap alatt képes kifejlődni. Érdemes már a tél vége felé elvetni, védett helyen, így tavaszi termést eredményez. Amennyiben februárban, márciusban elveted, már májusban, júniusban fogyaszthatod.


4.    Retek


Vetés után már 20 – 30 nappal kifejlődik. A retek nagyon gyorsan nő, így, hogy elkerüljük a túlzottan intenzív ízt, elengedhetetlen, hogy biztosítsuk neki a folyamatos, gyors növekedéshez szükséges állandó páratartalmat és megfelelő hőmérsékletet. Érdemes kis mértékben, de szakaszosan vetni: hetente, vagy 15 naponként. Ezt megkezdhetjük márciusban egészen szeptemberig, így már áprilistól, akár októberig folyamatos friss termésünk lehet.


5.    Cukkini


A cukkini 40 – 60 nap múlva vetés után már fogyasztható. Mivel általában kisméretű, vékony bőrrel, és nagy víztartalma van, nem rendelkezik kemény magokkal. Amennyiben fiatalon gyűjtjük őket be, a növény igyekezni fog új virágokat, és terméseket hozni. Általában két növény képes elegendőt teremni egész nyáron egy négy fős család számára, így teljes mértékben megéri gondozása. Elvetni általában áprilistól júliusig érdemes, az ültetésnek májustól augusztusig kell megtörténnie, így már fogyaszthatjuk zöldségeinket júniustól októberig. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Amistar

Az Amistar-t megelőző preventív jelleggel alkalmazható, még az első tünetek megjelenése... Tovább

Gyomirtó Huszár Pack

Gyomirtó permetezőszer őszi búza gyomirtására.Hatóanyag: Huszár: 5 % jodoszulfuron, 15 %... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés